Kuva: Vuoden 1986 Linnan juhlissa Juice aiheutti kohua kahdella eri tavalla - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Kuva: Vuoden 1986 Linnan juhlissa Juice aiheutti kohua kahdella eri tavalla

Vuonna 1986 Tarja ja Juice Leskinen nähtiin yhdessä Linnan juhlissa, vaikka pari oli vasta eronnut.

Julkaistu: 5.12.2018 13:15, Päivitetty 5.12.2018 13:55

Kommelluksiakin sattuu kristalli­kruunujen alla.

1953 Nobel-kirjailija, F. E. ”Taata” Sillanpää hämmensi vieraita kättelyjonossa, kun hän hyräili äänekkäästi Orpopojan valssia kuuluisa kalottinsa päässään ja pisti tanssiksikin. Moni diplomaatti luuli häntä juutalaiseksi rabbiksi.

1957 Inka Juuso ei voinut pidätellä vahingonriemuaan, kun hänen mieheltään Aslak Juusolta putosi lakki. Linnaan päästäkseen Juusot olivat matkanneet Enontekiöltä ensin kolme päivää porolla nopeampien liikenneyhteyksien ääreen.

Aslak Juusolta putosi lakki!

1984 IS:n toimittaja Jari Tervo meni vieraiden kättelyjonoon ja tervehti presidenttiparia. Seurauksena oli porttikielto.

Toimittaja Tervo kättelyjonossa kuokkimassa.

1986 Jörn Donner hätkähdytti kansaa saapumalla Linnaan Ecco-kengissä. Juice Leskinen tuli samana vuonna paikalle Tarja-vaimonsa kanssa, vaikka pari oli juuri kertonut julkisuudessa erostaan. Illan edessä Juicen kravatti nousi kaulasta kärsäksi otsalle. Juice kutsuttiin myös 1998, joten pahana kärsää ei liene pidetty.

1988 Marjatta Leppänen haki presidentti Koivistoa tanssimaan ja herätti jälkipuheita: Sopiiko moinen protokollaan? Juhlatuulella ollut Leppänen haki presidenttiä suoraan parketilta, missä tämä tanssitti rouva Riitta Klenbergiä. Kun Leppänen ei luopunut aikeistaan, presidentti ehdotti tämän kavaljeerina olleelle kadetille daamien vaihtoa hetkeksi. Taustalla oli vaalikiertue, jossa Leppänen oli esiintynyt. Siellä hän oli saanut Koiviston lupaamaan, että Linnassa tanssitaan, jos vaalit voitetaan. ”Mauno sattuikin tanssimaan lähellä minua, ja minä spontaanina ihmisenä päätin, että nyt menen kyllä sanomaan että ’Muistatko mitä Porissa sovittiin?’ Ja menin. ’Totta kai muistan’, sanoi Mauno Koivisto, ja sitten me tanssimme hetken”, Leppänen kuvaa muistelmissaan. Samana vuonna kymmenkunta naista oli valinnut iltaeleganssikseen saman Vuokon koltun.

Presidentinlinna NETby PetriParkkinenon Sketchfab

1991 Kansanedustaja Hannele Luukkainen saapui juhliin minihameessa. Lyhyitä helmoja oli nähty ennenkin, mutta nyt Linna tarkensi: minihame ei ole toivottu.

Kansanedustaja Hannele Luukkaisen hame kohautti.

1995 Pääministeri Paavo Lipponen ällistytti jättämällä saapumatta Linnan vastaanotolle. Hän vetosi sairastumiseen, mutta paljasti vuosia myöhemmin todellisen syyn. Silloinen vaimo Aila-Marja oli heittänyt miehensä frakin kylpyammeeseen.

1997 Kansanedustaja Klaus Bremer saapui juhliin satamajätkän asussa, jota kutsui Stadin kansallispuvuksi.

2000 Kansanedustaja Anni Sinnemäki tuli juhliin pitkän hameensa yläosana teepaita, jossa oli muusikko Scott Walkerin kuva. Pahasti alipukeuduttu, kuului tyrmäys.

2001 Suosikkibändi Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen toi avecinaan Siiri Nordinin, Killer-bändin laulajan. ”Otin mukaan hyvän frendin”, Lauri kommentoi. Sittemmin Linna täsmensi, että kutsu koskee vain vakiintunutta kumppania.

2003 Hjallis Harkimo kuherteli huomiotaherättävästi uuden avovaimonsa kanssa ja pahoitti ex-puolisonsa Leenan mielen.

2004 Jonna Tervomaan nännit puhuttivat. Ne kuulsivat läpi laulaja-lauluntekijän ihoa myötäilevän, ohuen puvun alta. Tapausta verrattiin Janet Jacksonin taannoiseen nipplegateen, rinnanvilautukseen Super Bowlin loppuottelussa.

2014 Laahusten päälleastumisvuosi, uhreina mm. Satu Taiveaho ja Jaana Pelkonen: Lajin klassikko on Hjallis Harkimo, joka 2000 kompuroi Leena-vaimonsa laahukseen käteltyään presidenttiparia.

2015 Pia Nykänen joutui kulkemaan Linnassa osin ilman kenkiä, koska astui harhaan portaissa ja jalka turposi.

Katso alla olevalta videolta viime vuoden 10 räväyttävintä asua Linnan juhlissa.

Lue lisää: Suora lähetys itsenäisyyspäivänä klo 18 alkaen – Linnan juhlien pukuloistoa, tunnelmaa ja mielenkiintoisimmat vieraat

Lue lisää: Kaipaatko seuraa Linnan juhlien seurantaan? Opiskelijat kommentoivat juhlalähetystä suorassa lähetyksessä kello 19

Itsenäisyyspäivän Ilta-Sanomissa on mukana Linna-liite, jossa kerrotaan kaikki mielenkiintoiset yksityiskohdat Linnan juhlien historiasta. Se on luettavissa myös digilehtenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?