Koronavirus vaikeutti suomalaisseuran erikoista pelireissua Romaniaan – kotimaassa Mikko Eskon perhe-elämä vaihtuu mökkikuplaan ja parakkiruokailuun - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Koronavirus vaikeutti suomalaisseuran erikoista pelireissua Romaniaan – kotimaassa Mikko Eskon perhe-elämä vaihtuu mökkikuplaan ja parakkiruokailuun

Vammalan Lentopallon Mestarien liigan ottelumatka on koronan takia hyvin poikkeuksellinen.

Mikko Esko pelasi ensimmäiset eurocupin ottelunsa jo 22 vuotta sitten.­

23.9. 12:44

VaLePan passari Mikko Esko, 42, on pelannut eurocupeja kaudesta 1997–98 lähtien, mutta ei ole koskaan kokenut vastaavanlaista reissua kuin tiistainen matka romanialaiseen Galatin kaupunkiin.

– Erityisesti lentokentällä oli kovin erilaista kuin yleensä. Siellä oli autiota, eikä näkynyt kovin monta ihmistä, Esko kertoi puhelimitse tiistaina galatilaisesta hotellista.

VaLePan matka alkoi Sastamalasta aamulla kello 7.30 ja kesti 12 tuntia.

– Lensimme Bukarestiin, josta oli kolmen tunnin bussimatka tänne.

Perillä joukkue ehti vetää vielä kevyen harjoituksen ennen iltapalaa.

– Kiva oli päästä halliin tutustumaan, Esko kehuu.

Ennen saliin pääsyä suomalaisvierailta mitattiin kuume. Koronatestissä joukkue oli käynyt jo Sastamalassa, kuten Euroopan lentopalloliiton ohjeet määräsivät.

Galatissa pelattavan karsintalohkon kolmas joukkue, kroatialainen Odbojkaski klub Mladost Kastela ei ollut tutustunut poikkeusolojen manuaaliin yhtä tarkasti, sillä heillä ei ollut esittää todistusta negatiivisista koronatesteistä. Näin OK Mladost joutui luovuttamaan tiistai-illaksi suunnitellun ottelun isäntäjoukkue C.S.M. Arcadaa vastaan.

Suomalaisten saaman tiedon mukaan vastustajan pelaajat kävivät Galatissa koronatestissä. Keskiviikko-illan ottelua ei ole peruttu.

Lehterit ovat illan ottelussa tyhjät.

– Täällä näyttää olevan aika tarkat säännöt maskien suhteen muutenkin, eikä halliin päästetä yleisöä ollenkaan, Esko kertoo.

Kumpikin seura pelaa Mestarien liigan karsinnassa sponsorinimellä. ”Pukkipaidat” esiintyvät nimellä Ford Levoranta Sastamala ja kastelalaisten sponsorinimeen sisältyy sikäläinen kauppaketju Ribola.

Kun suomalaiset saapuivat Dunarean urheiluhallille, Esko huomasi olleensa paikassa aiemminkin.

– Muistin pelanneeni täällä kuutisen vuotta sitten venäläisseurani kanssa.

Esko edusti tuolloin Gubiernija Nizni Novgorodia, jonka budjetti oli hieman toista luokkaa kuin suomalaisilla tai romanialaisilla.

– Se oli ainoa kerta, kun olen lentänyt eurocupien matsiin yksityiskoneella. Matka kesti kolme tuntia suuntaansa, joten olimme nopeasti takaisin kotona. Kun Galati saapui vastavierailulle Nizni Novgorodiin, heidän matkansa kesti 38 tuntia.

Lohkon otteluita piti alun perin pelata myös Suomessa ja Kroatiassa, mutta koronan takia jouduttiin turvautumaan kuplaratkaisuun ja yhteen ottelupaikkakuntaan.

– Näissä oloissa on parempi, että pelataan näin yhdestä poikki, Esko tuumii.

Hän arvelee isäntien olevan kovempi ryhmä kuin kroatialaisten.

– Galati on meidän päävastustajamme, Esko ennakoi torstaina päätöspeliä.

Lohkon voittaja menee toiselle kierrokselle, mutta VaLePan taival jatkuu joka tapauksessa vähintään CEV-cupissa. Ennen seuraavaa turnausta edessä on kahden viikon karanteeni kotimaisemissa. Esko on kahden lapsen isä, joten hän joutuu olemaan erossa perheestään. Aivan yksin hänen ei tarvitse sentään olla.

– Kun palaan kotiin, haen koiran ja painun sen kanssa mökille, joka sijaitsee aika lähellä, Esko sanoo.

Mökiltä hän kulkee harjoituksiin, joissa on erityisjärjestelyt. Esimerkiksi ruokailu tapahtuu erossa muista.

– Yleensä syömme hallin ruokalassa, mutta pihalle tulee parakit, joissa aterioimme.

Luitko jo nämä?