Lentopallomaajoukkueen maine menossa kovaa vauhtia karille – brittiluotsilla tukala paikka: ”Tiesin tehtävän vastaanottaessani”

Julkaistu:

Lentopallo
Kahden A-maajoukkuetason pelaajan vahvistama nuorisoryhmä on tiukoilla taistelussa pysymisestä Kultaisessa liigassa.
Suomen miesten lentopallomaajoukkue on purjehtinut myötätuulessa toista vuosikymmentä. Lauantaina Mikkelissä on uhkana käydä kuin kotihallina toimivalle Saimaa-stadiumille. Ilman ihmettä molemmat ovat menossa komeasti karille.

Maajoukkue tarvitsee kolmen pisteen voiton Tshekistä ja samalla pitää peukkuja toivoen Slovakialta kotivoittoa Belgiasta, jottei kohtalona olisi putoaminen kellaritasolle Euroopan Hopeiseen liigaan.

– On vaikea löytää positiivista, kun tunnut pelaavan todella hyvin ja häviät silti erän 22–25, muistelee maajoukkuevalmentaja Joel Banks vielä keskiviikkoista Hämeenlinnan kotiottelua Valko-Venäjää vastaan.

– Kokeneimmat pelaajat eivät ole joukkueessa mukana, ja se on näkynyt kentällä, Banks huokaisee.

Suomi on hävinnyt kaikki viisi otteluaan voittaen vain kaksi erää.

Yhteistä Suomen lentopalloliitolle ja Saimaa-stadiumille on se, että molemmissa toimitusjohtaja sai tuoreeltaan kengänkuvan takapuoleensa. Kolmatta miesten maaottelua isännöivä, Kalevankankaan jäähallin yhteyteen rakennettu Saimaa-stadiumi teki viime vuonna 1,1 miljoonan euron liikevaihdolla 790 000 euron tappion.

Mieslentopalloilijat ovat pelanneet arvokisoissa putkeen yli vuosikymmenen. Tosin sinne on päästy viime vaiheissa rimaa hipoen, kun lopputurnausmaiden määrää on kasvatettu.

Banksin joukkueella on edessään vielä elokuiset olympiakarsinnat ja syyskuinen EM-lopputurnaus. Kun Venäjän maajoukkueen luotsiksi siirtyneen Tuomas Sammelvuon paikalle saapunut britti luotasi kesän joukkueen kokoonpanoa, hän tuskin hurrasi.

– Moni kokeneempi pelaaja halusi lepoa Kultaisen liigan pelien ajaksi. Sauli Sinkkonen ja Lauri Kerminen olivat valmiit mukaan koko kesäksi, Banks toteaa.

Muita edes 24-vuotiaita pelaajia ei Kultaisen liigan veitsi kurkulla -pelissä olekaan.

– Tervetuloa vaan seuraamaan harjoituksiamme. Siellä näkisi, ettei joukkueen huumori ole mihinkään kadonnut. Ei tästä mikään paniikin paikka kuitenkaan ole tai leuka rinnassa, vakuuttelee joukkueen keskipelaaja ja kapteeni Sinkkonen, 29.

Sammelvuon aikana ei harjoituspeleistä voinut puhua. Valmennuksen ohjakset olivat niin tiukalla, ettei Belgiassa meritoitunut ja siellä yhä seuravalmentajana jatkava Banks pysty niitä kiristämään.

Banksin brittiläisyys saattaa antaa väärän kuvan, koska Englanti tiedetään lentopalloilun kehitysmaaksi. Miten Portsmouthin pojasta, joka näyttää englantilaiselta jalkapallohuligaanilta ja puhuessaan kuulostaa vielä enemmän siltä, tuli lentopallomies?

– Koulussani oli lentopallo-ohjelma. Aloitin pelaamisen siellä 13-vuotiaana. En kuitenkaan ole pelannut tai valmentanut koskaan englantilaisella seuratasolla. Englannissa rakennettiin hallituksen rahoittama maajoukkueprojekti Lontoon olympiakisoja varten, mutta muuten Englannin lentopalloilu on 99-prosenttisesti amatööritoimintaa, taustoittaa olympiajoukkueen apuvalmentajana työskennellyt Banks.


Kun tappioita tulee putkeen, on helppo ymmärtää suomalaisvalmentajien ärtymys. Banksin apuvalmentajana toimii Sami Kurttila, mutta joukkueen fysiikkavalmentaja, tilastomies ja fysioterapeutti tulevat Argentiinasta, Kreikasta ja Puolasta.

– Maajoukkue on selvästi muutosvaiheessa. Muistan katselleeni Iso-Britannian valmentajana vuonna 2008 ihaillen Suomen maajoukkuetta, jossa pelasivat Sammelvuo, Mikko Esko, Oivasen Matti ja Mikko, Konstantin Shumov, listaa Banks selkeästi ymmärrettäviä suomalaisnimiä.

– On selvä, että jokaiselle joukkueelle tulee kuoppa jossain vaiheessa. Tässä Kultaisen liigan joukkueessa on paljon potentiaalia, mutta esityksemme eivät ole vielä tarpeeksi vakaita. Tiesin tehtävän vastaanottaessani, ettei Suomen maajoukkuepelaajien rinki ole iso. Jos neljä, viisi tai kuusi pelaajaa eivät ole kiinnostuneita maajoukkueesta, se näkyy kentällä.

Kuinka monta pelaajaa lauantaisesta Mikkelin pelin joukkueesta on mukana olympiakarsinnoissa elokuussa?

– Hah, hyvä yritys! En pysty vastaamaan, koska joukkue päätetään vasta ensi viikolla, Banks peukuttaa ja naurahtaa.

Suomi–Tshekki-ottelu käynnistyy lauantaina kello 18.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt