Tuula Paloselle, 71, on pätkähtämässä Kotkan kaupungilta 29 279 euron lasku ja korot päälle – asiassa uusi käänne - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Tuula Paloselle, 71, on pätkähtämässä Kotkan kaupungilta 29 279 euron lasku ja korot päälle – asiassa uusi käänne

Kotkan kaupungin irtisanoma entinen huippulentopalloilija saattaa joutua maksamaan oikeuden hänelle määräämät 30 000 euron oikeuskulukorvaukset. Maanantaina kaupunginhallitus ei kuitenkaan asiaa vielä päättänyt.

71-vuotias Tuula Palonen irtisanottiin yt-neuvotteluissa 2015. Siitä alkoi vuosien oikeuskiista Kotkan kaupungin kanssa.­

3.8. 13:17 | Päivitetty 3.8. 20:24

Kotkan kaupunki uhkaa viedä perintään noin 30 000 euron oikeuskulusaatavansa, joka sillä on irtisanomiskiistan hävinneeltä entiseltä huippulentopalloilijalta Tuula Paloselta, 71.

Maanantaina asiaa ei päätetty, sillä kaupunginjohtaja Esa Sirviö veti ehdotuksensa Palosen oikaisuvaatimuksen hylkäämisestä pois kaupunginhallituksen esityslistalta.

Palonen on pyytänyt maksujärjestelyä, josta hänellä olisi realistinen mahdollisuus selviytyä.

IS kertoi Tuula Palosen tukalasta tilanteesta 23. kesäkuuta. Kotkan kaupunki irtisanoi kaupunkia vuodesta 1977 palvelleen ja viimeksi tietohallintokoordinaattorina sosiaali- ja terveysvirastossa työskennelleen Palosen organisaation uudelleenjärjestelyn yhteydessä marraskuussa 2015.

Työ loppui seuraavan vuoden toukokuussa, jolloin Palosen työuraa olisi ollut jäljellä hieman yli vuosi.

Palonen yritti ensin tuloksetta saada muutosta kaupungin päätökseen hallinto-oikeudesta ja korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Sen jälkeen hän vei riidan Kymenlaakson käräjäoikeuteen.

Tuula Palonen (vas.) maaottelussa Ruotsia vastaan. Muut pelaajat kuvassa: Yvonne Olausson 9, Inger Ekström 7, Britt Borg 4, Inkeri Olkkonen 3 ja Leena Kallioinen 6.­

Ex-lentopalloilija väitti kaupungin rikkoneen työsopimuslakia ja syyllistyneen syrjintään sekä yt-lain vastaiseen menettelyyn.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen viime tammikuussa. Tuomion mukaan Palosta ei ollut kohdeltu irtisanomisen yhteydessä laittomasti.

– Asiassa on tullut näytetyksi, että Palosen vanhat työtehtävät on organisaatiomuutoksen yhteydessä liitetty muiden työntekijöiden työtehtäviin sekä myös osittain ulkoistettu. Näin ollen Palosen tehtävä erillisenä tehtäväkokonaisuutena on lakannut, joten työ on vähentynyt pysyvästi ja olennaisesti, oikeus perusteli.

Käräjäoikeus velvoitti Tuula Palosen korvaamaan kaupungille oikeudenkäyntikuluja 29 279 euroa ynnä viivästyskorot. Lisäksi oman asianajan lasku nousi yli 42 000 euroon.

Leena Kallioinen (numero 6), Hannele Prosi (2), Tuula Palonen (1), Anita Nurminen (8) ja Hannele Alho (4) maaottelussa Ruotsia vastaan.­

Itä-Suomen hovioikeus ei toukokuussa myöntänyt Paloselle jatkokäsittelylupaa. Hän on hakenut päätökseen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Koska hovioikeuden päätös on täytäntöönpanokelpoinen, Kotkan kaupunki kiirehti jo toukokuussa lähettämään Paloselle laskun oikeuskuluistaan.

– Kotkan kaupungin työkalupakista näyttää puuttuvan kokonaan neuvottelutaito, Palonen, 71, sanoo.

Hän pyysi kaupunginhallitukselta, että kaupunki luopuisi oikeuskulujen vaatimisesta.

Kaupunginhallitus hylkäsi 15. kesäkuuta Palosen hakemuksen. Kaupungin vs. lakimies teki hänelle sen jälkeen ehdotuksen maksusuunnitelmaksi.

Palosen oli pitänyt maksaa kaupungin saatava kolmessa 9 759 euron kuukausierässä kolmen kuukauden aikana.

Palonen piti maksu-urakkaa ylivoimaisena ja hylkäsi ehdotuksen. Hän on lähettänyt Kotkan kaupunginhallitukselle oikaisuvaatimuksen vs. lakimiehen viranhaltijapäätöksestä. Palonen pyytää kaupungin oikeuskulujen perinnän siirtämistä siihen, kunnes Kymenlaakson käräjäoikeuden päätös on saanut lainvoiman.

– Sen lisäksi pyydän, että kaupunki tarkistaisi laskun maksusuunnitelmaa sellaiseksi, että se on pienituloisen eläkeläisen noudatettavissa ja että maksuaikataulu olisi inhimillinen, esimerkiksi noin 200–300 euroa kuukaudessa, Palonen vetoaa.

Kaupunginhallituksen oli määrä käsitellä oikaisuvaatimusta maanantaina.

Esityslistan mukaan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ehdotti vaatimuksen hylkäämistä.

Sirviö viittasi asiaa valmistelleen kansliapäällikön Marianne Ruonalan perusteluihin.

– Kaupungin saatavan turvaamiseksi kaupungilla ei tässä vaiheessa ole muuta mahdollisuutta kuin antaa saatavan perintä viranomaisen hoidettavaksi, Ruonala ilmoittaa.

Kansliapäällikön mielestä Tuula Palosen tekemä ehdotus perinnän siirtämisestä ”saattaa vaarantaa kaupungin mahdollisuuden saada edes osasuoritusta saatavalleen”.

Sirviö muistuttaa IS:lle, että silloin kun irtisanominen viedään oikeuden arvioitavaksi, on aina olemassa häviämisen riski, joka koskee ristiriitatilanteessa kaikkia osapuolia.

– Mikäli joudumme irtisanomistilanteeseen, niin kaupunki tekee parhaansa, jotta syyt irtisanomisen taustalla ovat mahdollisimman selkeät ja kaupunki myös tarjoaa näissä tilanteissa tukea mahdollisuuksien mukaan, kaupunginjohtaja toteaa.

Kotkan kaupunginhallitus ei kuitenkaan maanantaina käsittelyt Palosen oikaisuvaatimusta. Kaupunginjohtaja veti asian pois listalta lisäselvityksiä varten.

Kuusi kertaa Suomen parhaaksi lentopalloilijaksi ja vuonna 1999 jopa vuosisadan suomalaiseksi naislentopalloijaksi valittu Tuula Palonen kuvailee tilannettaan ankeaksi. Kouvolan Ahviossa sijaitseva kaunis kotitalo ei kuitenkaan ole ainakaan välittömässä vaarassa.

– Piru vieköön, että pistävät ikäihmisen pinnan pinkeälle, Palonen pohtii.

Klo 20.24: Muokattu alkuperäistä artikkelia tiedoilla siitä, että Kotkan kaupunginhallitus ei alustavista tiedoista poiketen käsitellyt Palosen oikaisuvaatimusta maanantaina. Kaupunginjohtaja Esa Sirviö veti ehdotuksensa Palosen oikaisuvaatimuksen hylkäämisestä pois kaupunginhallituksen esityslistalta.

Luitko jo nämä?