Kolumni: Erittäin nolo Sammelvuo-episodi on yksi esimerkki suomalaisen huippu-urheilun entisen mallioppilaan nykykaaoksesta

Julkaistu:

kolumni
Lippulaiva ja tulonlähde, miesten A-maajoukkue, lähtee ensi kuun EM-kisoihin täyskaaoksessa.
Lentopalloliiton puheenjohtajan Pasi Sydänlammin rinta oli helmi–maaliskuun taitteessa rottingilla. Venäjän veljesliitto oli saanut lajimaailman tulikuuman valmentajanimen Tuomas Sammelvuon nimikirjoituksen työsopimukseen, vaikka miehen määräaikainen työsopimus ei edes Lentopalloliiton käsityksen mukaan sisältänyt purku- tai ulosostolausekkeita.

Globaalin suurlajin suomalaiset sisäpiiriläiset näkivät ison tilipäivän mahdollisuuden Sammelvuon siirtyessä Suomen peräsimestä itänaapurin komentosillalle.

Puheenjohtajakin katsoi julkisuudessa järjestönsä istuvan kuskinpukilla, kun neuvottelupöydälle laitetaan valmentajataikurin siirtokorvaus. Raha tulisikin tarpeeseen hyvästi miinusmerkkistä tilinpäätöstä tekevälle liitolle.

Miljoona euroa

– Jos Suomi olisi silloin heti ollut määrätietoinen ja härski ja ilmoittanut Sammelvuon hintalapuksi vaikka miljoona euroa, se olisi sillä hetkellä maksettu, lausui lajia ytimen ytimestä vuosikymmeniä seurannut henkilö maanantaina.

Samana päivänä liiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho oli ilmoittanut, ettei mitään siirtokorvausta tullut eikä tule. Puheenjohtaja Sydänlammi piti tiettävästi radiohiljaisuutta.


Erittäin nolo Sammelvuo-episodi on toki vain yksi esimerkki siitä, millaiselle tuuliajolle suomalaisen huippu- ja joukkueurheilun ylväimpiin tulenkantajiin kuulunut laji on joutunut.

Vitriini

Sammelvuota ei voi syytellä. Maailman kolmanneksi merkittävimmän joukkueurheilulajin TOP3-pestistä kieltäytyjälle rakennettaisiin vitriini. Sellaisesta harvinaisuudesta olisi kyse.

Suomelle jää taloudellisesta ja urheilullisesta vesiperästä se ilo, että edes yksi suomalainen matkustaa ensi vuonna Tokion olympiakisoihin suurena kultasuosikkina.

Turnauksen voittanee Venäjä, Puola, USA tai Brasilia. Tällaisin lähtökohdin ei Naritan kentälle laskeudu yksikään Suomea edustava. Itse mitalia valmentajat eivät koskaan, olympiakisoissa, toki saa.

Syksyllä 2007 Suomi oli yhden voitetun pallon päässä vähintään EM-hopeasta. Vuonna 2014 Brasilian superryhmä joutui MM-kisoissa kaivamaan koko osaamisensa esiin kaataakseen Suomen – joka siinä välillä oli Maailmanliigan tasolla kaatanut Italiaa lukuun ottamatta kaikki lajin suuret.

Vielä viime syksynä pelattiin MM-kisat, joiden jälkeiseen maailmanrankingiin Suomi piirrettiin 19. sijalle. Ero suurmaihin oli toki revennyt jättirailoksi, ja joukkueeseen mahtui jo pelaajia, jotka eivät pysty dominoimaan edes kotimaan sarjaa. Mutta se oli vasta tyyntä myrskyn edellä.

Vuotta myöhemmin liiton ovi on käynyt kuin saluunassa, kun avainhenkilöitä on Sammelvuon lisäksi irtisanoutunut tai ”irtisanoutunut”. Lippulaiva ja tulonlähde, miesten A-maajoukkue, lähtee ensi kuun EM-kisoihin täyskaaoksessa.

Olympiakarsinnassa Suomi toki hävisi kahdelle maailmanrankingissa selvästikin ylempänä olevalle eli Kanadalle ja Argentiinalle, mutta maailmanranking on aina hyvin armollinen ylivoimaisen lajimaanosan eli Euroopan ulkopuolisille maille.


Jo telakalle siirtyneen superjoukkueen suurrungon keskitorjuja Matti Oivanen ei maanantaina Yle Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa salaillut käsitystään, jonka mukaan 10 vuoden takainen ryhmä valmistautuisi nyt Tokioon, jos olisi päässyt olympiapaikkaa mainituntasoisesta lohkosta ikinä yrittämään.

Näin valtavassa pallopelissä Suomelle ei koskaan ole karsintojen kautta tällä lailla tyrkytetty paikkaa ahtaaseen 12 joukkueen olympiaturnaukseen, josta jää aina valtavan kovia Euroopan maita ulos. Sammelvuon Venäjä ei tietenkään jäänyt; se marssi viikonloppuna isoista ovista raikuen sisään.

Oivanen ei puhunut miesten maajoukkueen lähitulevaisuudesta optimistiseen sävyyn. Ehkä noin 10 000 lisenssipelaajan maassa – joista alle 2 000 on 20-vuotiaita tai nuorempia poikia – ei pidäkään kysyä, miksi maajoukkue ei enää pysty haastamaan huippumaita ja lyömään järjestään veroisensa.

Vaan miten se ylipäätään siihen noin vuosikymmenen saattoi pystyä?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt