Pietariin muuttanut lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo eroaa suomalaisvaimostaan - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Pietariin muuttanut Tuomas Sammelvuo eroaa suomalaisvaimostaan

Venäjän maajoukkuetta ja Pietarin Zenitiä valmentava kuopiolainen on hakenut Venäjän kansalaisuutta, kertoo maan lentopalloliiton puheenjohtaja.

Tuomas ja Petra Sammelvuo Urheilugaalassa tammikuussa 2015.­

13.11. 17:43

Pietarissa asuva lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo ja hänen Kuopiossa asuva Petra-vaimonsa eroavat.

Pohjois-Savon käräjäoikeus vahvisti eron syyskuun alussa. Päätöksen mukaan Sammelvuot ovat asuneet yli kaksi vuotta erillään, jolloin oikeus ei määrännyt harkinta-aikaa elokuussa vireille pantuun eroanomukseen.

Parilla on kaksi teini-ikäistä lasta. Parilla ei ollut avioehtoa.

Pudasjärvellä kasvanut Sammelvuo, 44, on Suomen kaikkien aikojen parhaita lentopalloilijoita ja meritoitunut pelaajauransa jälkeen valmentajana. Sammelvuo valmensi menestyksekkäästi Suomen miesten maajoukkuetta vuosina 2013–2019.

Kesästä 2016 lähtien hän on valmentanut Venäjällä seurajoukkueita: ensin 2016–2019 Kuzbass Kemerovoa ja kesästä 2019 lähtien Pietarin Zenitiä.

Miehen asuessa itänaapurissa Petra-vaimo on huolehtinut Kuopion-kodissa muun muassa lapsista.

Tuomas ja Petra Sammelvuo ovat olleet tuttu näky esimerkiksi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Vastedes Sammelvuo saatetaan nähdä Vladimir Putinin isännöimissä juhlissa, sillä hänestä tuli keväällä 2019 Venäjän miesten maajoukkueen päävalmentaja. Suomen lentopalloliitto päästi Sammelvuon sinvalkoisesta maajoukkueesta Venäjän luotsiksi ilman minkäänlaista korvausta. Se herätti suurta ihmetystä.

Sammelvuo viihtyi itärajan takana jo pelaajavuosinaan, sillä hän edusti kolmeen otteeseen venäläisseuraa (Dynamo Jantaria 2006–2008 sekä Lokomotiv Novosibirskia 2010–2011 ja 2012–2013).

Tuomas Sammelvuon pesti Venäjän päävalmentajana alkoi menestyksellisesti, kun itänaapurin maajoukkue voitti kesällä 2019 Kansojen liigan. Kuva ottelusta Ranskaa vastaan.­

Venäläismedian mukaan Sammelvuo aikoi hakea maan kansalaisuutta, ja Venäjän lentopalloliiton puheenjohtaja Stanislav Shevtshenko vahvisti näin myös tapahtuneen.

– Hän on pätevä mies ja omistautunut lentopalloilulle. On hyvä muistaa, että valmentajana ja entisenä pelaajana Sammelvuo tuntee Venäjän lentopallon realiteetit, Shevtshenko perusteli valintaa maaliskuun alussa 2019 Lentopallo.info sivuilla.

Kansalaisuusasia oli uudelleen esillä marraskuussa 2019, jolloin Sammelvuo ja Venäjän naisten maajoukkueen päävalmentaja, italialainen Sergio Busato joutuivat arvostelun kohteeksi ulkomaalaisuutensa takia. Puheenjohtaja Shevtshenko puolusti tuolloin kaksikkoa Sport-Expressenin haastattelussa.

– Täytyy muistaa, etteivät he niin ulkomaalaisia ole. Molemmat ovat olleet töissä Venäjällä pitkään ja puhuvat venäjää, ja Tuomas on jo laittanut sisään anomuksen Venäjän kansalaisuuden saamiseksi, Shevtshenko sanoi.

Sammelvuo ei ole itse kommentoinut kansalaisuuden hakemista tai saamista.

Kesällä 2019 Venäjä selvitti tiensä Tokion olympiaturnaukseen, mutta kesän 2020 kisat siirrettiin koronapandemian takia. Yhdet arvokisat itänaapuri on pelannut Sammelvuon johdolla. Syksyllä 2019 pelatuissa EM-kisoissa Venäjä lähti laulukuoroon puolivälierissä isäntämaa Slovenian pudottaessa Sammelvuon miehistön.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Tuomas Sammelvuota kommentoimaan erouutista tai kansalaisuushakemuksen tilannetta.

Juttua korjattu 15.11.2020 kello 16.50: Lentopallo.info ei ole Suomen lentopalloliiton vaan yksityisen helsinkiläisyrityksen omistama sivusto.

Luitko jo nämä?