Linnan juhlat

Linnan juhlat päättyivät valomerkkiin – mitä tapahtui tuhansille kukkasille ja ylijäämäruoille?

Julkaistu:

Linnan juhlien ruokien menekki on laskettu tarkasti.
Keskiviikkona Suomen silmäätekevät kokoontuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kutsumana Presidentinlinnaan juhlimaan 100-vuotiasta Suomea.

Linnan juhliin oli kutsuttu arviolta 1900 vierasta, joiden joukossa oli sekä legendoja että nuoria kykyjä niin kulttuurin, urheilun, talouden kuin politiikankin aloilta.

Vaikka juhlijoita oli todella paljon, niin Tasavallan presidentin kanslian viestintäasiantuntija Hanna Öunap kertoo kaiken menneen hienosti.

– Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla oli erittäin iloinen ja juhlava tunnelma. Ilta sujui hienosti ottaen huomioon, että vieraita oli noin 1900, hän kertoo IS:lle.


Suurelle vierasmäärälle oli valmistettu myös melkoinen määrä tarjoiluita. Juhlien juhlien tarjoiluissa oli kiinnitetty tänä vuonna erityistä huomiota siihen, että ruuat oli hankittu eri puolilta Suomea ja jokaisesta eri maakunnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joukosta löytyi niin tamperelaisten suosimaa mustaamakkaraa kuin Lapissa suosiossa olevaa poro-lapinrieskarullaa. Joukossa oli myös erikoisuuksia, kuten siikakurniekkaa, sorsajuurespiirasta ja savulohi-macaronseja.


Öunapin mukaan ruokien menekki oli laskettu todella tarkkaan, eli ruokaa ei juurikaan jäänyt yli. Mutta jotain kuitenkin aina jää.

Mitä Linnan juhlien ylijäämäruualle tapahtuu?

– Elintarvikelainsäädäntö kieltää noutopöydässä esillä olleiden elintarvikkeiden laittamisen uudelleen tarjolle, eli pöytiin jääneitä ruokia (joita on hyvin rajallinen määrä) ei voida toimittaa eteenpäin. Nämä lajitellaan asianmukaisesti biojätteeseen, Öunap kertoo.

– Jos jotain tilattua tuotetta ei ole lainkaan laitettu esille juhlan aikana, käytetään se muihin tilaisuuksiin itsenäisyyspäivän jälkeen.


Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Presidentinlinna oli koristeltu yksinomaan Suomessa kasvatetuilla kukilla, joita oli huimat 3 500. Ruusut, orvokit, gerberat, ritarinkukat, krysanteemit, joulutähdet, ruiskukat, tulppaanit sekä värililjat on kasvatettu kuudella kukkapuutarhalla eri puolilla Suomea.


Mitä valtavalle määrälle kukkia tapahtuu nyt juhlien jälkeen?

– Asetelmat olivat seinämäisiä, joten niitä ei juuri voida hyötykäyttää. Seinämäiset asetelmat ehtivät lakastua, koska vesitilaa on kukilla todella vähän. Illan kuumuus osaltaan vielä haihduttaa suurimman osan vedestä.

– Kukkasieneen laitettuja asetelmia sen sijaan käytetään Presidentinlinnan tiloissa, kunnes ne ovat lakastuneet.


Linnan juhlat kestivät poikkeuksellisesti kello 23.30 saakka, mutta monet vieraat siirtyivät jatkoille jo ennen sitä. Öunapin mukaan Presidentinlinna tyhjeni aikataulussa heti valomerkin tultua, eikä vieraita ollut ongelmallista saada poistumaan paikalta.

Jutun pääkuvana olevalla videolla turistit kommentoivat Linnan juhlien kättelyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt