Muotiasiantuntijat tekivät huomion Linnasta – merkittävä ero aikaisempiin vuosiin, eikä ympäristöteemalla ole sen kanssa mitään tekemistä - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Muotiasiantuntijat tekivät huomion Linnasta – merkittävä ero aikaisempiin vuosiin, eikä ympäristöteemalla ole sen kanssa mitään tekemistä

Julkaistu: 7.12.2018 10:41

Muotiasiantuntijat Mirva Saukkola ja Juri Silvennoinen huomasivat Linnan juhlissa merkittävän muutoksen edellisvuosiin nähden.

Presidentinlinnassa juhlittiin jälleen Suomen itsenäisyyspäivää. Ilta-Sanomien muotiasiantuntijat Mirva Saukkola ja Juri Silvennoinen seurasivat vieraiden saapumista Linnaan tehden tarkkoja huomioita tämän vuoden juhlatyylistä.

Asiantuntijoiden mukaan tänä vuonna nähtiin huomattavasti peittävämpiä asuja kuin edellisvuosina. Syitä muutokseen on monia. Heidän mielestään etiketti selkeästi löystyy.

– Muoti muuttuu. #metoo näkyy. Iltapuku on yhä vahvemmin naisen tulkinta omasta tyylistään, Saukkola summaa.

– Paljastelu alkaa olla out. Myös kansainväliset muotitalot ovat tuoneet yhä peittävämpiä asuja valikoimiinsa. Paljasteltu on niin pitkään, että se on jo pitkästyttävää, hän jatkaa.

– Etikettikin tosiaan selkeästi löystyy. Moni mies toki näyttää hyvältä mustassa puvussa ja mustassa rusetissa, mutta itseäni se silti häiritsee tässä yhteydessä. Ehkä mun itseni pitäisi vähän löysätä pipoa, Silvennoinen pohtii.

Tämän vuoden juhlateemana toimi ”yhteinen ympäristömme” jonka ennustettiin heijastuvan näyttävästi juhlavieraiden pukeutumisessa.

– Halutaan monivuotisia, muunneltavia asuja, ei yhden illan perhosia, Saukkola toteaa.

Ympäristöteema näkyi juhla-asuissa myös konkreettisemmin. Väreissä suosittiin erityisesti vihreää, punaista ja keltaista. Myös sinistä suosittiin.

– Elegantteja asuja, kiitettävästi värejä. Paljon vintage-pukuja ja vintage-inspiraatiota, tunnelmia menneiltä vuosikymmeniltä, Saukkola summaa.

– Kaiken kaikkiaan hyviä kokonaisuuksia. Ilahduttavasti värejä eikä liikaa tekotaiteellista yritystä illan teemaan vedoten, mitä pelkäsin. Illan teema näkyi toki, mutta suurimmilta osin tyylikkäästi, Silvennoinen pohtii.

Vanhan ajan glamouria oli nähtävissä esimerkiksi Jasper Pääkkösen seurassa juhliin tulleen Alexandra Escatin puvussa.

Myös Pihla Viitalan asussa oli vintagehenkeä.

– Eikä myöskään liiallisia ylilyöntejä. Edelleen ilahdun joidenkin herrojen pienistä maltillisista ”asustepimppauksista”, hän jatkaa.

Erityisesti suomalaiset vaatesuunnittelijat saivat muotiasiantuntijoilta kiitosta.

– Kaiken kaikkiaan on myös ilo todeta, että suomalainen vaatesuunnittelu ainakin juhlapukujen suhteen on voimissaan, Silvennoinen iloitsee.

Myös kampauksiin oli asiantuntijoiden mukaan haettu erottuvuutta ja eloisuutta. Kampaukset haastoivat myös perinteistä etikettiä.

– Jäykät nutturat on korvattu huolitelluilla mutta rennommilla kampauksilla. Hollywood-tyyppisiä, avoimia lainekampauksia ei aiemmin ole niin paljon nähty Linnassa, mutta kampausetiketti on muuttumassa, Saukkola pohtii.

Myös juhlameikki koki raikkaan tuulahduksen.

– Huomio on usein joko silmissä tai huulissa, mutta nyt niihin on uskallettu laittaa tarpeeksi painoa sen sijaan, että olisi tehty vain perusraikas nude-meikki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?