Lentismaajoukkueen sankari Urpo Sivula laittoi itsensä huippukuntoon kotikisoja varten: ”Parempaa tilaisuutta ei tule” - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Lentismaajoukkueen sankari laittoi itsensä huippu­kuntoon koti­kisoja varten – ”Parempaa tilaisuutta ei tule”

Urpo Sivula ja Sakari Mäkinen loistivat, kun Suomi kaatoi Pohjois-Makedonian EM-kisojen tärkeässä avausottelussa Tampereella.

Urpo Sivula oli ilmiliekeissä, kun Suomi kaatoi EM-kisa-avauksessaan Pohjois-Makedonian.

1.9. 22:52

Suomen miesten lentopallomaajoukkue aloitti taipaleensa EM-kotikisoissa Tampereella komeasti. Se kaatoi tärkeässä ottelussa lähtökohtaisesti Suomen kanssa jatkopaikasta kilvoittelevan Pohjois-Makedonian erin 3–1.

Suomen näkyvimpiä hahmoja ottelussa olivat 25 pistettä takonut konkarihakkuri Urpo Sivula ja vastapuolen tähtihakkurin Nikola Gjorgievin erinomaisella laitatorjunnallaan pimentänyt Sakari Mäkinen.

Etenkin Sivulan onnistuminen oli tärkeää joukkueelle, jonka hakkuriosaston riittävyyttä on epäilty.

Sivula, 33, ei ole parilla edellisellä Mestaruusliigan kaudella näyttänyt olevan säännöllisesti ihan huippuvuosiensa iskussa, mutta nyt näytti. Suomen päävalmentaja Joel Banks hehkutti jo ennen kisoja Sivulan olevan parhaassa kunnossaan hänen kolmivuotisen pestinsä aikana, ja hehkutuksille näytti olevan katetta.

– Hän on sanonut sen minullekin tässä kesän aikana monta kertaa, ja ihan varmasti se pitää myös paikkansa. Itsestäkin tuntuu siltä, että olen tosi kovassa kunnossa, Sivula sanoi ottelun jälkeen IS:lle.

– On kiva pelata ja olla osa tätä joukkuetta. Sen takia tässä on itsensä kuntoon laitettukin. Tämän upeampaa tilaisuutta ei ole, tuskin pääsen ikinä enää pelaamaan kotikisoissa.

Vaikka tulos oli vakuuttavaa, Akaa Volleyn kokenut hakkuri löysi pelistään myös parannettavaa.

– Pelaamattomuus näkyi. Jos olisi enemmän pelejä alla ja rytmiä tekemisessä, ei varmasti tulisi lyötyä noin paljoa torjuntaan ja yli rajoista, Sivula pohti.

Sivulan on ehkä turhankin vaatimaton, sillä torjuntaan ja yli rajoista osuneita lyöntejä kertyi yhteensä koko ottelussa vain kahdeksan.

– On siinä kuitenkin ainakin neljä liikaa.

Sakari Mäkinen (23) sai tuulettaa useaan otteeseen.

Jos Suomen hakkuritilanne oli vielä ennen ottelua jonkinasteinen kysymysmerkki, Pohjois-Makedonian hyökkäyspelin tiedettiin elävän Gjorgievin kautta. Sen tiesi myös Suomi, ja komeat kuusi torjuntapistettä napsinut Mäkinen sanoikin, että Gjorgievin pysäyttämiseen oli keskitytty tosissaan.

– Kyllä se oli ihan selkeä homma, että hänen pysäyttämiseensä piti keskittyä. Yksi laitapelaaja oli koko ajan hänessä kiinni, eikä silloin lähtenyt auttamaan muita pelaajia. Hän on maailmanluokan kaveri, joka on vaikea pideltävä jos pääsee pelipäälle, 26-vuotias Mäkinen sanoi IS:lle.

VaLePan tähtilaituri ei häntä pelipäälle päästänyt, vaan kuritti torjunnoillaan kerran toisensa jälkeen.

– Aika hyvin napsui muutaman kerran käsiin.

Mäkisellä kulki myös hyökkäyspeli, sillä hän paukutti yhteensä 17 pistettä ottelussa. Kolme niistä tuli neljännessä erässä kolmella perättäisellä ässäsyötöllä.

Molemmat Suomen sankarit hehkuttivat tunnelmaa Hakametsässä, jonne sai ottaa 2 700 katsojaa. Paikalle päässeet fanit pitivätkin huolen siitä, että kotietu oli todellinen.

– Käsittämätön tunnelma tänne saatiin. Yli vuoden olemme olleet ilman faneja, uskomattoman hienoa oli pelata yleisön edessä. En osannut ihan näin upeaa tunnelmaa odottaa. Koko pelin ajan oli seitsemäs kenttäpelaaja apuna, Mäkinen kuvaili.

Ottelu oli myös paluu maajoukkueen vanhaan kotipyhättöön, jossa se pelasi aikanaan muun muassa kivikovia Maailmanliigan pelejä.

– Tänne on aina hieno palata, sitä muistelee väkisinkin, että täällä on voitettu hieman kovempiakin porukoita kuin Pohjois-Makedonia. Todella hienoa pelata taas täällä, Sivula sanoi.

– Tämä on aivan käsittämättömän hieno paikka pelata, paras Suomessa, päätti Mäkinen.

Suomi jatkaa EM-kisoja lauantaina, kun vastaan asettuu Espanja.

Luitko jo nämä?