Tältä näyttää Linnan juhlien menu: kuusenkerkkiä ja mustikkakukkosia – tarjolla myös todellista trendiherkkua - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää Linnan juhlien menu: kuusenkerkkiä ja mustikkakukkosia – tarjolla myös todellista trendiherkkua

Linnan juhlien menu julkaistiin perjantaina. Juhlien ympäristöteema näkyy vahvasti kaikessa tarjoilussa.

Linnan juhlien tarjoiluissa panostetaan kotimaisuuteen, lähiruokaan ja luomuun.­

30.11.2018 12:58

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivävastaanottoa vietetään jälleen perinteiseen tapaan Presidentinlinnassa 6. joulukuutta. Linnan juhliin on kutsuttu 1 700 eri aloilla ansioitunutta suomalaista, jotka pääsevät nauttimaan illan ohjelmasta ja tarjoiluista.

Juhlien teemana on tänä vuonna yhteinen ympäristömme. Teema näkyy kaikkialla Linnassa, niin koristeissa, ruoassa, juomissa kuin vieraissakin. Juhlaan on kutsuttu pari sataa ympäristövaikuttajaa eri aloilta.

Ympäristöystävällisyys ja erityisesti ilmastonmuutos on otettu vahvasti huomioon illan järjestelyissä. Linnan menu sisältää tänä vuonna aiempaa enemmän kasvistuotteita ja sen pääraaka-aineita ovatkin esimerkiksi marjat ja kasvikset. Mukana on myös lihaa ja kalaa. Lihana on riistaa ja liki kaikki on kotimaista. Tarjoiluissa on panostettu aivan erityisesti myös luomuun, lähituottajiin ja mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

Linnan ruokavalmistelut käynnissä vuonna 2015.­

Ruokana on tarjolla esimerkiksi lahnaa, muikkua, haukea ja kuhaa eri muodoissa. Juhlassa tarjoillaan useita voileipäkakkuja, joissa maistuvat muun muassa fenkoli ja mallasleipä. Myös siianmätiblinejä ja lammasbriossia löytyy suolaisesta pöydästä.

  • Katso koko menu artikkelin lopusta!

Kasvispainotus näkyy trendikkäässä härkäpapu-punajuuripiraakassa ja tatti-ohrapiirakoissa. Härkäpapu on ollut viime vuosina runsaasti esillä ja siitä valmistuneet elintarvikkeet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Tarjolla Linnassa on myös muun muassa kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää.

Keittiössä ja tarjoilussa avustavat 28 opiskelijaa Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta. Kokkiopiskelijat vastaavat muun muassa siemennäkkileivän valmistuksesta.

– Tämä on sanoinkuvailemattoman hieno juttu, että meille aukesi tällainen mahdollisuus. Vastaanotto on varmasti mielenkiintoinen tilaisuus ja ei varmasti tule tylsää, tarjoilijaksi opiskeleva Sebastian Hämäläinen kertoo Koulutuskeskus Salpauksen tiedotteessa.

Linnassa tarjoillaan perinteisesti erilaisia suolaisia ja makeita ruokia. Tarjoilujen valmistuksessa auttavat opiskelijat.­

Linna juhlien makeasta pöydästä löytyy niin ikään härkäpapua Salpauksen opiskelijoiden valmistamaa pikkuleipien muodossa. Herkkujen joukosta löytyy myös mustikkakukkosia, kanelikampoja, kuusenkerkkiä puolukka-kuusenkerkkäkakussa ja runsaasti kotimaisia marjoja.

Linnassa tarjoiltava olut on valmistettu hävikkileivästä ja viinit ovat luomua. Kahvi ja tee ovat puolestaan ilmastokompensoituja. Linnan legendaarinen booli on kokenut muutoksia, sillä se on ensi kertaa lähes kokonaan luomua. Aiemmin boolin ainesosista yksikään ei ollut luomua, mutta nyt se on 82-prosenttisesti luomua. Muutokset vaikuttavat Linnan palveluesimies Berit Mäkisen mukaan myös boolin legendaariseen makuun.

– Booli ei ole aivan yhtä makea, mutta muuten pyrimme täysin samaan makumaailmaan, Mäkinen sanoo.

Palveluesimies Berit Mäkinen vastaa Linnan tarjoiluista.­

Boolin muutokset on toteutettu hienovaraisesti ja varoen. Korvaavien luomutuotteiden etsimisestä on vastannut Alko.

– Alko valmistaa meille boolipohjan ja he ovat onnistuneet oikein hyvin etsimään korvaavia luomuainesosia. Olemme esimerkiksi vaihtaneet tietyn väkevän viinin vastaavaan luomuversioon.

Boolin kokema muutos on historiallinen, sillä sitä on muutettu näin runsaasti vain kerran aiemmin.

– Boolia muutettiin silloin, kun sen resepti vuosi julkisuuteen. Muuten se on pysynyt hyvin samanlaisena.

Vuonna 2015 Linnassa tarjoiltiin herkullisia kakkuja.­

Itsenäisyyspäivän vastaanoton hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan Linnan juhlissa myös tuotteiden kuljetuksissa ja pakkauksissa. Toimituksia tehdään muun muassa hybridiautoilla ja lavakärryillä, ja kaikki tuotteiden pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä. Osa vastaanotolla käytetyistä lasipulloista jatkojalostetaan kierrätysdesigniksi.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ruokahävikkiin on jo vuosia kiinnitetty huomiota ja vuonna 2018 se tulee olemaan entistäkin vähäisempää.

Linnan juhlien menu:

Suolaiset tuotteet:

  • Savulahnavoileipätorttua

  • Muikku-haukivoileipäkakkua

  • Kuha-kirjolohimosaiikkia

  • Siianmätiblinejä

  • Muikku-, särki-, silakka- ja ahvenrieskasia

  • Haukea fenkolileivällä ja kuoretta mallasleivällä

  • Lammasbriosseja

  • Palvipeuravoileipäkakkua

  • Hirvi-, peruna- ja härkäpapu-punajuuripiirakoita

  • Särki-, suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita

  • Tatti-ohrapiirakoita

  • Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää

Makeat tuotteet:

  • Ellen Svinhufvud -kakkua

  • Puolukka-kuusenkerkkäkakkua

  • Kultarannan marjakakkua

  • Mustaherukkabebe-leivoksia

  • Kanelikampoja

  • Mustikkakukkosia

  • Härkäpapupikkuleipiä

  • Tyrni-, mustikka- ja karpalomarmeladeja

  • Kermatoffeemakeisia ja suklaatryffelikonvehteja

Juomat:

  • Ilmastokompensoitua kahvia ja teetä

  • Linnan perinteistä boolia

  • Luomupuna- ja valkoviiniä

  • Pienpanimo-olutta

  • Kultarannan omenamehua

  • Vettä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?