Lifestyle

Ammattijärjestäjän supervinkit: Tässä ratkaisut kodin kaaokseen ja sotkuun

Julkaistu:

LIV
Kun kaapeista karsii turhan, tarpeelliset tavarat mahtuvat paikoilleen.
Ne, jotka eivät kodissa liikkuessaan ajattele, että "tuonkin asian voisi varmaan tehdä järkevämmin", ovat harvassa.

Meitä muita lohduttaa sisustaja ja ammattijärjestäjä Kirsi Bryan. Hän neuvoo, mitä kotien yleisimmille kompastuskiville on tehtävä.

- Kodin toimivuuden ylläpitäminen on jatkuva prosessi, joka koostuu pienistä teoista. Kun sen saa rullaamaan, työt eivät kerry isoiksi ja ahdistaviksi kokonaisuuksiksi, Bryan kannustaa.

Ja kukapa ei olisi valmis uhraamaan paria ajatusta sen eteen, että kodinhoito sujuisi helpommin.

1. Eteinen

Täyteen survottu eteinen. Jos kotiin tullessaan joutuu potkimaan tieltään enimpiä kenkiä, eteinen on liian täynnä.

Eteistilat ovat usein pieniä, mutta silti niihin yritetään saada mahtumaan kaikki mahdollinen. Yhdelläkin ihmisellä on useampia takkeja, ja jos koko perheen kaikki takit on ripustettu samaan avonaulakkoon, se vie eteisestä tilaa jo fyysisesti.

Avonaulakkoon kannattaa sijoittaa vain ne kengät, takit, pipot ja hanskat, joita tarvitsee juuri sillä hetkellä. Juhlatakit ja muut voi säilyttää esimerkiksi vaatehuoneessa.

2. Kierrätys

Kierrätyksestä tehdään turhan monimutkaista. Keräätkö pantillisia pulloja kaapin pohjalle muovipussitolkulla vai laitatko ne aina valmiiksi kauppareissuilla käyttämääsi ekokassiin? Kun vie pari pulloa kerrallaan, se säästää kummasti tilaa.

Uusissa taloissa ja asunnoissa kierrätysmahdollisuudet ovat ihan toista luokkaa kuin vanhoissa asunnoissa, joissa keittiön alakaappeihin ei ehkä edes mahdu kaikkia tarvittavia kierrätysastioita.

Näihin ei ole olemassa oikeita tapoja - jos tilaa on vähän, kannattaa pohtia, mikä voisi toimia juuri omassa taloudessa.

3. Säilytys


Pursuilevat säilytystilat. Kun kaapin tai varaston ala on 75 prosenttisesti täytetty, se on täynnä. Sadan prosentin täyttöaste tarkoittaa, että kaapin perukoilta on jo huomattavan vaikea kaivella tarvitsemaansa tavaraa. Käytettävyys kärsii, jos kaapit lataa täyteen. Tähän asiaan ei ole muuta hoitokeinoa kuin se, että käy säännöllisesti läpi kaappinsa ja varastonsa ja laittaa turhat tavarat kiertoon.

4. Luovu

Luopumisen vaikeus. Ai tämä punainen paita vai? Eihän tätä henno heittää pois! Luopuminen on asia, jota kannattaa sinnikkäästi harjoitella. Jos ostaa kaksi paitaa, pitää myös luopua kahdesta - tavara ei voi liikkua vain yhteen suuntaan. Kun luopumisen vauhtiin pääsee, nälkä kasvaa syödessä. Kannattaa ajatella, että jos tämä tavara ei ole minulle nyt hyödyksi, se on haitaksi.

5. Keittiö

Keittiön tasojen käyttäminen säilytystilana. Kun monitoimikone ei mahdu suosiolla kaappiin, se jää keittiön tasolle. Kun sen viereen laskee postin, pari purnukkaa ja ehkä vielä hieman sisustaakin, huomaa olevansa tilanteessa, jossa keittiössä ei mahdu laittamaan ruokaa.

Keittiön kaapit pitää käydä läpi ja selvittää, että mikä vie niin paljon tilaa, etteivät koneet ja purkit mahdu sinne. Kun tasoilla on mahdollisimman vähän tavaraa, niiden siivoaminen ja siistinä pitäminen helpottuu huomattavasti.

6. Inventaario

Inventaarion puute. Milloin viimeksi katsoit jauho- ja sokeripussiesi päivämäärät? Hyllyjen inventaarion voi tehdä samalla, kun sieltä ottaa jotain, siten tavaramääriä ei pääse kasautumaan. Kun tavaroilla ei ole nimettyä paikkaa, tulee helposti hankittua ylimääräistä ihan varmuuden vuoksi - se täyttää säilytystiloja.

Tähän auttaa ostoslista. Kun jääkaapin ovessa olevaan listaan kirjoittaa aina, kun jokin tarvike loppuu, on ostoslista aina ajan tasalla. Kun käytännön saa rullaamaan, turhia varastoja ei kerry.

7. Varastointi

Asioiden varastoimisen tarpeellisuus. Jos olet viemässä vanhoja kenkiäsi varastoon, varmista itseltäsi, että tuletko aivan varmasti hakemaan ne sieltä vielä käyttöön. Jos epäröit vastausta, kengistä kannattaa luopua. Jos takki käy pieneksi, siitä kannattaa luopua heti.

Jos hyllyllä on jokin tavara odottanut korjausta jo puoli vuotta, kysy itseltäsi, että tuletko varmasti vielä korjaamaan sen. Hutiostot kannattaa laittaa kiertoon heti, kun huomaa, ettei tuote itselle sovikaan. Seuraavalle siitä on paljon enemmän iloa tuoreeltaan kuin vuosien varastossa säilömisen jälkeen.

Teksti: Heidi Hietala

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt