Kommentti: Linnan juhlista tuli kertaheitolla kiinnostavat – kutsuvieraita odottaa tänä vuonna tiukka tilanne - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Linnan juhlista tuli kertaheitolla kiinnostavat – kutsuvieraita odottaa tänä vuonna tiukka tilanne

Julkaistu: 5.12.2018 17:33

Tämänvuotinen Linnan juhlien teema paljastaa Linnan kutsuvieraista enemmän kuin moni arvaakaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula.

Moni saattoi kuvitella, että tämänvuotiset Linnan juhlat olisivat vähän laimeat näyttävien satavuotisjuhlallisuuksien jälkeen.

Mutta ehei, siitä presidenttipari piti huolen, että niin ei tule käymään.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio valitsivat tänä vuonna teeman, jota kukaan vieraista ei voi jättää huomiotta.

Teemana on ”Yhteinen ympäristömme”, ja jo teeman muotoilusta selviää, että ympäristön hyvinvointi on meidän kaikkien huolemme.

Aiemmat itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemat eivät ole näkyneet lainkaan niin selvästi kuin nyt.

Linnassa jopa kaikkein varjelluin salaisuus, Linnan booli, on kokenut muutoksen, koska siitä haluttiin luomua.

Ympäristöystävällisyys näkyy paitsi lisääntyneinä luomutuotteina, myös vähälihaisena tarjoiluna sekä ympäristöystävällisinä pakkauksina, koristeluina ja kuljetuksina.

Presidentinlinnan juhlavalmistelut esiteltiin medialle. Kuva otettu 30. marraskuuta.

Kutsuttujen joukossa on peräti pari sataa ympäristöihmistä.

Teeman vakavuus ja tärkeysaste tuli selväksi myös rouva Haukion pukuvalinnassa, jonka materiaali paljastettiin poikkeuksellisen aikaisin.

Puku on valmistettu Aalto-yliopistossa, ja se on tehty ympäristöystävällisestä suomalaisteknologiasta, puupohjaisesta Ioncell-kuidusta.

Tieto loi varmasti paineita myös kutsuvieraille, jotka yrittävät kaikin keinoin ottaa ympäristöystävällisyyden pukuvalinnoissaan huomioon.

Ylen suoran Linna-lähetyksen pukukommentaattorina ensi kertaa toimiva Sami Sykkö uskoo, että Linnassa nähdään varmasti paljon käytettyjä ja vanhoja pukuja, vintageasuja sekä kierrätyspukuja.

Ajankohta kyseiselle teemalle ei voisi olla parempi. Presidentti saapuu itsenäisyyspäivän viettoon lähes suoraan Puolasta, jossa on parhaillaan menossa YK:n ilmastokokous.

Ilmastohuoli on ollut puheenaiheena pitkin syksyä siitä saakka, kun vuosikymmenen tärkein ilmastoraportti julkaistiin lokakuussa. IPCC:n raportti antoi karun kuvan maapallon lämpenemisestä.

Presidentti näyttää myös itse kaikella tekemisellään esimerkkiä paremmin ilmaston ja ympäristön puolesta.

Hän on luvannut puolittaa oman hiilijalanjälkensä seuraavan vuoden aikana. Kova lupaus, joka merkitsee eittämättä myös matkustuksen karsimista.

Myös presidentinkanslialla on edessä kova urakka, sillä kanslia pyrkii vähentämään omaa hiilijalanjälkeä peräti kaksi kolmasosaa presidenttikauden loppuun mennessä.

Mutta kuten presidentti itse on todennut, pienistä puroista eli meidän jokaisen toimista syntyy lopulta suuri virta, joka tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Vastuu on meidän käsissämme, presidentin sanoin.

Vain oman esimerkin kautta on mahdollista saada muita mukaan erittäin tärkeisiin ilmastotalkoisiin.

Tasavallan presidentti ja tämän puoliso tanssin pyörteissä viime vuonna Linnassa.

Nyt sitten jännitetään, millaista esimerkkiä vaaleihin valmistautuvat kansanedustajat ja merkittävät yrityspomot Linnassa näyttävät.

Moni on takuulla panostanut esimerkiksi asuihinsa etenkin vaalivuotena, jolloin kaikki haluavat antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan.

Todellisuus on kuitenkin usein toista.

Haluan todella selvittää, miten kukin kansanedustaja toimii päivittäin luonnon suojelemisen puolesta.

Kuka lentää jatkuvasti ympäri maailmaa? Kuka autoilee lyhyitäkin matkoja? Kuka kierrättää – tai oikeastaan: onko meillä vielä päättäjiä, jotka eivät kierrätä?

Kuinka tosissaan kukin todella on ympäristön suojelemisen suhteen?

Tämän haluan tietää ja näistä aiheista aion kutsuvierailta Linnassa kysyä.

Ja samalla korostan, että sanahelinä on vain sanahelinää. Vain todelliset teot ratkaisevat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?