Marketin hyllyttäjästä kansainvälisille kentille – Jyrki Nurmisen riskipeli kannatti: ”Laskeskelin olevani 10 000 euron rivimies”

Julkaistu:

Beach volley
Jyrki Nurminen oli lentopalloliigassa rivimies. Nyt hän on kansainvälisen tason beach volley -pelaaja.
Lentopallo oli Jyrki Nurmiselle, 28, lapsuuden ykkösjuttu.

– Vanhempien veljesten perässä tuli aloitettua harrastus. Molemmat pelasivat lentopalloa, ja isä valmensi.

– Kyllä lentopallo oli se juttu. Kesällä pelattiin beach volleyn tyylistä peliä nurmialustalla, Nurminen muistelee.

Ajatus urheilijan ammatista alkoi kyteä toden teolla, kun tie vei 20-vuotiaana Oulun Etan joukkueeseen Mestaruusliigaan.

Nuoren urheilijan arki Oulussa ei ollut ruusuilla tanssimista. Pelaamalla hankitut tienestit olivat todella pieniä, joten Nurminen joutui pelaamisen ohella tekemään hyllytysvuoroja paikallisessa kaupassa.

– Jostakin piti saada rahaa ruokaan ja vuokraan. Menin S-Marketin pomon puheille ja kysyin, voisinko käydä treenien välissä hyllyttämässä. Päällikkö sai järjestettyä vuorot todella hyvin, Nurminen muistelee.

Rahallisesti tiukat ajat eivät saaneet Nurmista epäilemään lajivalintaansa.

– Silloin ajattelin, että nyt pannaan tähän paukkuja ja katsotaan, mihin se riittää. Aina oli mukava mennä harjoituksiin ja pelaamaan.

Vuonna 2012 voitettu ensimmäinen beach volleyn Suomen mestaruus ja mahdollisuus siirtyä Helsinkiin, jossa lajin harjoitteleminen onnistui myös talvella hallissa, johdattelivat Nurmisen lopullisesti hiekkakenttien puolelle.

– Silloin laskeskelin, että lentopallossa olisin 10 000 euron rivimies mutta beach volleyssa voisin päästä kansainväliselle tasolle.

Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Suomen mestaruuksia on kertynyt neljä.

Vuonna 2017 Nurminen ja Santeri Siren murtautuivat myös kansainväliselle tasolle, kun kaksikko eteni Hollannissa kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n neljän tähden turnauksen pääsarjaan.

– Se avasi meille väylän kansainvälisille kentille.


FIVB:n kiertueella arvokkaimpia ovat viiden tähden kisat, ja neljän tähden kisoissa taso on jo todella kova.

FIVB:n rankingissa Nurminen ja Siren ovat tällä hetkellä sijalla 66.

Kaudessa noin kahdeksan kisaa ulkomailla pelaavan parin kesä on kiireinen. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla he pelasivat kahden tähden turnauksessa Kiinassa, ja 14. heinäkuuta oli suuntana Kanada.

– Kiinan reissu oli ihan ok. Olemme olleet joka turnauksessa tällä kaudella yhdeksänsiä. Viime kaudella se olisi ollut todella hyvä saavutus, mutta nälkä kasvaa syödessä. Pelasimme kuitenkin hyvällä tasolla.

Olot pääkaupunkiseudulla ovat tätä nykyä Nurmisen mukaan loistavat, mutta harjoitusvastustajien suhteen katseet on käännettävä ulkomaille.

– Seuraavaa askelta varten pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä ulkomaille, jotta saisimme kovempia harjoitusvastustajia.

Nurminen ja Siren ovat saavuttaneet beach volley -kentillä jo paljon, mutta tavoitteita riittää jatkoonkin. Ura jatkuu Nurmisen mukaan vielä pitkään.

– Kansainvälisillä kentillä pysyminen ja siellä entistä kovempien tulosten tekeminen sekä arvokisat ovat ne jutut, joihin tähtäämme. Olisi hienoa, jos pystyisin pelaamaan Pariisin olympialaisissa 2024, Nurminen toivoo.

Rahoituksen kerääminen vaatii työtä

Beach Volleyn kansainväliset huiput ansaitsevat turnausvoitoista useita kymmeniä tuhansia euroja.

– Viiden tähden turnauksissa voittajat tienaavat parhaimmillaan 30 000 euroa, Nurminen sanoo.

Pelaamalla saatujen rahapalkintojen lisäksi Nurminen ja tämän pelipari Siren rahoittavat urheilu-uraansa yksityisten tukijoiden ja sponsoriyritysten avulla sekä Nurmisen oman yrityksen, Jyrki Nurminen Beach Volley Oy:n kautta.

Rahoituksen kerääminen vaatii huomiota ja aikaa.

– Se on iso rumba joka syksy ja vie paljon resursseja. Keräämme rahoitusta itse omien kumppaneidemme ja meitä tukevien yritysten kautta.

– Lajiliitolta saimme tälle vuodelle vähän jotain, ja lisäksi keräämme rahaa mesenaattikampanjalla, jossa tarjoamme vastikkeisia palveluita.

Ulkomailla järjestettävät leirit tarjoavat harrastajille mahdollisuuden oppia huipuilta. Leirit antavat Nurmiselle ja Sirenille samalla mahdollisuuden treenata loistavissa oloissa.

– Toiminta on pikkuhiljaa kasvanut, ja kävijöitä on riittänyt. Yritys järjestää erilaista valmennustoimintaa, mutta ulkomaan leirit ovat pääjuttu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt