Kommentti: Tuomas Sammelvuon huippupestiin Venäjän päävalmentajana sisältyy syvän harmaa sivujuonne - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tuomas Sammelvuon huippupestiin Venäjän päävalmentajana sisältyy syvän harmaa sivujuonne

Julkaistu: 6.3.2019 14:00

Tuomas Sammelvuon pitäisi sopia Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajasopimuksen yksityiskohdista torstaina Moskovassa.

Suo siellä, vetelä täällä.

Ameriikoissa sanottaisiin no-win situation.

Suomen lentopallomaajoukkueen nykyisen päävalmentajan Tuomas Sammelvuon pestiä Venäjän huippujoukkueen peräsimeen on hehkutettu sensaatiomaiseksi.

Sitä se onkin.

Venäjä on yksi maailman kovimmista lentopallomaista. Pesti vertautuu siihen, että Markku Kanervasta tulisi Saksan jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja.

Suomen lentopalloliitto oli hetkessä valmis purkamaan Sammelvuon sopimuksen ja jäämään tarvittaessa jopa ilman päävalmentajaa, jotta Sammelvuolla ei olisi esteitä astua ihailtuun ja korkea-arvoiseen virkaan.

Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajanvirka on yksi suomalaisen palloiluhistorian kovimmista. Alpo Suhonen nousi vuonna 2000 ensimmäisenä eurooppalaisena (Ivan Hlinkan kanssa samaan aikaan) päävalmentajaksi NHL:ssä.

Henrik Dettmann valmensi Saksan koripallomaajoukkuetta 1997–2003. Sammelvuon pesti on vähintään samaa kategoriaa.

Erilainen ulottuvuus

Mutta toisin kuin Suhosen tai Dettmannin, Sammelvuon pestiin liittyy omanlaisensa yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Venäjän lentopalloliitto on oma-aloitteisesti kiirehtinyt kertomaan, että Sammelvuo on ystävyyden ja yhteistyön hengessä hakenut kaksoiskansalaisuutta Venäjältä.

Koska Sammelvuo on kategorisesti kieltäytynyt kommentoimasta asiaa, emme tiedä, onko hän kansalaisuutta hakenut vai onko kyseessä vain propagandatemppu.

Tuomas Sammelvuo on valmentanut Suomen lentopallomaajoukkuetta vuodesta 2013.

Kaksoiskansalaisuuden hakeminen ei ole ihan pieni operaatio, koska Venäjä ei lähtökohtaisesti edes tunnusta kaksoiskansalaisuutta tai hyväksy ulkomailta tulevia kaksoiskansalaisia.

Tosin presidentti Vladimir Putinin nyökkäyksellä tällainen muodollisuus saadaan itärajan takana hoidettua vaivatta kuin samovaarillinen teetä.

Sammelvuon kannalta tilanne on kuitenkin mutkikkaampi kuin kupillinen tshaita.

Voisi kuvitella, että asetelma on suorastaan kiusallinen ja hankala.

Suo siellä, vetelä täällä

Venäjä on viime aikoina myöntänyt ahkerasti Venäjän passeja tunnetuille, maassa vaikuttaville urheilu- ja muille tähdille.

IS:n selvityksen mukaan näyttää siltä, että presidentti Putin on ottanut ulkomaalaisten kansalaisuushoukuttelun yhdeksi lähivuosien painopistealueekseen.

Siihen on monia syitä, joista yksi on väkevä venäläinen kansallismielisyys. Venäjän kansalaisuuden ottaneet nauttivat maassa suurta arvostusta ja kansalaisuuden ottaminen on signaali sitoutumisesta ja kunnioituksesta.

Se on venäläisille mannaa ja pörhistää kansallistunnetta. Se on Putinin sisäpolitiikkaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt hanakasti kansalaisuuksia tunnetuille henkilöille.

Voi myös olla, että kiristyneen kansainvälisen poliittisen tilanteen vuoksi Venäjällä ei isoihin pesteihin edes pääse, jos ei sitoudu maahan muinkin sitein kuin vain nauttimalla avokätistä palkkaa ja pientä verotusta.

Venäläisin silmin olisi ihan luontevaa, että venäläistä maajoukkuetta valmentaa Venäjän kansalainen, ostettukin.

Ulkoapäin asia nähdään toisella tavalla. Kaksoiskansalaisuuden ottaneet on helppo leimata Putinin politiikan tukijoiksi, ostetuiksi mainoskasvoiksi ja jopa hallinnon hyödyllisiksi idiooteiksi.

Pehmeää vaikuttamista

Venäjä harjoittaa pehmeää vaikuttamista monella tasolla, ja kansainvälisten tähtien naaraaminen maan lipun alle on mitä kermaisinta ulkopolitiikkaa.

Sammelvuon pitäisi viimeistellä sopimuksensa yksityiskohdat torstaina Moskovassa. Mistä me tiedämme, ettei pöydällä ruhtinaallisen ja urheilullisesti erittäin houkuttelevan sopimuspaperin rinnalla odota leimaamaton Venäjän passi?

Sammelvuo on ylpeä suomalaisuudestaan, ja hänet tunnetaan rehellisestä isänmaallisuudestaan. Hänen edessään on historiallisen upea ammatillinen mahdollisuus.

Suo siellä, vetelä täällä.

Voihan olla, että merkittävän maajoukkueen päävalmentajasopimuksen rinnalla kulkee hiljainen vaade myös toisten paperien allekirjoittamisesta.

– Tämä on valtavan iso kunnianosoitus. Olen todella kiitollinen ja täysin myyty. Edessä on hienoja asioita, Sammelvuo hehkutti IS:ssa keskiviikkona.

Vain neuvotteluhuoneessa istuvat tietävät, onko Sammelvuolle tarjolla peräti tuplapesti: unelmatyö lentopallomaailman huipulla saa rinnalleen viran Putinin marionettina.

Luitko jo nämä?