Suomen EM-joukkueen tylysti arvosteltu brittivalmentaja nousi kanveesista viime hetkellä – näin hän kuittaa kriitikoilleen

Julkaistu:

Urheilu
Joel Banks yrittää lauantaina temppua, joka on hänen kolmelle edeltäjälleen osoittautunut liian vaativaksi.
Suomen lentopallomaajoukkue on kuin ihmeen kaupalla tilanteessa, jossa EM-lopputurnaus jatkuu lauantaina pudotuspelivaiheessa.

Tämä tarkoittaa, että minimitavoite eli sijoittuminen 16 parhaan joukkoon on taskussa ja britannialainen, jopa lajiperheen sisältä armottomasti arvosteltu päävalmentaja Joel Banks nousi kanveesista viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Maajoukkue aloitti Banksin aikakauden häviämällä katastrofaalisesti 18 virallista ottelua putkeen, mutta onkin yhtäkkiä arvokisojen pudotuspeleissä, kuten joka kerta sitten Moskovan EM-kisojen 2007.

Jos Suomi oli edetäkseen pudotuspeleihin, sen piti toteutua kaatamalla Pohjois-Makedonia ja Valko-Venäjä. Ensin mainitun joukkue voitti, mutta kun jälkimmäistä vastaan hassattiin viisi ottelupalloa ja hävittiin 2–3, Turkki arvioitiin alkulohkon ratkaisevassa päätöspelissä aivan liian kovaksi vastustajaksi.

Kun Suomi keskiviikkona käänsi ottelun erittäin vaikeasta 1–2-tappiotilanteesta 3–2-voitoksi ja nappasi neljännesvälieräpaikan Ranskaa vastaan, puhelimeen vastasi torstaina Ljubljanan lentokentällä Sloveniassa helpottunut päävalmentaja.

– Turnaus on ollut vuoristorata, ja jatkopaikka tuli varmasti eri reittiä kuin oletettiin. Ja ilman muuta joukkueen olisi pitänyt ottaa voittoja jo aiemmin, mutta olen koko ajan puhunut kehitysprosessista. Media on arvioinut tuloksia, mikä on ollut ymmärrettävää, mutta vain joukkue on tiennyt, miten olemme koko ajan menneet eteenpäin.

”Voimme kaikki olla ylpeitä”

Suomen esityksiä ja Banksin harjoitusten laatua ovat maajoukkueen pitkäaikaisista pelaajista arvostelleet mm. Matti Oivanen ja Olli-Pekka Ojansivu. Osa suomalaisesta lentopalloperheestä ei toivonut maajoukkueen otteiden Banksin alaisuudessa edes kohenevan, jotta yllätysvalinta korvattaisiin EM-kisojen jälkeen kotimaisella vaihtoehdolla.

Se on yhä mahdollista: Banksin sopimuksen optiosta eli jatkosta neuvotellaan EM-kisojen jälkeen.

– Minulle keskeneräisen työn arvostelu on ollut pelkkää puhetta, ääntä. Sitä riittää maailmassa. Valmennusjohto ja joukkue eivät voi käyttää energiaansa sellaisen pohtimiseen. Tällä hetkellä voimme kaikki olla ylpeitä joukkueesta. Erikseen haluan kiittää Ljubljanassa kisoja seuranneita suomalaisia faneja. Uskomaton piristysruiske meille! Banks hehkutti joukkueen odottaessa jatkolentoa Ranskaan.

Neljännesvälierä Ranska–Suomi pelataan lauantai-iltana Nantesissa Luoteis-Ranskassa. Vastustaja on kaatunut viimeksi 2002, EM-karsinnoissa, kun päävalmentaja oli pitkäaikainen Yle-asiantuntija Timo Hoivala.

Sen jälkeen temppua maailmanluokan lentopallomaata vastaan ovat vuorollaan onnistumatta yrittäneet kaikki Hoivalan seuraajat eli Mauro Berruto, Daniel Castellani ja Tuomas Sammelvuo. Banksin aikana Suomi ei ole vielä Ranskaa kohdannut.

EM-turnauksen suosikkeihin kuuluva Ranska voitti mm. EM-kultaa 2015 ja oli 2014 MM-kisoissa neljäs ja 2016 Rion olympiakisoissa yhdeksäs.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt