Kommentti: Suomella on nyt loistava sauma EM-turnaukseen - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomella on nyt loistava sauma EM-turnaukseen

Hieno pronssipeli oli Suomen naisille tärkeä signaali tulevaa EM-karsintaa ajatellen.

Julkaistu: 15.6.2018 21:43

Kultaisen liigan menestys todisti naisten lentopallomaajoukkueen nousseen Euroopan eliittiin, kirjoittaa Jari Perkiö.

Loistokesän pelanneella naisten lentopallomaajoukkueella voi olla vain yksi tavoite elokuun puolivälissä alkavissa EM-karsinnoissa.

Isoja edistysaskeleita ottanut Suomi voi olla tyytyväinen vain lopputurnauspaikkaan.

Siihen ei vaadita edes ihmeitä eikä itsensä ylittämistä.

Nykytaso riittää kirkkaasti Tapio Kangasniemen luotsaamalle joukkueelle.

Tuore näyttö saatiin perjantaisessa Kultaisen liigan pronssikamppailussa, kun Suomi nousi piinaamaan vahvaa Tshekkiä tosissaan vaisun alun jälkeen.

Suomi nousi kolmannen erän voittoon kolmen ottelupallon takaa, pääsi yrittämään toisen erän katkaisua useamman kerran ja johti neljättä erää vielä 19–17.

Nämä hetket todistivat Kangasniemen johtaman ryhmän sitkeyden ja taistelutahdon, vaikka väsymys ja välierätappion tuoma pettymys painoivat ilmiselvästi.

Siitä huolimatta Suomi ei suostunut antautumaan.

Hieno pronssipeli oli joukkueelle tärkeä signaali tulevaa EM-karsintaa ajatellen. Tshekki pelaa näet samassa lohkossa ja lähtee ykkössuosikkina niihin peleihin.

Budapestin ilta teki kuitenkin terää suomalaisten itseluottamukselle. Kaikki näkivät, että myös Tshekki on voitettavissa omalla pelillä. Mitään ylisuoritusta ei tarvita.

Tshekin hiillostaminen oli kova juttu, sillä kivikova vastustaja on Euroopan ranking-listalla peräti 11. sijalla. Tshekki on selviytynyt EM-lopputurnaukseen joka kerta vuodesta 2007 lähtien. Sijoitussarja 9-10-8-10-11-12 kertoo ennen kaikkea suoritusvarmuudesta.

Suomalaisten esitys oli erittäin rohkaiseva varsinkin siihen nähden, koska nilkkansa telonut pääiskijä Piia Korhonen puuttui riveistä.

Korhosen poissaolo aiheutti ylimääräistä päänvaivaa passari Kaisa Alangolle. Pelintekijä joutui rytmittämään hyökkäyksiä eri tavalla kuin on tottunut. Varsinkin, kun Suomen vastaanotto tökki etenkin kamppailun alussa.

Joka tapauksessa Kultainen liiga antoi Suomelle erinomaisen pohjan EM-paikan tavoitteluun. Kangasniemen johtamilla joukoilla on realistinen mahdollisuus jopa lohkovoittoon, mutta myös toinen sija tuo lopputurnauspaikan.

Nyky-Suomen pitäisi pehmittää Viro (rankingin 28) ja Ruotsi (32) ilman muuta.

Kultaisen liigan lopputurnaus todisti, että Suomelta puuttuu vielä tiukoissa paikoissa vaadittava kovuus ja armottomuus.

Kun tulee paikka, pallo pitää tappaa kerrasta. Silloin ei ole varaa pyöritellä ja odottaa, että vastustaja tekee virheen. Ratkaisut on tehtävä itse.

Tämä tuli karusti esiin toisessa erässä, kun Suomi sai kaksi eräpalloa ja pääsi yrittämään viimeistä pistettä kolme kertaa. Hienon erän pelannut Pauliina Vilponen sai kaksi paikkaa ja Suvi Kokkonen. Ratkaisulyönnit olivat liian arkoja.

Suomalaiset tyytyvät vielä liian usein varmoihin ratkaisuihin. Niillä ei saavuteta koskaan mitään todella suurta.

Luitko jo nämä?