Linnan juhlien kättelyjonon outo takkuaminen hämmensi – nyt vastaa Tasavallan presidentin kanslia: ”Käydään asia läpi”

rac

Julkaistu:

Linnan juhlien epätasaisesti etenevä jono ihmetytti katsojia.
Moni Linnan juhlien katsoja huomasi itsenäisyyspäivän iltana, että kutsuvieraiden jono eteni aulaan poikkeuksellisen epätasaisesti.

Toisinaan vieraita tuli sisään kiireellä, toisinaan vieraiden välillä oli huomattavan pitkiä taukoja.

Televisiokamerat käänsivät viiveen aikana linssinsä yläparvelle ja muuhun tunnelmaan.
Tasavallan presidentin kanslialla ei ole tiedossa vastaavaa.

– Mitään yksittäistä syytä kättelyjonon katkeiluun ei ole löytynyt, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan nyt Ilta-Sanomille.

Oliko ruuhkan pullonkaula turvatarkastuksen kohdalla, kuten osa vieraista arveli?

– Meillä ei ole tähän muuta kommentoitavaa, kuin että tähän ei ollut mitään yksittäistä syytä. Se oli monen asian summa, ja totta kai käydään asia läpi, että ensi vuonna vastaavalta tilanteelta vältytään. Meidän tietojemme mukaan kaikki pääsivät kättelemään presidenttiparia.

Oliko mikään ”monista asioista” turvallisuusuhka tai sellaisen minimointi?

– Ei ollut.

Vieraat eivät muista vastaavaa

Linnan vieraat kertovat Ilta-Sanomille, että jonossa oli jonkin verran rytmiongelmia Maariankadun puoleisesta sisäänkäynnistä tultaessa.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) kertoo, että juhlien jonotus poikkesi edellisvuotisista. Hän on laskujensa mukaan itsenäisyyspäivän vastaanotolla seitsemättä kertaa.


– Ulkona oli pitkä jono, toisin kuin aikaisempina vuosina. Muut juhlijat kertoivat, että se johtui ilmeisesti siitä, että turvatarkastuksessa oli ruuhkaa. Ei ollut henkkareita mukana tai vastaavaa.

Portaikossa ja aulassa on Harakan mukaan normaalisti valtava tungos. Nyt henkilökunta hätisteli portaikosta yläkertaan kättelyyn.

– Tuli kiire sitoa kengännauhat ennen kättelyä, Harakka naurahtaa.

– Kyllä se oli ihan puheenaihe illalla, millainen saapuminen Linnaan oli ollut.

Tanssitaiteilija Osku Heiskanen oli Linnan juhlissa ensimmäistä kertaa. Harakan kertomat ongelmat toistuvat myös Heiskasen kertomuksessa.

– Moni aiemmin käynyt sanoi, ettei tällaisia ole ollut aiemmin.

Vieraat jättivät Heiskasen mukaan metallinpaljastimen jälkeen takkinsa ja kiiruhtivat jo kättelyjonoon kiiveten pikaisesti portaat ylös.


– Siinä ei ehtinyt rauhoittua tilaisuuden vaatimalla tavalla. Olisin ehkä halunnut rauhaa, kun kyseessä oli ainutlaatuinen tapahtuma. Ei tuntunut kivalta.

Monille vieraille on tärkeää vilkaista takkien jätön jälkeen viimeisen kerran peiliin ennen kättelyä ja suoraa lähetystä.

– Varsinkin naisille tämä on tärkeä hetki juuri ennen suoraa lähetystä, Heiskanen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt