Eveliina Rautiainen, 28, julkaisi järkyttävän kuvan – nyt hän kertoo taustan: ”Elämäni on kamppailua tunnista toiseen”

Eveliina Rautiainen joutui luopumaan itselleen rakkaasta lajista vakavan sairauden takia. Nyt hän kertoo, miten kaikki muuttuivat niin synkäksi.

Eveliina Rautiainen pelasi ammatikseen lentopalloa, kunnes joutui lopettamaan sairautensa takia.

28.2. 10:57

Entinen lentopalloilija Eveliina Rautiainen, 28, sairastui vakavasti sen jälkeen, kun hänen painoaan ja vartaloaan arvosteltiin asiattomasti eräässä joukkueessa.

Hän julkaisi aiheeseen liittyvän synkän kirjoituksen Facebookissa. Rautiainen kertoi hänen mielenterveytensä romahtaneen täysin traumaattisten kokemusten seurauksena.

Nyt hän kertoo, mikä sai hänet kertomaan asiasta julkisesti.

– Halusin löytää jonkin keinon, joka auttaisi todella huonoksi menneeseen vointiini, nuori aikuinen avaa puhelimessa.

Muutama lentopalloilija on viime aikoina kertonut julkisesti kauhukokemuksistaan lajin parissa. He ovat esimerkiksi nostaneet esiin kokemaansa seksuaalista häirintää ja ahdistavaa painontarkkailua.

Rautiainen kertoo, että hänen entisessä joukkueessaan pelaajia punnittiin viikoittain. Nuoret urheilijat kuvailivat tilannetta oksettavaksi.

– Punnitustilanteessa miehet keskustelivat keskenään samalla, kun itse istuin urheiluliivit ja pienet sortsit päällä ja mietin, että mitä he puhuvat.

Urheilijat eivät uskaltaneet kertoa valmentajalle, että kokivat tilanteet ahdistavana. Valmentajilla oli pelaajiin nähden niin voimakas valta-asema, etteivät pelaajat halunneet astua heidän varpailleen.

Pelaajat pelkäsivät, että saisivat vähemmän peliaikaa tai heidän asemansa heikkenisi, jos antaisivat kielteistä palautetta.

Eveliina Rautiainen lentopallon naisten Suomen Cupin finaaliottelussa.

Rautiainen halusi Facebook-julkaisullaan näyttäytyä varoittavana esimerkkinä muille. Hän halusi konkreettisesti osoittaa, miten kohtalokkaita seurauksia painontarkkailulla ja epäasiallisella kommentoinnilla voi olla.

Hänen tarinansa on harvinaisen rankka. Rautiainen julkaisi päivityksensä yhteydessä myös kuvan viillellyistä käsistään.

Ex-lentopalloilija kertoo, että hänen neljästä entisestä joukkueestaan kahdessa mitattiin painoa. Yhdessä niistä se tehtiin asiallisesti ja ammattitaitoisesti.

Toisessa puolestaan ikävät kokemukset punnituksista laukaisivat Rautiaisen mukaan hänen syömishäiriönsä.

Hänen mielestään painoa ei tarvitsisi seurata ollenkaan lentopallossa. Sen sijaan kehonkoostumuksen mittaaminen Inbody-menetelmällä voi hänen mukaansa olla hyödyllinen esimerkiksi lihaserojen ja lihasmassan arvioinnissa.

– Vaikka joissain joukkueissa painon mittaaminen ja rasvaprosentin arviointi on tehty todella hyvin, se on silti aina ahdistanut minua. Olin aina punnituspäivät kokonaan syömättä ja mahdollisuuksien mukaan myös edellisen päivän, jotta lukema olisi mahdollisimman matala, Rautiainen muistelee.

Eveliina Rautiainen lentopallon Mestaruusliigakauden 2018–2019 avaustilaisuudessa Espoossa.

Yhden punnitustilanteen jälkeen mittaaja arvosteli erittäin härskiin sävyyn Rautiaisen painolukemaa ja rasvaprosenttia. Mittaaja totesi, että Rautiaisen ihopoimumittauksen tulos teki korkeusennätyksen.

Kokemukset saivat Rautiaisen sairastumaan vakavasti syömishäiriöön. Hän meni niin huonoon kuntoon, että hän lopetti lentopallon kokonaan vuonna 2020.

Hän joutui vuosi sitten jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle vasta parikymppisenä.

– Elämäni on kamppailua tunnista toiseen. Olen nyt sellaisessa pisteessä, että koputtelen sairaalan ovia.

Rautiainen saa onneksi sairauteensa apua ja on siitä todella kiitollinen. Silti hän kokee tämän hetkisen tilanteen todella synkäksi.

Entistä urheilijaa motivoi toipumisessa hänen perheensä, joka saa hänet yhä taistelemaan kaikesta huolimatta.

– Varsinkin pikkusiskoni tukee minua ja auttaa jaksamaan päivästä toiseen. Huonoina hetkinä saan aina vähän voimaa jatkaa, kun mietin perhettäni.

Tällä hetkellä Rautiaisen tavoitteena on toipua. Hän myös haaveilee pääsevänsä opiskelemaan ravitsemustieteitä, jotta voisi ravitsemusterapeuttina auttaa muita, jotka käyvät läpi samoja asioita kuin hän nyt.

Hänellä on sisimmässään vielä toivon kipinä, vaikka nyt kaikki tuntuukin vielä melko pimeältä.

Hän ei ole vielä luopunut täysin lentopallohaaveistaankaan.

– Minulla on vielä yhä palo pelikentille, sillä pelaaminen oli niin tärkeää ja rakasta minulle. Lentopallo on jotenkin todella hieno laji, Rautiainen sanoo.

– Toisaalta tuntuu myös, että tie vie toiseen suuntaan. Ehkä on aika haudata se lentopallopolku ja katsoa, mitä toinen tie tuo tullessaan.

Ehkä sen aika oli jo, Rautiainen päättää haikeana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?