Karmeassa tappioputkessa vaeltavan lentopallomaajoukkueen brittivalmentaja lataa: ”Suomessa pelataan ja matkustetaan liikaa”

Julkaistu:

lentopallo
Maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks kertoo näkemyksiään Ilta-Sanomille.
Tuomas Sammelvuota Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentajana seurannut brittiläinen Joel Banks, 44, tekee haastattelun alussa yhden asian selväksi:

– En halua synnyttää vaikutelmaa kuin puolustelisin itseäni. Sen sijaan voin puhua syistä, joiden takia olemme tässä tilanteessa ja keinoista, joilla pääsemme tästä pois, Banks sanoi puhelimitse.

Jos Lentopalloliiton sisäänkäynti on suurten henkilöstövaihdosten takia muistuttanut saluunan ovia, niin eipä ole maajoukkueenkaan tilanne seesteinen. Banksin aikana saldo on on 0 voittoa ja 14 tappiota, ja jopa historialliseksi kuvattu mahdollisuus pelata olympiakisoissa 2020 osoittautui karsintaturnauksessa pilvilinnaksi vailla vertaa.

– Kesällä pelasimme Kultaista liigaa joukkueella, jossa oli paljon kokemattomia pelaajia. Kokeneita oli eri syistä pois. Se selitti tuloksia osittain. Mutta ylipäätään Suomella ei tällä hetkellä parhaimmillaankaan ole samantasoisia pelaajia kuin niin kutsutun kultaisen sukupolven aikana. Siitä huolimatta ottelusaldo ei tietenkään tyydytä ketään.


Banks kehottaa, ettei Suomessa haikailtaisi vuosien 2007–2014 suurjoukkueen perään, vaan mietittäisiin, miten taso saavutettaisiin uudestaan.

– Sillä tasollahan on jo todistetusti oltu. Minulla ei Suomeen tullessani ollut harhakuvia tilanteesta, vaan tiesin, että lähivuodet ovat täynnä haasteita.

Banksin mukaan kannattaa ennen kaikkea tarkastella maajoukkuepelaajien seurajoukkueita ja näiden roolia niissä. Taso on romahtanut viidessä vuodessa, ja vastaus löytyy kotimaassa luodusta harjoitustaustasta.

– Suomen sarjassa pelataan ja matkustetaan liikaa. Se pudottaa nuorten, liigapeleissä muutenkin pienelle vastuulle jäävien poikien harjoitusmääriä. Lentopallo on vaikea laji, jossa pelaajan pitää oppia taktisesti, teknisesti, fyysisesti ja mentaalisesti kovaksi. Se taas vaatii paljon harjoitusaikaa, ei vaihtopenkillä istumista.

Venäjän päävalmentajana olympiavoittoon tähtäävä Tuomas Sammelvuo on suomalaisen lentopallohistorian ikonisin hahmo. Kuskinpukki ei tällaisen varjon takaa houkuttele kaikkia.

– Tunsin Tuomaksen maineen ja teot, mutta ei tämä lähtökohta alkaa valmentaa hänen jälkeensä minua pelottanut.

Suomen maajoukkue ei vuosiin ole ollut niin kasvojenpesun tarpeessa kuin kuukauden päästä Sloveniassa alkavissa EM-kisoissa.

Ennen kisoja Suomi hakee Banksille avausvoittoa pelaamalla kolmesti Viroa ja kahdesti kivikovaa Italiaa vastaan.

Kisoissa voitot Pohjois-Makedoniasta ja Valko-Venäjästä veisivät Suomen todennäköisesti jatkoon. Alkulohkossa pelaavat myös Turkki, Venäjä ja Slovenia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt