Lentopallo

Lentopallon MM-kisat käynnistyvät – Tommi Siirilä pelaa myös työpaikkansa puolesta

Julkaistu:

Lentopallo
Suomi pelaa ensimmäisen MM-ottelunsa sunnuntai-iltana kisaisäntä Bulgariaa vastaan.
Sunnuntaina alkava MM-turnaus on tärkeä näyteikkuna maan ehdottomaan lentopalloeliittiin kuuluvalle Tommi Siirilälle.

Kansainvälisen läpimurron tehnyt sentteri pelaa Bulgariassa paitsi Suomen myös tulevan työpaikkansa puolesta.

Siirilä, 25, on edelleen ilman seuraa heinäkuisen tapaturman jäljiltä. Polvi kipeytyi pahaenteisesti sulkapallossa sattuneen muljahduksen seurauksena.

– Viime kuukausi oli tosi raskas. Vietin välillä unettomia öitä, kun päässä pyöri ikäviä asioita. Väkisin tuli mieleen ”entäs sitten, ellen kuntoudu MM-kisoihin mennessä”, Siirilä kuvaili.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne kirkastui ratkaisevasti vasta viime lauantaina, kun alajärveläislähtöinen keskitorjuja pystyi pelaamaan Japania vastaan täydet viisi erää.

– Olin todella helpottunut, kun polvi kesti kovan rasituksen. Siihen ei tullut ikäviä tuntemuksia ollenkaan. Tältä pohjalta uskon vahvasti, että pystyn vetämään koko MM-kisat läpi.

Samalla vielä vahvistuksia etsivät huippuseurat näkevät, että 203-senttiseen suomalaiseen uskaltaa panostaa.

– Kaikki neuvottelut olivat jäissä, kun jouduin pitämään taukoa. Kukaan ei halua palkata kaveria, jonka pelikunnosta ei ole varmuutta. Niinpä minun on pakko olla maajoukkueessa löytääkseni töitä, Siirilä myönsi.

Toki hän pukisi Suomi-paidan päällensä muutenkin.

Siirilä kuului viime kaudella maailman toiseksi parhaan seurajoukkueen Perugian vahvuuteen ja pääsi nauttimaan useista voitonjuhlista. Perugia voitti Italian mestaruuden, cupin ja supercupin. Lisäksi heltisi Mestarien liigan pronssi.

– Se oli hieno jakso. Olen todella tyytyväinen, kun sain tämän kokemuksen. Otin aika isoja askeleita eteenpäin. On vaikea olla kehittymättä, kun tappelee treeneissä joka ilta ykköskuusikkoa vastaan.

Serbialainen järkäle Marko Podrascanin ja Italian maajoukkuemies Simone Anzani pakottivat Siirilän ymmärrettävästi penkkimieheksi.

– On kuitenkin selvää, ettei kukaan voi olla pelaamatta kahta vuotta peräkkäin. Se on henkisesti erittäin raskasta. Minua ärsyttää aina, kun joudun olemaan sivussa.

Niinpä tuleva seura määräytyy ensisijaisesti roolin perusteella.

– Oli hienoa nähdä, minkälaista homma on ihan huipulla. Huomasin vaikutukset, kun tulin keväällä Kultaiseen liigaan. Torjuminen tuntui tosi helpolta, kun oli juossut koko vuoden Luciano De Ceccon passien perässä, Siirilä viittasi Perugian argentiinalaiseen pelintekijään.


Nyt edessä on uran toinen MM-turnaus. Neljä vuotta sitten Siirilä koki Puolan huuman pääosin katsomon puolelta.

– Se oli upea kokemus. Etenkin Katowicen huutomyrsky jäi mieleen. En olisi uskonut ikinä, että paikalle ilmestyy niin paljon suomalaisia (reilut 5 000).

Nyt Suomi taistelee Varnassa Bulgarian, Kuuban, Puolan, Puerto Ricon ja Iranin kanssa.

– Menemme lohkosta jatkoon ilman muuta, Siirilä vakuutti.

Menestys vaatii venymistä

Suomen jatkopaikka edellyttää voittoja Kuubasta ja Puerto Ricosta.

9.9. Bulgaria–Suomi: Toinen MM-isäntä halusi ”sopivan helpon” vastustajan avausotteluunsa ja päätyi Suomeen. Fanaattinen kotiyleisö lisää luonnostaan Bulgarian sykettä, mutta myös paineet ovat huipussaan. Tämä tarjoaa Suomelle pienen yllätyssauman. Varsinkin, kun Bulgarialta puuttuu neljä runkopelaajaa loukkaantumisten takia. Etenkin tähtihakkuri Tsvetan Sokolovin poissaolo jättää ison aukon.

14.9. Suomi–Kuuba: Tämä on Suomelle alkulohkon tärkein kamppailu menestystä ajatellen. Neljä vuotta sitten maajoukkue sai valtavan lisäbuustin pehmitettyään Kuuban MM-avauksessa 3–2. Nyt vastustajan iskukyky on suuri arvoitus Tampereen raiskausskandaalin ja tähtipelaajien "joukkopaon" jäljiltä. Tuore Pan American Cupin pronssi vahvisti Kuuban uskoa.

15.9. Puola–Suomi: MM-kultaa puolustava Puola kuuluu nytkin suurimpiin suosikkeihin. Runsaasti suitsutettu luotsi Vital Heynen on tehnyt hienoa työtä tässäkin joukkueessa, kuten aiemmin Saksan ja Belgian kanssa. Odotukset nousivat kattoon, kun Puola kypsytti kivikovan Venäjän hiljattain Hubert Wagner -turnauksen finaalissa. Voitto vaatii Suomelta ison ihmeen.

16.9. Puerto Rico–Suomi: Jo neljänteen peräkkäiseen MM-turnaukseen selviytynyt Puerto Rico antoi myrskyvaroituksen neljä vuotta sitten yllättämällä Italian. Silloin kirkkaimpana tähtenä loisti Maurice Torres. Italian pääsarjaan siirtyvä huippuhakkuri on edelleen joukkueen tukipilari. Suomea odottaa hikinen päivätyö eksoottisen vastustajan kanssa.

18.9. Suomi–Iran: Maailman passarieliittiin lukeutuva Saeid Marouf johtaa Iranin peliä majesteettisesti. Marouf käyttää hyökkäysarsenaalia viisaasti ja aiheuttaa runsaasti päänvaivaa kärkimaillekin. Edellisen MM-turnauksen kuudes sija parantua hyvinkin uuden päävalmentajan Igor Kolakovicin komennossa. Liian kova haaste Suomelle.

ARVIO: Suomelta vaaditaan huippuonnistuminen jatkopaikkaan. Kun toiselle kierrokselle (= 16 parhaan joukkoon) selviytyy neljä maata kustakin lohkosta, Suomen tulos määräytyy pitkälti Kuuba- ja Puerto Rico -otteluiden perusteella.

Lentopallon MM-kisat

Ajankohta: 9.–30.9.

Isäntämaat: Italia ja Bulgaria.

Pelipaikat: Italiassa Bari, Bologna, Firenze, Milano, Rooma ja Torino (loppuhuipennus), Bulgariassa Sofia, Varna ja Ruse.

  A-lohko (Firenze): Italia, Argentiina, Japani, Belgia, Slovenia, Dominikaaninen tasavalta.

  B-lohko (Ruse): Brasilia, Kanada, Ranska, Egypti, Kiina, Hollanti.

  C-lohko (Bari): USA, Venäjä, Serbia, Australia, Tunisia, Kamerun.

  D-lohko (Varna): Bulgaria, Puola, Iran, Kuuba, Suomi, Puerto Rico.

  Neljä parasta kustakin alkulohkosta jatkoon. Toinen kierros pelataan neljässä neljän joukkueen lohkossa.

  Näiden voittajat ja kaksi parasta kakkosta (eli yhteensä kuusi maata) kolmannelle kierrokselle.

  Se pelataan kahdessa kolmen joukkueen lohkossa. Kaksi parasta molemmista lohkoista välieriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt