Lentopallo

Kommentti: Suomen lentopallomaajoukkue tyytyy liian vähään – tappio ei näyttänyt edes kirpaisevan

Julkaistu:

Lentopallo
Suomi kaipaa Urpo Sivulan iskostamaa ajatusmallia. On hölmöä suitsuttaa liikaa erävoittoja ja tiukkoja eriä. On opittava voittamaan, kirjoittaa Jari Perkiö.

Hollanti–Suomi 3–1 (25–19, 23–25, 25–16, 25–13)

Tuomas Sammelvuon luotsaama lentopallomaajoukkue on tehnyt MM-kisoissa hienon tuloksen ennakko-odotuksiin nähden.

Suomi raivasi tiensä kuudentoista parhaan joukkoon, vaikka ryhmän kokoamisessa oli poikkeuksellisen paljon vaikeuksia turnauksen merkittävyyteen nähden.

Lauantai-iltana nähtiin kaksi upeata taisteluerää Hollantia vastaan, mutta loppupeli meni pahasti vihkoon. Suomen 1–3-tappio näyttää liian siistiltä lopun täydellisen romahduksen jälkeen.

Siitä huolimatta kotimaahan pyrittiin levittämään ilosanomaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi ihmeessä? Kolmannen ja neljännen erän esitys oli Suomelta lammasmainen. Jos Suomi kuuluisi lajin mahtimaihin, koko joukkue olisi vedetty kölin alta ja samalla olisi syntynyt valtava paine radikaaleihin muutoksiin.

Suomalaiset tyytyivät lähinnä hyssyttelemään.

Kentän suurimman pistemäärän (23) takonut Urpo Sivula oli toista mieltä. Sivula ei voinut käsittää, miten joku voi olla tyytyväinen joukkueen päästessä erässä 20 pisteen paikkeille.

Tämä on täysin käsittämätön ajatusmalli varsinkin tällä tasolla. MM-turnaukseen ei lähdetä pelailemaan, vaan menestymään. Toki matka voi olla upea elämys, mutta tätä on turha tuoda esiin tappioiden jälkeen.

Valitettavasti Hollanti-tappio ei näyttänyt kirpaisevan hirveästi kaikkia suomalaispelaajia. Saatiinhan me erä -mentaliteetti on käsittämätön näissä ympyröissä.


Todellisuudessa Suomi menetti loistavan sauman maukkaaseen voittoon. Hollannin lyöminen ei olisi vaatinut ihmeitä. Siihen nähden synkkä loppu oli mahalasku.

Kun lentismaajoukkue kolkuttelee kiistattomasti maailman eliitin kantoja, kannattaa edetä rinta kaarella kaikilla rintamilla. Hyssyttely ja vähättely on syytä lopettaa samantien. Ellet nosta omaa häntääsi, sitä ei nosta kukaan muukaan.

Hollanti kuuluu MM-turnauksen suurimpiin ilopillereihin. Gido Vermeulenin luotsaama joukkue yllätti alkulohkossa jo Brasilian ja Ranskan, mutta jatkolohkon avauskamppailu toi saavillisen jääkylmää vettä niskaan. Venäjä kuritti Hollantia isän kädellä.

Kimmoisa Nimir Abdel-Aziz on ihmeukko. Hollannin ykköshahmo on tehnyt hämmentävän roolivaihdoksen. Takavuosien huippupassari on siirtynyt hakkuriksi ja tappaa nyt palloja huimista korkeuksista hirmuisella kädellä.

Huippuotteet palauttavat elävästi mieleen 1990-luvun tähtisikermän. Silloin Hollanti nousi maailman ykköseksi Bas van de Goorin tahdittamana. Kesän 1996 olympiavoitto kruunasi huippujakson.

Atlantan huikea finaali keräsi Hollannissa koko vuoden korkeimmat tv-katsojaluvut. Tämä oli kova temppu, koska Ajax kohtasi samana vuonna futiksen Mestarien liigan finaalissa Juventuksen.

Ikimuistoiset hetket sisälsivät MM-hopean 1994, Maailmanliigan voiton 1996 ja Euroopan mestaruuden 1997.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt