Putin käyttää propagandassaan ulkomaisia julkkiksia – näille tähdille on annettu Venäjän kansalaisuus pikaisesti

Julkaistu:

Lentopallo
Venäjän lentopalloliitto väittää, että valmentaja Tuomas Sammelvuo on hakenut Venäjän kansalaisuutta kaksi kuukautta sitten.
Mikäli Sport-Expressille puhunutta Venäjän lentopalloliiton puheenjohtajaa Stanislav Shevtshenkoa on uskominen, Tuomas Sammelvuo olisi jo tehnyt hakemuksen kansalaisuuden saamiseksi.

Tuomas Sammelvuo ei ole kommentoinut asiaa julkisuudessa.

IS:n selvityksen mukaan näyttää siltä, että presidentti Vladimir Putin on ottanut ulkomaalaisten kansalaisuushoukuttelun yhdeksi lähivuosien painopistealueekseen.

Maaliskuun lopussa Venäjällä astuu voimaan laki, joka antaa Putinille valtuuden määritellä erillisillä ukaaseilla kansalaisryhmät, joille voi antaa kansalaisuuden helpotetulla menettelyllä.

Laki on suunnattu ensisijassa kaikille Neuvostoliitossa syntyneille, joille Venäjä tarjoaa mahdollisuuden hakeutua pikavauhtia kansalaisikseen. Näin Venäjä toteuttaa maanmiespolitiikkaansa, palauttaa vaikutusvaltaansa suhteessa entisiin neuvostotasavaltoihin ja yrittää hidastaa väkilukunsa supistumista.

Laki on räätälöity esimerkiksi Itä-Ukrainaan luotujen venäläismielisten nukketasavaltojen asukkaille. Uuden lain myötä he voisivat saada pian Venäjälle siirryttyään kansalaisuuden ilman kielikoetta sen jälkeen, kun he ovat jättäneet anomuksen Ukrainan kansalaisuudesta luopumisesta.

Venäjän kansalaisuus on tähänkin asti ollut mahdollista saada helpotetulla menettelyllä, jolloin kansalaisuuden myöntäjä on aina presidentti itse.

Julkisuudesta muistetaan esimerkiksi useita näyttelijä- ja urheilijatähtiä, jotka ovat saaneet kansalaisuuden Putinilta. Kreml käyttää heitä propagandassaan osoittamaan, kuinka houkutteleva Venäjästä on tullut jopa länsimaalaisten ihmisten silmissä.

Venäjä voi antaa kansalaisuuden helpotetulla menettelyllä esimerkiksi ulkomaalaisille erikoisammattialojen taitajille. Nopeutettua kansalaisuusmenettelyä voidaan käyttää myös urheilijoiden tai Venäjälle sijoittavien liikemiesten kohdalla.

Venäjän laeissa edellytetään periaatteessa, että kansalaisuutta hakevan ulkomaalaisen täytyy ensin ilmoittaa luopuvansa aiemman kotimaansa kansalaisuudesta. Mikäli mitkään helpotukset eivät tule kysymykseen, Venäjällä on myös asuttava vähintään viisi vuotta ennen hakemuksen jättämistä.

Laeissa on kuitenkin useita poikkeuksia, ja räätälöidyn ratkaisun päätösvalta on aina Putinilla.

Nopeimmillaan passin voi saada kolmen Venäjällä asutun kuukauden jälkeen. Toisen maan passin säilyttäminen voidaan sallia myös esimerkiksi sellaisille henkilöille, joiden katsotaan tekevän erityisiä palveluksia Venäjän hyväksi.

Kansalaisuudesta voi luopua myöhemmin esimerkiksi sillä perusteella, että henkilö asuu pysyvästi Venäjän ulkopuolella.

Näillä tähdillä on Venäjän passi

Venäjä on viime vuosina antanut kansalaisuuden useille maailmantähdille niin urheilun kuin kulttuurinkin parista.

Steven Seagal: Aikidomestarina tunnettu Hollywood-tähti sai Venäjän passinsa Vladimir Putinilta 2016. Seagal on hehkuttanut Putinia yhdeksi maailman suurimmista johtajista kautta lähihistorian.

Seagal viihtyy Tshetshenian presidentin Ramzan Kadyrovin seurassa, esiintyy venäläisissä mainoksissa ja näyttäytyy säännöllisesti Venäjän johdon kannalta tärkeissä tapahtumissa.

Mario Fernandes: Brasilialaissyntyinen jalkapalloilija sai kansalaisuuden Putinilta 2016. Hän on pelannut useita vuosia TsSKA:ssa.

2017 Fernandes debytoi Venäjän maajoukkueessa. 2018 MM-kotikisoissa Venäjällä hän pelasi viisi ottelua ja teki tärkeän maalin Kroatiaa vastaan.

Jeff Monson: Yhdysvaltalainen vapaaottelija sai kansalaisuuden Putinilta 2018. Pian sen jälkeen hänet valittiin Moskovan lähellä sijaitsevan Krasnogorskin kaupunginvaltuustoon Yhtenäinen Venäjä -puolueen listoilta.

Monson tukee Venäjä-mielisiä taistelijoita. Hänellä on myös kahden Venäjän luoman nukketasavallan kunniakansalaisuus, toinen on Ukrainaan kuuluvan Luhanskin ja toinen Georgiaan kuuluvan Abhasian kansalaisuus.

Roy Jones Jr: Yhdysvaltalainen ammattinyrkkeilijä pyysi Putinilta kansalaisuutta 2015. Hän perusteli hakemustaa sillä, että hän rakastaa venäläisiä yhtä paljon kuin venäläiset rakastavat häntä.

Jones on sittemmin avannut oman nyrkkeilykoulun Moskovan lähelle Himkiin.

Sergei Karjakin: Krimiläissyntyinen shakkimestari otti Venäjän kansalaisuuden jo 2009 eli jo ennen kuin Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta.

Venäjän shakkiliitto tarjosi Karjakinille sponsori- ja valmennusapua, mikä sai hänet vaihtamaan edustusmaakseen Venäjän.

Yuko Kawaguti: Japanilainen taitoluistelija vaihtoi kansalaisuuttaan 2008. Kawaguti ryhtyi luistelemaan venäläisen Aleksandr Smirnovin kanssa ja otti Venäjän kansalaisuuden päästäkseen tämän pariksi Vancouverin olympialaisiin.

Shane Perkins: Australialainen pyöräilijä hankki Venäjän kansalaisuuden 2017 sen jälkeen, kun hän ei ollut mahtunut kotimaansa edustusjoukkueeseen. Tällä hetkellä hän tähtää Tokion olympialaisiin 2020. Perkins ehti hankkia Australialle olympiapronssia 2012 Lontoosta.

Vic Wild: Amerikkalaissyntyinen lumilautailija otti Venäjän kansalaisuuden 2011 mentyään naimisiin venäläisen lumilautailija-kollegansa Aljona Zavarzinan kanssa. 2014 Wild voitti Venäjälle kaksi kultaa Sotshin olympialaisissa.

Viktor An: Eteläkorealainen kaukalopikaluistelija tunnettiin nimellä Ahn Hyun-soo, mutta otettuaan 2012 Venäjän kansalaisuuden hän vaihtoi nimensä.

[inline name="SPEEDSKATING-WORLD_" align="" width="" height="" runaround=""/]Anilla oli kotimaassaan vaikeuksia päästä eteenpäin urallaan polvivamman jälkeen. Venäjän edustajana hän voitti Sotshin olympialaisissa 2014 kolme kultaa ja yhden pronssin.

Gerard Depardieu: Ranskalainen näyttelijä halusi paeta kotimaansa ankaraa verotusta ja sai Venäjän kansalaisuuden Putinilta 2013. Hän sai myös kaksi asuntoa Tshetsheniasta ja yhden Saranskista Mordvan tasavallasta.

Depardieun on sittemmin kerrottu saaneen myös Belgian kunniakansalaisuuden ja haluavan hakea Turkin kansalaisuutta.

Cary-Hiroyuki Tagawa: Japanilaisjuurinen yhdysvaltalaisnäyttelijä on tunnettu rooleistaan erilaisissa kamppailu- ja taisteluelokuvissa. Hän otti Venäjän kansalaisuuden 2016, mutta ryhtyi Venäjän ortodoksikirkon jäseneksi jo 2015.

Tagawa on esiintynyt sittemmin useissa venäläisfilmeissä ja tv-ohjelmissa.