Suomen maajoukkueen ex-tähti lyttää brittivalmentajan vaatimustason: ”On aika selvästi nähtävissä...”

Julkaistu:

Urheilu
Matti Oivanen uskoo, että Suomi olisi suoriutunut lentopallon EM-kisoista paremmin kotimaisen päävalmentajan johdolla.
Lentopallon A-maajoukkueessa vuosina 2005–15 peräti 242 kertaa esiintynyt Matti Oivanen ei odottanut Suomelta menossa olevista EM-kisoista kummoisia tuloksia.

Sunnuntaina 2–3-tappio Valko-Venäjälle 3. erän viidestä ottelupallosta huolimatta syöksi joukkueen jatkopaikan kannalta mitä todennäköisimmin liian pahaan ahdinkoon.

– Jos olisi etukäteen sanottu, että pelataan pari ihan hyvää erää ja hävitään Valko-Venäjälle 2–3, se olisi ollut aika odotettu tulos. Mutta kun nyt sitten matsi menetettiin viidestä ottelupallosta huolimatta ja katsoo, miten ja millaisella riskitasolla ne ottelupallot pelattiin, niin kyllähän siinä paljastuivat myös joukkueen ongelmat paineensietokyvyn kanssa, Oivanen kommentoi maanantaina.

Lentopalloväkeä on ihmetyttänyt britannialaisen päävalmentajan Joel Banksin sulaminen siinä vaiheessa, kun Suomi oli hävinnyt 3. erän, mutta oli yhä yhden erävoiton päässä ottelun voitosta. Niin ihmetytti Oivastakin.

– Hankala sanoa, mistä joukkueen kiistaton petraaminen perustasoon nähden kahdessa ensimmäisessä erässä johtui. Voin suoraan sanoa, etten ole päävalmentajasta kovin mairittelevaa kuvaa saanut.


Oivasen pitkäaikainen maajoukkuekollega, EM-kisoista sivuun jäänyt Olli-Pekka Ojansivu antoi viime viikolla Savon Sanomissa täyslaidallisen Banksin vetämien harjoitusten laadulle. Oivanen toteaa, ettei ole Banksin treenejä nähnyt, mutta uskoo pystyvänsä peliesityksistä tulkitsemaan ainakin niiden vaatimustasoa.

– On aika selvästi näkyvissä, että vaatimustason puolella on menty takapakkia reilusti, jos vertaan omien maajoukkuevuosieni päävalmentajiin (Mauro Berruto, Daniel Castellani, Tuomas Sammelvuo). Vaikka tulee tukkaan, ja pelin laatu on ollut mitä on, niin kauheasti yritetään kaivaa posia esiin. Ei olisi Maurolta tai Köpiltä (Sammelvuo) paljon posiposia tullut, 33-vuotias ex-keskitorjuja naurahtaa.

Oivanen toteaa ymmärtävänsä, että A-maajoukkue on tietynlaisessa jälleenrakennusvaiheessa, mutta kyse on silti lahjomattomasta tulosurheilusta. Akuutiksi lääkkeeksi tulostasoon hän olisi valinnut Banksin sijasta kotimaisen päävalmentajan.

– Uskon, että Olli Kuoksan kanssa olisi saatu parempia tuloksia. Hän olisi heti tuntenut pelaajien laadun ja kyvyt ja osannut peluuttaa heistä tehot irti.

Oululaisessa Ettan liigajoukkueessa hyvää työtä tehnyt Kuoksa oli valintaprosessin loppusuoralla Banksin vastaehdokas, mutta käteen jäi lyhyt tikku. Pelaaja-agenttipiireistä tulleiden tietojen mukaan Banksin sopimusmalli Lentopalloliiton kanssa on sellainen, että paperi on EM-kisojen jälkeen purettavissa.


Kuoksa ei maanantaina halunnut kertoa julkisesti mielipidettään maajoukkueen EM-otteista tai Banksin valmentajakyvyistä.

Matti Oivanen on seurannut mietteliäänä Suomen hyökkäyspelin kaavamaista ja yksipuolista rakennetta EM-kisojen aikana. Suomi on hyökännyt nopeasti melko harvakseltaan. Usein hyökkäys on huipentunut pitkän laitapassiin, josta hakkuri on latonut pallon vastustajan tilanteen kuin leikiten lukeneeseen torjuntaan.

– Kun vastustajan torjunta ehtii koko ajan noin hyvin mukaan, niin se kertoo tietysti passipelistä. Passipelin lähtökohta taas on syötön vastaanotto. Lauri Kerminen on huippulibero, mutta ei joukkueen hyökkäyspeli voi hänen hihapasseistaan hengittää.

Toisaalta Oivanen arvelee, että vaikeuksia riittäisi, vaikka vastaanotto toimisi paremmin ja passipeli olisi nopeampaa ja monipuolisempaa.

– Yksinkertaisesti joukkueessa ei ole tällä hetkellä sellaista ison pallon tappajaa kuin aikanaan kaksosveljeni (Mikko Oivanen), Olli Kunnari tai Ojansivu. Mutta tässäkin tilanteessa pelin nopeuttaminen ja monipuolistaminen olisi ainoa keino, kun fysiikkaetu on jatkuvasti vastustajalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt