Iltapuku lemusi niin, että presidenttikin haistoi sen – Eija-Riitta Korholalle on sattunut Linnan juhlissa yhtä sun toista

Julkaistu:

linnan juhlat
Lukuisia kertoja iltapuvuillaan säväyttänyt Eija-Riitta Korhola hankkii Linnan juhlien asunsa usein viime tipassa.
Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on osallistunut Linnan juhliin peräti 15 kertaa, mutta muistaa yhä ensimmäiset juhlansa vuonna 1999 kirkkaasti.

– Se oli sellainen kerta, kun jouduin oppimaan, mitä salamavalot tekevät läpikuultaville vaatteille. Minulla oli tumma iltapuku, mutta alusvaatteethan sieltä alta paistoivat salamavalojen välkkeessä. Onneksi en ollut sen illan kuvatuimpia, Korhola muistelee huvittuneena IS:lle.


Korhola juhli itsenäisyyspäivää Linnassa vuosina 1999–2013. Juhlista on jäänyt hänelle lukuisa hyviä muistoja ja mieleen on painunut monia merkityksellisiä kohtaamisia. Korholan mukaan Presidentinlinnassa vallitsee kuitenkin hetkittäin niin kova tungos, että juhlahumusta ei aina pysty nauttimaan.

– Hetkittäin on ollut tilanteita, joissa kukaan ei pääse eteen tai taakse, vaan ihmismassa seisoo käytävässä odottamassa, että pääsisi liikkumaan edes johonkin ja joku sitten pyörtyykin siinä tilanteessa.

– Onnittelen niitä, jotka katselevat juhlia mukavasti kotisohvalta telkkarista. Se lienee mukavin paikka ja paras tapa saada kokonaiskuva juhlasta.


Korholan yllä on nähty itsenäisyyspäivän vastaanotolla lukuisia upeita iltapukuja. Hän myöntää, että on hankkinut asunsa useimmiten viime tipassa, sillä ei koe vaatteiden olevan juhlien tärkein asia.


Pukujen kanssa on sattunut vuosien varrella myös kommelluksia: kerran asu varastettiin Rooman lentokentällä, kerran Korhola ompeli laukkua kasaan vielä matkalla juhliin ja kerran suunnittelija olikin purkanut puvun palasiksi.

– En ole ottanut asiaa liian vakavasti. Ne ovat vain vaatteita, Korhola toteaa.


Entinen poliitikko muistelee lämmöllä etenkin vuosien 2004 ja 2006 iltapukuja, jolloin hänet nähtiin Linnassa Anna Vilppusen suunnittelemassa yksinkertaisessa mustavalkoisessa silkkipuvussa sekä Meslewin muhkeassa, vaaleassa iltapuvussa, jossa oli pitkä laahus.

– Opin silloin, että laahuksessa on omat liikunnalliset haasteensa. Sanoin presidentti Tarja Haloselle, että tulin moppaamaan Linnan lattiat.

Korhola piti molemmissa puvuissa kokonaisuudesta, johon kuului upeiden korujen lisäksi luottokampaaja Sirkka Pietilän työ.


Myös eräs Korholalle erittäin mieluinen puku on jäänyt mieleen sen poikkeavan tarinan vuoksi. Vuonna 2003 Marita Huurinainen teki Korholalle Suomen kuvalehden kansikuvauksia varten asun tervasta ja höyhenistä.

– Asussa oli silkkiorganzan välissä höyheniä ja se oli tervanaruilla kiinni. Se oli vähän sadomasokistinen ja myös itseironinen look, sillä olin juuri tehnyt poliittisen loikan.

Asun oli tarkoitus olla vain kuvausvaate, mutta Korhola rakastui pukuun ja halusi sen ylleen myös Linnaan. Huurinainen vastusteli ehdotusta, sillä suunnittelija ei kokenut iltapukua riittävän arvokkaaksi juhlavaan tilaisuuteen. Korhola kuitenkin piti päänsä.

– Soitin 4. joulukuuta Brysselistä kysyäkseni, mistä ja milloin haen puvun. Marita sanoi olevansa matkalla Lappiin ja kertoi purkaneensa puvun palasiksi, sillä hän tuli siihen tulokseen, ettei sitä voi Linnassa käyttää.

Korhola taivutteli Huurinaisen lykkäämään matkaansa ja ompelemaan asun uudelleen kasaan.

– Risteilevien tervanarujen vuoksi se oli vaikea pukea päälle. Koko illan haisin sitten tervalle ja presidentti Halonenkin noteerasi sen, mutta olin todella tyytyväinen upeaan pukuun.


Eräs vuosi on jäänyt mieleen surullisen tapauksen vuoksi. Vuonna 2008 Korholan oli määrä tilata juhlaan puku lahjakkaalta miessuunnittelijalta, jonka töitä hän ihaili suuresti.

– Jossakin vaiheessa ihmettelin, että ennen niin aktiivinen henkilö ei vastannutkaan enää viesteihin. Aivan hieman ennen juhlia kuulin, että hän oli menehtynyt ja mekkoprojekti jäi siksi kesken. Olin hirveän surullinen, sillä hän oli todella lahjakas.

– Sain sinä vuonna onneksi nopeasti korvaavan puvun.


Korhola on kiitollinen siitä, että on saanut osallistua arvokkaaseen juhlaan Presidentinlinnassa vuosien ajan. Viime vuosina hän on seurannut Linnan juhlia televisiosta ja todistanut, miten hänen tyttärensä Reeta Vestman loisti laulaessaan juhlassa Kaartin Combo- yhtyeessä.

– Se on säväyttävin Linna-muistoni, vaikka en edes ollut paikalla, Korhola sanoo ylpeänä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt