Riikka Karppinen, 24, asettui jo lukioikäisenä kaivosjättiä vastaan Lapissa – sai nyt kutsun Linnan juhliin - Linnan juhlat - Ilta-Sanomat

Riikka Karppinen, 24, asettui jo lukioikäisenä kaivosjättiä vastaan Lapissa – sai nyt kutsun Linnan juhliin

Kutsu Linnan juhliin oli Riikka Karppiselle iloinen yllätys. Nykyisin hän asuu Helsingissä ja opiskelee suomen kieltä ja kirjallisuutta.

Julkaistu: 14.11.2018 12:08

Soiden puolesta kampanjoineen Riikka Karppisen juhla-asussa näkyy kestävä kehitys.

Yhdeksän vuotta taistelua luonnon puolesta ja kaivosjättiä vastaan. Ja nyt, 24-vuotiaana, kutsu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle presidentinlinnaan.

– Kun kutsu tuli, niin olihan se aikamoinen yllätys, että huh, huh, sodankyläläinen Riikka Karppinen kertoo.

Karppinen vastustaa kotiseudullaan sijaitsevalle Viiankiaavan Natura-alueelle kaavailtua Sakatin kaivosta. Kansainvälistäkin huomiota saaneen työnsä vuoksi Karppinen on saanut Linnan-kutsussa tittelikseen ympäristövaikuttaja.

Taistoon suon puolesta ja kupari- ja nikkeliesiintymien hyödyntämistä vastaan Karppinen ryhtyi jo 15-vuotiaana lukiolaisena. Linnan juhlissa hänen ei tarvitse pelätä jäävänsä oudoksi linnuksi, sillä juhlien teemoina ovat juuri ilmasto ja ympäristö.

Karppinen on luonnollisesti ilahtunut luonnonsuojelun nostamisesta keskiöön.

– Teema on erittäin ajankohtainen, kun miettii esimerkiksi mennyttä kesää ja tuoretta IPCC:n raporttia. Toivon, että teema näkyy juhlissa mahdollisimman monipuolisesti kutsuvierasvalinnoissa, tarjoilussa, pukeutumisessa.

Juuri oman pukuvalintansa vuoksi Karppinen on tyytyväinen siitä, että kutsu tuli sentään kuukausi ennakkoon.

– Siitä alkoi tietynlainen jännitys, sillä haluan tehdä pukeutumisen osalta kestäviä ratkaisuja. Omat aikatauluni menivät aika lailla uusiksi, Karppinen kuvaa yllätysprojektia.

Karppinen alkoi saman tien etsimään käsityön taitajia, joiden työ on kestävää.

– Melkoista ruljanssia tässä on viikon verran jo pyöritelty. Jos kutsu tulisi enää yhtään lähempänä juhlia, se kannustaisi kerskakulttuuriin. Silloin sitä kävelisi vain kauppaan ostamaan jotain. Nyt on aikaa vähän valikoida ja vaatia parempaa.

– Asuni kootaan erityyppisistä kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Tekijöinä suosin paikallisia, lappilaisia tekijöitä, yrittäjiä, jotka toimivat ekologisten ja eettisten periaatteiden mukaisesti. Haluan että tekijät allekirjoittavat samat ympäristöarvot kuin minäkin, Karppinen linjaa.

Puvun suunnittelija on sodankyläläislähtöinen Eeva-Marja Palola. Karppinen ei ehtinyt enää löytämään vapaata luotto-ompelijaa Lapista, joten työstä vastaa Nummelassa toimiva ekodesign-yritys Globe Hope.

– Olen aiemmin ideoinut Globe Hopelle vaatemalliston, joka nimettiin suomalaisten luontokohteiden mukaan.

Riikka Karppinen oli julkisuudessa lukioikäisenä vuonna 2011, jolloin hän vastusti Sodankylään rakennettua Kevitsan kupari- ja nikkelikaivosta.

Asusteiden ohella myös Karppisen meikki tehdään luonnonkosmetiikasta. Auki on vielä esimerkiksi se, että tekeekö inarilainen Virpi Jääskö kengät poron, mateen vai Inarin taimenen nahasta. Myös korujen kohdalla tilanne on avoin, mutta ideoita jo on. Karppisen taustan tuntien periaate on kuitenkin odotettu.

– Mie en halua mittään metallikoruja käyttää. Velvollisuuteni on osoittaa, että voi olla juhlavaa korumuotia ilman metallia.

Linnan juhlat tarjoaa mahdollisuuden tuoda esille vaihtoehtoja. Sen Karppinen aikoo käyttää hyväkseen.

– Jos huomio keskittyy pukuihin, niin sitten täytyy puhua samaa kieltä ja vastata sillä, että esiintyy esimerkiksi kierrätysmateriaaleista tehdyssä asussa.

Juhlien väliin jättämistä Karppinen ei pohtinut.

– Kyseessä on meidän vahvin itsenäisyyspäivän perinteemme. Mielestäni kuuluu henkeen kunnioittaa tapahtumaa, jos sinne kutsun saa.

Karppinen opiskelee nykyisin suomen kieltä ja kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän työskentelee Pohjola-Nordenin nuorisoliiton järjestösihteerinä. Hän toimii myös vihreiden kunnanvaltuutettuna Sodankylässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?