Lentopallon EM: Suomi kaatoi Turkin riehakkaassa Hakametsässä - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Suomi jatkaa EM-kisoja todella lento­pallo­hullussa maassa – mutta osattiin sitä myös Hakametsässä: ”Tällaiselle yleisölle pitää antaa oikea lopetus!”

Suomi kaatoi Turkin viimeisessä lohkovaiheen ottelussaan Tampereella 3–2. Seuraavaksi vastassa on kivikova Puola Gdanskissa.

Tampereen alkulohko huipentui viisieräiseen trilleriin, josta Suomi korjasi voiton kotiin.

8.9. 23:32

Tampereen Hakametsän alkulohko sai arvoisensa päätöksen lentopallon miesten EM-kisoissa, kun Suomi kaatoi keskiviikkoillan viisieräisessä trillerissä Turkin. Läpi turnauksen sitkeästi taistellut joukkue käänsi ratkaisevan erän hienosti 15–13-voitoksi.

Suomen joukkueen lisäksi myös Hakametsän yleisö ansaitsee kunniamaininnan. Tunnelma oli koko ajan katossa ja kaikesta näki, että suomalainen urheiluyleisö on kaivannut takaisin tapahtumiin.

– Ei täältä Hakametsästä tietenkään tappiolla lähdetä. Tällaiselle yleisölle pitää antaa oikea lopetus! Meininki on ollut upea, ja tämä oli hieno päätös tälle lohkovaiheelle, yleispelaaja Sakari Mäkinen sanoi IS:lle ottelun jälkeen.

Hakametsän yleisö eli täysillä Suomen joukkueen mukana läpi alkulohkotaipaleen.

Mäkinen aloitti turnauksen hienosti, mutta joutui jäämään sivuun Venäjä-ottelusta, koska koronatesti näytti positiivista. Lopulta tämä todettiin vääräksi hälytykseksi, ja Mäkinen oli taas mukana Hollanti-pelissä. Siinä peli ei kuitenkaan kulkenut, ja tie vei vaihtopenkille avauserän jälkeen.

– Eipä tuollaista tilannetta ole ennen ollut, että joutuu jännittämään puoli tuntia ennen peliä, pääseekö mukaan. Kyllähän sellaiset yrittää pitää poissa mielestä, mutta sen verran ihmisiä tässä kuitenkin ollaan, että kyllä se vähän vaikuttaa kaikkeen, Mäkinen kuvaili erikoista tilannetta.

– Siinä joutui muutaman päivän keskittymään vähän muihin asioihin kuin lentopalloon. Hollanti-pelissä kuitenkin nähtiin, että meillä laajuus riittää. Penkiltä löytyy aina peluri, joka pystyy homman hoitamaan. Tänään meni näin päin.

Turkkia vastaan Mäkinen oli se, joka tuli toiseen erään penkiltä mukaan. Ja hienosti tulikin: vammalalainen iski 13 pistettä ja pelasi kaikin puolin vahvasti.

Ottelun tulos tarkoittaa sitä, että Suomi sijoittuu lohkossaan neljänneksi ja kohtaa lauantaina Gdanskissa Puolan. Vastus on hurja, ja Suomelta vaaditaan äärimmäistä venymistä, jotta paikka puolivälierissä olisi mahdollinen.

Kotiyleisön edessä loppukisat pelaava Puola on voittanut kaksi edellistä lajin maailmanmestaruutta. Suomi saa jälleen kerran vastaansa maailmanluokan eliittihakkurin, kuubalaissyntyisen Wilfredo Leónin. Leónia pidetään tehtävässään jopa maailman parhaana.

Kotiottelut vaihtuvat nyt vierasotteluun.

– Sielläkin (Puolassa) on varmasti aikamoiset karkelot käynnissä. Todella hieno paikka päästä pelaamaan. Vastus on kova, mutta lähdemme sinne haastamaan kaikin voimin.

Hakkuri Urpo Sivula latasi ratkaisevan pisteen keskiviikkona. Tässä häntä onnittelevat libero Voitto Köykkä (vas.) ja yleispelaaja Sakari Mäkinen.

Karkelot epäilemättä ovat käynnissä, sillä Puola tunnetaan lentopallohulluna maana, jossa lajia fanitetaan näkyvästi ja kuuluvasti. Kotijoukkue joutui pettymään olympialaisissa, joten motivaatiota riittää EM-kotikisoihin takuuvarmasti.

Paljoa ei silti jäänyt jälkeen Tamperekaan. Yleisö räjähti loputtomaan huutoon, kun Urpo Sivula tykitti ratkaisevan pisteen kenttään. Hakametsässä nähtiin hieno, reilun viikon jatkunut urheilujuhla.

Luitko jo nämä?