Suomi nousi kuilun partaalta jatkopeleihin – tähtihakkuri kertoi dramaattisesta hetkestä: ”Kävimme aika syvällä”

Julkaistu:

Lentopallo
Turkki kaatui kultaisessa erässä. Suomen miesten pelit jatkuvat EM-kisoissa. Urpo Sivula kertoo hetkestä, jolloin joukkue päätti taistella loppuun asti.
Suomen lentopallomaajoukkue venyi uskomattomasti selkä seinää vasten EM-alkulohkon viimeisessä ottelussa Turkkia vastaan ottamalla 3–2 (25–20, 15–25, 25–23, 15–12)-voiton. Se tarkoitti samalla sitä, että Suomi eteni neljännesvälieriin sijoittuen lohkossa neljänneksi.

Ottelun panokset olivat tiedossa ja Suomen piti voittaa ottelu edetäkseen jatkoon. Suomi oli päässyt latautumaan otteluun välipäivän jälkeen. Turkki taasen oli tahkonnut nelieräisen pelin Valko-Venäjää vastaan tiistai-iltana. Se myös näkyi ottelun alussa.

Suomi tuli täynnä tulta ja tappuraa puolustaen turkkilaisten aikeet tyhjiksi. Suomi otti ensimmäisessä erässä kolme torjuntapistettä, kun vertailun vuoksi maanantaisessa Venäjä-pelissä tuli vain yksi koko ottelussa.

Turkki meni toisessa erässä menojaan

Toisessa erässä pelin luonne kääntyi päälaelleen ja Turkki meni menojaan vieden kaksi erää selvästi nimiinsä. Turkin 211-senttinen hakkuri Adis Lagumdzija moukaroi palloa lattiaan sellaisella voimalla, ettei suomalaispelaajilla ollut mitään sanomista. Lagumdzija iski pelissä peräti 40 pistettä.

– Syötöt olivat siinä aika helppoja ja tuo Turkin hakkuri on aika kova. Hän tulee välillä aika omista korkeuksistaan. Niin kuin tässä lajissa yleensä, niin yksi mies ei pysty peliä voittamaan. Heillä ei ollut hänelle enää paikkaajaa, kun ei hänelle kaikkea pysty passaamaan, Suomen hakkuri Urpo Sivula pohti toisen ja kolmannen erän vaisuja esityksiä.

Suomi keräsi itsensä kahden heikon erän jälkeen hienosti neljänteen erään. Suomella oli koko erän hienoinen yliote, mutta Turkki hengitti koko ajan niskaan. Tällä kertaa suomalaispelaajat onnistuivat erän lopun tärkeissä palloissa ja pystyivät puristamaan tasoittavan erävoiton.

– Kävimme aika syvällä ja kaikki katsoivat toisiaan silmiin, ettei tänne lähdetty luovuttamaan, vaan pelataan loppuun asti. Aika hyvin paikattiin kaveria joka paikassa ja annettiin vieruskaverille tukea. Koko joukkueen voitto taas, kiitteli Sivula.

Kisat vuoristorataa

Suomen kisat ovat olleet ylä- ja alamäkeä, joten oli jotenkin ennakoitavissa, että jännitys säilyisi aivan viimeisen erän viimeisiin palloihin saakka. Suomen pelaajat antoivat itselleen, sekä läpi alkulohkon hienosti kannustaneelle suomalaisyleisölle, parhaan mahdollisen kiitoksen viemällä viimeisen erän nimiinsä 15–12 ja varmistamalla jatkopaikan.

– Tiesimme, että tämä oli meille pakkovoitto. Tällaiset voitot kasvattavat meitä joukkueena. Loistava asia, iloitsi jo seitsemänsissä EM-kisoissaan pelaava Antti Siltala.

Suomen kapteeni Eemi Tervaportin mukaan joukkue kävi syvällä, mutta pystyi kokoamaan itsensä.

– Se oli varmaan se suomalainen sisu. Emme halunneet jättää pahaa makua tästä turnauksesta. Olemme pelanneet sen verran hyvää lentopalloa tässä turnauksessa, että ansaitsimme tämän jatkopaikan.

Lisäksi kapteeni jakoi kiitosta hienosti kannustaneelle suomalaisyleisölle.

– Aivan mahtava yleisö. Olen sanonut sitä monta kertaa. On kuin kotona pelaisi. Aivan upeaa, kapteeni lähetti faneille terveisensä.

Päävalmentaja Joel Banks oli silminnähden helpottunut mies ottelun jälkeen.

– Olen niin ylpeä joukkueesta ja tiesimme mikä oli panoksena. Se oli tulos tai ulos. Pelaajat osoittivat mahtavaa luonnetta noustessaan voittoon, britti Banks hehkutti.

Voitto tarkoitti sitä, että Suomi sijoittui lohkossa neljänneksi ja jatkaa EM-neljännesvälieriin Ranskan Nantesiin. Suomen pelit jatkuvat lauantaina, kun se kohtaa isäntämaa Ranskan.

– Meidän täytyy nauttia tästä nyt tällä hetkellä, mutta heti huomisaamuna siirrämme katseemme kohti Ranskaa, Banks sanoi.

Lohkovoiton vei Venäjä, Slovenia sijoittui toiseksi ja Turkki kolmanneksi. Suomi on vuodesta 2007 lähtien selviytynyt kaikissa EM-turnauksissa seitsemän kertaa peräkkäin alkulohkostaan pudotuspeleihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt