Lentopallo

Kommentti: VaLePa on pelannut hurjaa uhkapeliä suomalaisittain historiallisiin panostuksiin nähden

Julkaistu:

Lentopallo
Mestarien liigan jatkopaikka vaatii Istanbulissa nappionnistumisen muiltakin kuin Arvis Greeniltä, kirjoittaa Jari Perkiö.
Ei ihme, jos Vammalan Lentopallon johtajien vatsanpohjassa pyöri tavallista enemmän perhosia ennen kihelmöivää Mestarien liigan avausta turkkilaista BBSK Istanbulia vastaan.

Se oli luonnollista kaikkien aikojen suomalaissatsausten ja viime tinkaan venyneen ryhmän rakentamisen jälkeen.

Sastamalalaisjoukkueen peli oli juuri niin keskeneräistä kuin pelättiin. Niinpä BBSK haki vieraille pirullisesta paikasta maukkaan 3–2-voiton ja puristi VaLePan tukalaan paikkaan.

Nyt VaLePan pitää voittaa vieraissa 3–0, 3–1 tai 3–2 ja kultainen erä perään. Jatkopaikka vaatii nappionnistumisen muiltakin kuin Arvis Greeniltä. Yleisön hurmannut jenkkihakkuri oli pitelemätön, mutta yksi mies ei riittänyt BBSK:n lyömiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

VaLePa marssitti kentälle koko ykkösseitsikkonsa ensimmäisen kerran vasta keskiviikkoiltana. Parasta nyrkkiä piti kokeilla jo sunnuntaisessa liigakamppailussa Ettaa vastaan, mutta slovenialaisluotsi Radovan Gacic lepuutti vielä kanadalaista sentteriä Daniel Jansen Van Doornia selkävaivojen takia. Ja nytkin JVD asteli kentälle vahvasti lääkittynä.

Valmistautumisjakso jäi muutenkin todella lyhyeksi, koska Jansen Van Doorn, Mikko Esko, Urpo Sivula, Markus Kaurto ja Niko Suihkonen olivat MM-projektissa kiinni koko alkusyksyn. Samoin Tommi Siirilä, jonka VaLePa kiinnitti riveihinsä vasta viikko ennen Mestarien liigan starttia.

Näin VaLePa on pelannut hurjaa uhkapeliä suomalaisittain historiallisiin panostuksiin nähden. Toisaalta tämä oli ainoa vaihtoehto riittävän laadukkaan kokoonpanon rakentamiseen.

Vaikka Sastamalassa on liikuttu veitsenterällä, piinkovaksi ammattilaiseksi osoittautunut Gacic on vienyt kunnianhimoista projektia eteenpäin ihailtavalla tyyneydellä. Hän on keskittänyt kaiken energiansa käytettävissä olevan ajan maksimaaliseen hyödyntämiseen ja jättänyt surkuttelut suosiolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

VaLePa joutui nyt paljon tiukempaan paikkaan kuin viime syksynä aloittaessaan Mestarien liigan. Turkin maajoukkuemiesten ympärille rakennettu BBSK Istanbul oli huomattavasti kovempi mittari kuin tshekkiläinen Ceske Budejovice vuosi sitten.

BBSK ehti valmistautua avauskamppailuun kaikessa rauhassa pari kuukautta, koska maajoukkueella ei ollut toimintaa alkusyksystä. Turkki putosi MM-lopputurnauksesta ja vältti EM-karsinnat Suomea paremman sijoituksen ansiosta. Näin BBSK pääsi starttaamaan Mestarien liigan poikkeuksellisen valmiina.

Euroopan lentopalloliitto CEV on vaikeuttanut Suomen tapaisten ”pikkumaiden” menestymismahdollisuuksia tuntuvasti viime kauteen verrattuna. Vuosi sitten lohkovaiheeseen pääsi kahdeksan joukkuetta alkukierroksilta. Nyt tilaa löytyy vain kahdelle joukkueelle.

Muut lohkopaikat (kaikkiaan 18) on varattu suurten maiden suurille joukkueille. Italialla, Venäjällä ja puolalla on peräti kolme kiintiöpaikkaa lohkopeleihin.

Tässä suhteessa CEV kulkee Kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n viitoittamaa polkua. FIVB sai hiljattain päättyneiden MM-kisojen finaalivaiheeseen haluamansa jätit näitä varten rakennetun turnausjärjestelmän tukemana. Jymy-yllätysten arvo eliminoitiin monivaiheisella systeemillä.