”Kukaan suomalainen ei voinut olla huomaamatta” – Tiesitkö näistä Linnan juhlien käytävillä velloneista parisuhdesotkuista? - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

”Kukaan suomalainen ei voinut olla huomaamatta” – Tiesitkö näistä Linnan juhlien käytävillä velloneista parisuhdesotkuista?

Linnan juhliin parina saapuminen on kova viesti parisuhteen tilasta.

Julkaistu: 6.12.2018 7:03, Päivitetty 6.12.2018 10:46

Amorin nuolten on nähty lentävän Linnassa moneen eri suuntaan. Aina rakkaus ei ole kestänyt.

Läpi Linnan juhlien on silmä kovana tarkkailtu, kuka saapuu kenenkin käsipuolessa tanssiaisiin. Linnan juhliin parina saapuminen on kova viesti parisuhteen tilasta – se ei jää keltään huomaamatta.

Parketilla on säteilty tuoreesta parisuhdeonnesta, esitelty kimmeltäviä sormuksia ja vaaputtu vatsassa odottavien vauvojen painosta kuten Jenni Haukio viime vuonna. Kun vuodet suhdetta salaillut tuore rouva Haukio saapui ensi kertaa Niinistön kanssa 2009 Linnaan, koko Suomi ihaili uutta paria.

Presidenttiä on myös asteltu rohkeasti kättelemään yksin eron jälkeen kuten Touko Aalto viime vuonna erottuaan kesällä vaimostaan. Kutsu koskee yleensä avo- tai aviopuolisoa, joten muun muassa Robin asteli Linnan punaista mattoa yksin.

Freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo poikkesi linjasta 2015, jätti tyttöystävänsä kotiin ja pyysi erikoiskutsua äidilleen.

– Nimenomaan äitini vuoksi minut alun perin kutsuttiin näihin juhliin. Hän on perheen todellinen tähti, Hyysalo kommentoi IS:lle ja sulatti koko Suomen äitien sydämet.

Tyttöystävää ei kuulemma haitannut.

Kansanedustaja Ingvar S. Melin ja rouva Maria Melin linnan itsenäisyyspäivän kutsuilla 6. joulukuuta 1987

Jos kristallit voisivat puhua – Linnan kristallikruunut ovat nähneet kaikki parisuhdekiemurat. 50:ssä Linnan juhlissa ollut valtioneuvos Johannes Virolainen joutui aikanaan tasapainoilemaan Linnassa nykyisen ja entisen rouvan läsnä ollessa.

Vaikka Virolainen erosi kohutusti rouvastaan mennäkseen naimisiin Kyllikki Stenroosin kanssa, sai opetusneuvos Kaarina Virolainen kutsuja myöhemminkin. Myös Kyllikki oli käynyt juhlissa ennen avioliittoaan toimittajana ja kansanedustajana.

Exäänsä on Linnassa joutunut tapaamaan myös Ingvar S. Melin, jolla onkin ollut silmää kuningatartyyppisille naisille. Ennen Mariaa hän oli naimisissa Lenita Airiston kanssa, joka sävähdytti muun muassa 60-luvun lopulla housupuvussa. Lenita valitteli kutsuilla miehensä tapaa syödä näkkileipää sängyssä. Se häiritsi rouvan dieettiä, joka sisälsi ”suunnilleen lasin vettä ja kaksi salaatinlehteä”.

Linna-show’n on naisasioillaan varastanut myös ylipormestari Teuvo Aura, jonka toisesta avioliitosta Sirkka Wiikin kanssa kerrottiin itsenäisyyspäivän lehdessä 1976. Linnassa vieraat siirtyivätkin suoraan onnittelemaan avioparia käteltyään presidenttiä.

Akateemikko Martti Haavio eli P. Mustapää (kolmas oik.) vierellään vaimonsa, runoilija Aale Tynni 1960.

Linnan juhliin tiedetään liittyneen vuosien varrella myös salattua rakkautta ja rakastavaisten ensikohtaamisia.

Runoilijapariskunta Martti Haavion (P. Mustapää) ja Aale Tynnin on väitetty ihastuneen vuoden 1956 itsenäisyyspäivänä, mutta lempi oli leimahtanut lähinnä WSOY:n kirjailijatapaamisissa. Rakkautta yritettiin salata, mutta Linnan juhlat ruokkivat juoruilua asiasta, kertoi Haavion tytär, emeritaprofessori Elina Haavio-Mannila. Pariskunta avioitui 1960.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen tapasi kumppaninsa ilmavoimien lentäjä Niko Ahon ensi kertaa Linnan juhlissa vuonna 2007. Tapaaminen jäi kuitenkin lyhyeksi, mutta siitä oli hyvä jatkaa myöhemmin.

– Tapasimme pari vuotta sen jälkeen Nikon kanssa Helsingissä ja olimme molemmat vapailla markkinoilla. Minä olin kuulemma Nikolle tanssin velkaa, Pelkonen kertoi IS:lle vuonna 2014.

Pelkonen ja Aho kihlautuivat vuoden 2012 itsenäisyyspäivänä, jolloin he myös edustivat ensi kertaa Linnan juhlissa yhdessä.

Merikukka Forsius ja Harry Hjallis Harkimo tanssin pyörteissä 2006. Ero oli pantu vireille edellisvuonna.

2000-luvun alussa varsinaista draamaa toivat etenkin tapaukset Niinistö-Karpela ja Harkimo-Harkimo-Forsius.

Vuonna 2001 odotettiin kauniin kansanedustajan ja valtiovarainministerin löytävän toisensa juhlahumussa, he kun tulivat protokollan mukaisesti sisään eri ovista. Seurustelu oli julkistettu helmikuussa kahvihetkellä eduskunnan kuppilassa, ja jo edellisissä Linnan juhlissa Karpela antoi IS:n toimittajan ymmärtää olevansa rakastunut.

”Minulla on upea nainen”, Niinistö kehui Linnassa 2001.

2003 kohistiin parin kihlauksesta, joka oli tapahtunut marraskuussa, pian sen jälkeen, kun Karpelan ministeriosaamista oli tiedotusvälineissä arvosteltu. Moni näki jo mielessään Linnan seuraavan isäntäparin. Osin meni oikein.

Seuraava vuonna seurattiin, kuinka eronnut pariskunta vältteli toisiaan. ”En usko hakevani Tanjaa tanssimaan. Olen nimittäin aika vaatimaton tanssija. En tiedä, haenko siis muitakaan”, vastaili Niinistö uteluihin.

Kansanedustaja Tanja Karpela ja ministeri Sauli Niinistö tanssilattialla 2001.

Toisen eduskuntaa läheltä liippaavan perhedraaman alkunäytös nähtiin jo vuonna 2000.

Kukaan suomalainen ei voinut olla huomaamatta, että kiekkopomo, nykyinen kansanedustaja Hjallis Harkimo ja hänen kansanedustajaksi valittu ex-mallivaimonsa Leena olivat Linnan juhlissa. Sen verran näyttävästi Hjallis kompasteli Leenan laahukseen kameroiden edessä.

Vuonna 2003 Hjallis olikin juhlissa uuden rakkaan, ex-vaimonsa kollegan Merikukka Forsiuksen kanssa. Tämä oli saapunut edellisvuonna Linnaan yksin erottuaan juhlien alla miehestään.

Tv-uutisista saatoimme seurata, kuinka Merikukka ja Hjallis kuhertelivat ja kaulailivat tanssilattialla, vaikka edellinen rouva oli ahdistuneen oloisena paikalla. Seurauksena oli paheksunnan ryöppy.

2004 nuoripari jätti Linnan juhlat väliin, sillä kotona oli hoidettavana vajaan kuukauden ikäinen Dan-poika, jonka imetysrytmiin eivät Linnan juhlat sopineet. Liitto ei kuitenkaan kestänyt.

Myös sisustussuunnittelija, ex-missi Helena Karihtala ja Hjallis valssasivat yhdessä Linnassa, mutta kihlaus purkautui 2011.

  • Katso alla olevalta videolta, minkälaiset tunnelmat Linnan juhlissa oli viime vuonna.

Moni muukin komea, Linnassa seurattu pari on sittemmin eronnut.

Näin kävi ainakin Satu Silvolle ja Heikki Kinnuselle, Aila-Marja ja Paavo Lipposelle, Jorma Uotiselle ja Helena Lindgrenille, Katri Helena Kalaojalle ja Panu Rajalalle, Paula Koivuniemelle ja Ilkka Kanervalle, Eva Biaudet’lle ja Per Schmedesille, Danny ja Liisa Lipsaselle, Hannele ja Hannu Laurille, Assi ja Jari Komulaiselle, Arja Alholle ja Petteri Väänäselle, Sinikka Hurskaiselle ja Urpo Leppäselle, Marjatta Leppäselle ja Calle Öhmanille, Birgitta Ulfssonille ja Lasse Pöystille, Anni Sinnemäelle ja Kerkko Koskiselle, Merja ja Matti Vanhaselle, Maija Vilkkumaalle ja Sami Aaltoselle, Katja ja Toni Halmeelle, Niina Juurakolle ja Vesa Keskiselle...

Juttuun täydennetty tiedot Jaana Pelkosen ja Niko Ahon tapaamisesta klo 10:31.

Iloisia perhetapahtumiakin on Linnassa bongattu.

Silmin nähden raskaana Linnaan ovat saapuneet ainakin Jaana Pelkonen, Rosa Meriläinen, Minttu Mustakallio, Pamela Tola, Susanna Sievinen, Piia-Noora Kauppi, Elina Salovaara, Leena Harkimo, Susanna Huovinen, Mari Kiviniemi, Arja Alho, Bitte Westerlund, Hannele Pokka, Päivi Lipponen ja Anna-Maija Soininvaara.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?