Suomi sai EM-kotikisoihin unelma-alun – peli on hiottu kuntoon Kuortaneen kätköissä: ”Tämä oli haluamaamme peliä” - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Suomi sai EM-kotikisoihin unelma-alun – peli on hiottu kuntoon Kuortaneen kätköissä: ”Tämä oli haluamaamme peliä”

Suomi on aloittanut lentopallon EM-kisat Tampereella kahdella tärkeällä voitolla. Joukkue on hionut pelinsä huippukuntoon tukikohdassaan Kuortaneella.

Suomi on aloittanut lentopallon EM-kotikisat kahdella voitolla.

4.9. 17:25

Suomi jatkoi erinomaisia otteitaan lentopallon miesten EM-kotikisoissa Tampereella ja murskasi toisessa ottelussaan Espanjan suoraan erin 3–0. Suomella on kasassa kahdesta ottelusta yhtä monta voittoa.

Pudotuspelipaikka ei ole vielä täysin varma, mutta hyvin lähellä se on, kun lohkon kuudesta joukkueesta jatkoon pääsee neljä. Suomi kohtasi kahdessa ensimmäisessä ottelussaan ennakkoon kovimmat kilpailijansa jatkopaikan suhteen ja voitti molemmat.

Lohkon isäntäjoukkue pelasi lauantaina juuri sellaista peliä, mitä se haluaa pelata. Suomi hyökkäsi koko kentän leveydeltä fiksusti ja teki hyvin vähän virheitä. Hyökkäysvirheitä tuli koko ottelussa vain neljä. Lisäksi Suomi puolusti sitkeästi ja väsymättömästi, välillä suorastaan hurmoksellisesti.

Joukkueen päävalmentaja Joel Banks vahvistaa näkemyksen.

– Tämä oli haluamaamme peliä. Kehitimme kesällä pelitapaa, joka ei imitoisi muita, vaan olisi mahdollisimman sopiva tälle Suomen joukkueelle ja maksimoisi laatumme. Peli, jota tänään nähtiin, sopii mielestäni parhaiten tälle joukkueelle, Banks sanoi ottelun jälkeen.

Avausottelussa Pohjois-Makedoniaa vastaan hakkuri Urpo Sivula oli ilmiliekeissä ja takoi leijonanosan Suomen hyökkäyspisteistä. Nyt Eemi Tervaportin passit jakautuivat tasaisemmin. Peräti neljä pelaajaa takoi ottelussa yli kymmenen pistettä: Sivula 15, Sakari Mäkinen 14, Antti Ronkainen 12 ja Tommi Siirilä 11.

Tervaportin passityöskentelyä helpotti se, että Suomen vastaanotto toimi loistavasti. Pallot nousivat kerta toisensa jälkeen mukavasti Puolan mestariin sormiin.

– Tämä oli meiltä sopivan rauhallista joukkuepeliä. On aina kiva pelata, kun peli kulkee näin hyvin. Olemme treenanneet koko kesän ollaksemme valmiita tässä turnauksessa, ja se näkyy. Olimme tosi määrätietoisia koko kesän, Tervaportti sanoi.

Päävalmentaja Joel Banks jakoi ohjeita hienosti pelaanneelle passarilleen Eemi Tervaportille.

Tervaportti on aloittanut kisat loistavasti, vaikka lähtökohdat eivät olleet helpoimmat mahdolliset. Hän jäi viime kauden edetessä odotettua pienempään rooliin seurajoukkueessaan, kivikovan Puolan liigan voittaneessa Jastrzebski Wegielissä, ja kärsi kesän leirityksen aikana sairastelusta.

Tähtipassari vakuutti kuitenkin, etteivät kisat olleet sairasteluista huolimatta missään vaiheessa vaakalaudalla.

– Eivät nämä kisat olisi jääneet väliin, vaikka olisi mikä. Ei ollut missään vaiheessa vaakalaudalle, tiesimme kaikki että takaisin tullaan.

Joukkueella oli hyvin tiedossa, että otteluohjelmassa on heti ensimmäisenä kaksi tärkeintä ottelua lohkovoiton kannalta. Otteluihin valmistauduttiin sen mukaisesti, vaikka harjoitusotteluiden vähyys herätti huolta ennakkoon.

Joukkue hioi peliään muutaman kuukauden tukikohdassaan Kuortaneella.

– Ohjelmasta on tullut vähän purnaustakin, ihmiset ihmettelivät, miksi pelaamme tärkeimmät matsit heti alkuun. Mutta me tiesimme ja olimme valmiina. Nyt lähdemme hakemaan muita päänahkoja, Tervaportti sanoi.

Joukkueen peli-ilme näkyy lähes virheettömästi pelanneet Antti Ronkaisen tuuletuksesta.

Jos Suomen hyökkäys rullasi hienosti molemmilta laidoilta ja keskeltä, myös puolustus oli sellaista, mitä joukkue haluaa sen olevan. Torjunta sai aikaan reilusti vaimennuksia ja suoria pisteitä, ja koko joukkue loikki uhrautuvaisesti pallojen perässä.

Etenkin erien loppuhetkillä, kun peli piti lyödä pakettiin, Suomi löysi toistuvasti vielä yhden vaihteen puolustuspeliinsä.

– Niinhän se vähän menee, että erän puoleenväliin asti odotellaan, että erän loppu lähenee ja nykäistään sitten ne tarvittavat pisteet. Varmaan siinä 20 pisteen jälkeen tulee vielä sellainen pikkunapsu, että laitetaan tämä homma pakettiin, Suomen lentopallon nykyinen ykkösnimi, libero Lauri Kerminen sanoi taiston tauottua.

– Tietysti tuollaisia fiilisjoukkueita, joita vastaan olemme nyt pelanneet, ei ole varaa löysätä yhtään lopussa, antaa heidän syttyä ja päästää peliin mukaan. Klaarasimme tänään ne erien loput tosi hyvin, selvästi paremmin kuin eilen.

Vastaanotossa Suomelle ei kirjattu ottelussa ensimmäistäkään virhettä. Kerminen ja yleispelaaja Antti Ronkainen saivat suurimman osan Espanjan syötöistä ja nostelivat palloja mielettömällä varmuudella.

– Minulle saa syöttää, ei haittaa yhtään! Kerminen lataa.

Seuraavassa ottelussaan Suomi kohtaa sunnuntaina Tuomas Sammelvuon Venäjän, joka hävisi avausottelunsa yllättäen Turkille.

Luitko jo nämä?