Suomi päätti lentopallon naisten EM-kisat komeaan voittoon

Suomi sijoittuu EM-lopputurnauksessa 20 parhaan joukkoon.

Suomi sai iloita EM-kisojen viimeisessä ottelussaan.

Cluj-Napoca/Helsinki

Suomen naisten lentopallomaajoukkue päätti EM-turnauksensa Romanian Cluj-Napocassa voittoon kukistettuaan emäntämaan 3–1 (18–25, 25–22, 25–22, 25–22). Voitto oli Suomen ensimmäinen ja ainoa viidestä alkulohko-ottelusta ja koko EM-historian kolmas.

Suomi pelasi EM-kisoissa neljättä kertaa ja toista kertaa peräkkäin. Suomi ei ole vielä koskaan päässyt lohkovaiheesta jatkoon eikä selviydy jatkoon näissäkään kisoissa.

Suomi saavutti alkulohkossa samat neljä pistettä kuin kaksi vuotta sitten. EM-sijoituskin on sama, lohkon viides sija ja sijoittuminen 24 joukkueen lopputurnauksessa sijoille 17–20. Joukkueen lopullinen sijoitus varmistuu, kun lohkovaiheet pelataan keskiviikkona loppuun.

Suomen lohkosta jatkoon etenevät Turkki, Hollanti, Ruotsi ja Ukraina. Suomen lisäksi Romanian turnaus päättyy alkulohkoon.

Ottelun alku noudatti samaa kaavaa kuin Suomen peleissä tähänkin asti. Suomi sai hyvän alun ja oli kymmenen ensimmäisen pallon ajan mainiosti mukana taistelemassa erävoitosta, mutta Suomi ei pystynyt pitämään tasoaan yllä. 5–6-tappioaseman 9–6-johdoksi käännettyään Romania otti avauserän haltuunsa.

Toisen erän puolivälin taitteessa Suomi ei taipunut. Suomi iski kolmen pisteen johtoon 14–11 eikä häkeltynyt edes Romanian noustua tasoihin 18–18. Ratkaisevan niitin ja turnauksen neljännen erävoiton iski hakkuri Piia Korhonen.

Kolmas erä oli pitkään Suomen näytöstä. Parhaimmillaan kahdeksan pisteen johto muuttui vielä 21–21-tasatilanteeksi, mutta Suomi onnistui ratkaisemaan 25–22-erävoiton ensimmäisestä eräpallostaan.

Neljännessä erässä Suomi jatkoi hyviä otteitaan. EM-voiton ratkaissutta ottelupalloa ei päässyt kukaan suomalaisista läimäisemään lattiaan, kun romanialaiset löivät pallon oman kenttäpuoliskonsa verkkoon.

–  Saimme hyökkäykseen enemmän ratkaisuvaihtoehtoja ja teimme fiksumpia ratkaisuja. Tietysti halusimme menestyä paremmin ja aloimme löytämään peliämme vasta nyt. Se oli liian myöhään, Korhonen analysoi tv-haastattelussa.

Luitko jo nämä?