Venäjällä alkoi kritiikki Tuomas Sammelvuota kohtaan – yksi syy ulkomaalaisuus: ”Kohta hänestä tulee Venäjän kansalainen” - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Venäjällä alkoi kritiikki Tuomas Sammelvuota kohtaan – yksi syy ulkomaalaisuus: ”Kohta hänestä tulee Venäjän kansalainen”

Tuomas Sammelvuo on saanut Venäjällä paljon kiitosta, mutta myös jo ensimmäiset annokset kritiikkiä.

Tuomas Sammelvuo on saanut Venäjällä paljon kiitosta, mutta myös jo ensimmäiset annokset kritiikkiä.

Julkaistu: 15.11. 12:36

Venäjän lentopalloliiton puheenjohtaja astui esiin vakuuttamaan, että maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuon kansalaisuushakemus etenee.

Venäjän mediassa on alkanut kritiikki maan lentopallomaajoukkueen päävalmentajaa, suomalaista Tuomas Sammelvuota kohtaan.

Vaikka Sammelvuon pesti maajoukkueen johdossa alkoi hyvin ja Venäjä varmisti pääsyn vuoden 2020 Tokion olympialaisiin, viime aikojen esitykset ovat olleet astetta huonompia.

Venäjä voitti Kansojen liigan 2019, mutta lensi ulos Euroopan mestaruuskisoista puolivälierissä Sloveniaa vastaan syyskuussa.

Venäjän mediassa onkin jo käynnistynyt ihmettely siitä, miksi ulkomaalaisten pitää antaa valmentaa Venäjän maajoukkueita ja pitäisikö Sammelvuon tilalle vaihtaa venäläinen valmentaja. Myös Venäjän naisten lentopallomaajoukkuetta johtaa ulkomaalainen, italialainen Sergio Busato.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Stanislav Shevtshenko saikin vastattavakseen kysymyksen: ”Eikö Teitä häiritse se, että sekä naisten että miesten lentopallomaajoukkuetta valmentaa ulkomaalainen?”

– Täytyy muistaa, etteivät he niin ulkomaalaisia ole. Molemmat ovat olleet töissä Venäjällä pitkään ja puhuvat venäjää. ja Tuomas on jo laittanut sisään anomuksen Venäjän kansalaisuuden saamiseksi, Shevtshenko vastasi Sport-Expressin mukaan.

Tuomas Sammelvuo on valmentanut Venäjän maajoukkuetta viime keväästä saakka.

Tuomas Sammelvuo on valmentanut Venäjän maajoukkuetta viime keväästä saakka.

– Tuomaksesta tulee pian venäläinen. Sekä Tuomas että Sergio ovat asuneet Venäjällä 10–15 vuotta. He ovat käytännönläheisiä valmentajia ja he tuntevat meidän olosuhteemme. En siis kutsuisi heitä täysin ulkomaalaisiksi, Shevtshenko jatkoi vakuutteluaan Ria Novostin mukaan.

Sammelvuo itse ei ole kommentoinut julkisuuteen lainkaan hänen väitettyä kansalaisuushakemustaan. Ensimmäisen kerran asiasta ryhdyttiin puhumaan Venäjällä jo viime keväänä hänen nimitysuutisensa yhteydessä.

Sportsdaily.ru-sivustolla Sammelvuohon otti kantaa puolestaan Vjatsheslav Zaitsev, jolla on plakkarissaan olympiakulta vuodelta 1980 Neuvostoliiton riveissä.

Zaitsevilta kysyttiin, miten Venäjä on voinut päätyä tilanteeseen, että ulkomaalainen valmentaa sekä naisten että miesten lentopallomaajoukkuetta.

– Se lienee liiton valinta. Heidän mielestään ulkomaalaiset ymmärtävät paremmin venäläistä lentopalloa kuin me itse, hän vastasi.

Zaitsevin mukaan luotto Sammelvuohon perustuu pitkälti siihen, että hän onnistui tekemään Kuzbassista Venäjän mestarijoukkueen.

– Olisi kuitenkin väärin erottaa Sammelvuo kymmenen kuukautta ennen olympialaisia. Millainen ihminen tulisi tilalle ja millaisia torakoita hänellä olisi? Zaitsev kyseli.

Zaitsevin mukaan Venäjän miesten olisi päästävä olympialaisissa vähintäänkin finaalipeliin, jotta Sammelvuon esityksen voisi katsoa olevan onnistunut.