Kommentti: Linnan juhlissa kävi ilmi, että kaksi seikkaa tulee olemaan jatkossa keskiössä – sotaveteraanit näyttivät esimerkkiä suomalaisille

Julkaistu:

linnan juhlat 2018
– On meidän seuraavien sukupolvien aika tehdä oma osamme, sillä sotaveteraanit ovat totta totisesti oman osansa tehneet, kirjoittaa IS:n toimittaja Katri Utula.
Tämänvuotisissa Linnan juhlissa kävi ilmi, että kaksi selkeää seikkaa tulee jatkossa olemaan näiden juhlien erityisessä keskiössä.

Tärkeimpänä ovat tietysti sotaveteraanit, joiden ansiosta itsenäisyyttämme ylipäätään juhlistamme.

Heitä ei ole enää montaa tuhatta jäljellä, ja heidän mukanaan menetämme ison osan Suomen arvokasta historiaa. Se on monella tapaa erittäin surullista, ja siksikin heitä täytyy juhlistaa ja muistaa ihan erityisellä tavalla vielä, kun se on mahdollista.

Kaikki ne tarinat ja muistot. Presidentinlinna saa kerran vuodessa tiloihinsa valtavan määrän ihmisiä, joiden jokaisen ainutlaatuinen tarina ja henkinen pääoma tulisi saada meidän kaikkien kansalaisten tietoon. Se antaisi todellista perspektiiviä kaiken sen juhlahumun ja pukukavalkadin keskellä.

En silti väheksy lainkaan sitä pukuloistoa, josta me suomalaiset saamme näyttävästi edes kerran vuodessa nauttia. On upeaa seurata suomalaisten suunnittelijoiden taidonnäytteitä ja saada näin esiin hyvin tärkeää erityisosaamista.

Mutta on selvää, että veteraanien rinnalle tarvitsemme itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle jatkossa yhtä vahvaa sanomaa, mitä he ovat meille voineet välittää.

Siksi hyvin tärkeässä roolissa on jatkossa presidenttiparin valitsema juhlavastaanoton teema.


Tänä vuonna teema oli ensi kertaa pitkään aikaan sellainen, joka todella näkyi ja kuului.

Erittäin ajankohtainen Yhteinen ympäristömme -teema ilmeni näyttävästi niin Linnan kutsuvieraiden kuin myös rouva Jenni Haukion pukeutumisessa, mutta myös ympäristöystävällisinä tarjoiluina ja koristeluina.

Teema suorastaan korostui, kun Linnan kuuluisa booli oli kokenut merkittävän muutoksen ja muuttunut luomuversioksi.

Puolan ilmastokokouksessa aiemmin tällä viikolla vieraillut Sauli Niinistö halusi valitsemallaan teemalla korostaa jokaisen roolia ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Hän näyttää myös vahvasti omaa esimerkkiä lupaamalla puolittaa oman hiilijalanjälkensä vuoden sisällä.

Teeman valinta ei olisi voinut olla parempi. On meidän seuraavien sukupolvien aika tehdä oma osamme, sillä sotaveteraanit ovat totta totisesti oman osansa tehneet.

Ja mikä sen parempi paikka ottaa tämä teema ja aihe esiin kuin tilaisuus, jota seuraa lähes koko kansa ja jossa ovat paikalla kaikki tärkeimmät päättäjät ja monien alojen vaikuttajat.

Tällä tavoin tärkeä teema tavoittaa koko kansan, ja katsojat voivat jatkossakin saada Linnan juhlista jotain arvokasta ja tärkeää ajateltavaa kaiken sen pukuloiston ohella.


On hienoa, jos näissä vuoden tärkeimmissä juhlissa säilyy myös tärkeä sisältö, sillä tämä jos mikä on hyvä hetki saada äänensä kuuluviin.

Seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana tämänvuotinen teema pysyy taustalla siitäkin huolimatta, että teemat saattavat nimellisesti muuttua.

Ilmasto muuttuu ja maapallon tulevaisuus on mysteeri. Me tarvitsemme jokaisen ihmisen ilmastotalkoisiin, ja se tarkoittaa sitä, että Linnan pukuloistokin on jatkossa lähes automaattisesti ekologisesti kestävää ja luontoa säästävää.

Kunpa myös päättäjien tämänkertaiset puheet ympäristön huolehtimisen tärkeydestä olisivat totta. Juhlahumussa on helppo luvata sitä ja tätä, mutta nähtäväksi jää, millaisia ovat tulevien vuosien teot.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt