Onko tässä tämän illan erikoisin asu? Toimittaja astelee Linnaan sanomalehdestä valmistetussa luomuksessa - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Onko tässä tämän illan erikoisin asu? Toimittaja astelee Linnaan sanomalehdestä valmistetussa luomuksessa

Idea sanomalehdestä valmistettuun iltapukuun syntyi aamupalaverissa.

Anna Björkroosin Linnan juhla -asussa yhdistyvät sanomalehti ja satiini.­

6.12.2018 16:09

Kun ahvenanmaalaisen toimittajan Anna Björkroosin postilaatikkoon kilahti kutsu Linnan juhliin, pukukriisi oli valmis. Aikaa oli vain kolmisen viikkoa, eikä naisella ollut mitään päälle pantavaa.

Nya Åland -lehden päätoimittaja kertoi kutsusta työpaikallaan ja otti vaatehuolensa esiin toimituksen aamupalaverissä.

– Kysyin kokouksessa, olisiko kellään lainata minulle iltapukua. Silloin joku ehdotti, että miksi et menisi juhliin sanomalehdestä valmistetussa asussa, Björkroos kertoo.

Päätoimittaja esitti idean suunnittelijalleen, joka innostui ajatuksesta välittömästi. Suunnitteluprosessista valmistui kaksiosainen iltapuku, joka on tehty kierrätysmateriaaleista.

Puvun yläosa on mustaa satiinia ja sen viuhkamainen alaosa on valmistettu käytetystä lakanasta ja Nya Ålandin sanomalehdistä.

Björkroosin mukaan iltapuvussa on paljon lehden tv-ohjelmasivuja sekä mielipidekirjoituksia, sillä mekossa haluttiin käyttää pääsääntöisesti vain mustavalkoisia sivuja. Värikkäitä etusivuja ja mainoksia oli vältettävä.

– Puvustani on kiittäminen sekä suunnittelijaa että kollegoitani.

–On todella kiinnostavaa nähdä, miten tällainen suuri juhla on järjestetty. Minusta on hienoa, että meidät ahvenanmaalaiset muistetaan.­

Puvun on suunnitellut ahvenanmaalainen vaatesuunnittelija Linda Karlsson Labelled-merkin takaa. Kierrätysmateriaaleihin erikoistunut Karlsson käyttää luomuksissaan muun muassa vanhoja vaatteita, verhoja ja kankaita.

– Tämä oli kiinnostava tehtävä. Olen käyttänyt sanomalehteä aiemmin veistoksissa, mutta en ole koskaan suunnitellut sitä ihmisen yllä käytettäväksi, suunnittelija kommentoi Nya Åland -lehdelle.

Päätoimittaja Björkroos astelee Linnaan tänä iltana ensimmäistä kertaa, mutta hänen edeltäjänsä ovat olleet juhlassa aiemmin. Hän saapuu Linnaan yhdessä aviomiehensä Ove Janssonin kanssa.

– On erityisen mukavaa saada kutsu tänä vuonna, kun juhlaa vietetään ympäristöteemalla, sillä panostamme aiheeseen paljon Ahvenanmaalla, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?