16 upeaa kuvaa: Presidentinlinnaan tehtiin 45 miljoonan remontti, lopputulos oli mykistävä - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

16 upeaa kuvaa: Presidentinlinnaan tehtiin 45 miljoonan remontti, lopputulos oli mykistävä

Kristallit kimaltelevat, samoin parketit! Presidentinlinna uusi kasvonsa kaksi vuotta kestäneessä, 45 miljoonaa maksaneessa remontissa, joka valmistui itsenäisyyspäivän alla 2014. Katso upeat kuvat.

Julkaistu: 5.12.2018 20:00

Linnan peruskorjauksen yhteydessä kunnostettiin rakenteiden lisäksi pintoja ja parannettiin esteettömyyttä ja turvallisuutta. Tiloja ja irtaimistoa restauroitiin ja konservoitiin.

Vanhoja kalusteita palautettiin entiseen loistoonsa, kristallikruunut ja vanhat valaisimet kunnostettiin ja kruunuihin lisättiin kristalleja kadonneiden paikoille. Taideteoksia on konservoitu Ateneumissa.

Esplanadin pääsisäänkäynnin ja portaikon ilme palautettiin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun aikaiseen loistoon. Seiniin tehtiin käsityönä kauniit vaaleat ja vaaleanvihreät marmorointimaalaukset. Aulan kattoa koristaa alkuperäinen kattokruunu.

Mariankadun puolelta tulevat vieraat odottavat kättelyä toiseen kerroksen Atrium-salissa, jonka seinät ovat nyt oliivinväriset. Atrium-salin yläkerran parven keltaisilla seinillä presidenttien puolisoiden muotokuvat pääsevät hyvin esiin.

Valtiosali, jossa kätellään ja tanssitaan, säilyi lähes entisellään, samoin Ruokasali ja Peilisalikin, joihin molempiin katetaan juhlien tarjottavat. Kaikki pinnat on uudistettu ja kristallikruunut kiillotettu. Myös parkettilattiat on hiottu ja lakattu.

Esplanadin puolelta saapuvien odotustilassa Goottilaisessa salissa seinät saivat alkuperäisen värinsä. Katosta vanhan maalin alta löytyi kaikkien yllätykseksi hyvin säilyneitä 1800-luvun koristemaalauksia.

Kaikki pienemmät salit saivat remontissa empireajan innoittamina uudet, tummemmat seinät, ja Keltainen sali muuttui kultaiseksi saliksi.

Itsenäisyyspäivän Ilta-Sanomien välissä on julkaistu Linnan juhlat kautta aikain -liite, jossa kerrotaan paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia Linnan juhlien historiasta. Se on luettavissa myös digilehtenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?