Lentopallo

Uskomaton uranainen – Pauliina valmistui 26-vuotiaana juristiksi ja urheili samalla ammatikseen

Julkaistu:

lentopallo
Pauliina Vilponen on opiskellut kuudessa vuodessa oikeustieteen maisteriksi ja pelannut samaan aikaan lajinsa huipputasolla.
Lentopallomaajoukkueen kapteeni Pauliina Vilponen on uskomaton tehopakkaus.

26-vuotias laituri on pelannut huipputasolla ja vienyt samalla lakiopinnot päätökseen kuudessa vuodessa. Hän valmistuu oikeustieteen maisteriksi lähiviikkojen aikana. Gradu on viimeistelyä vaille valmis.

– Tämä on vaatinut hyvin tarkkaa arjen aikatauluttamista ja vapaa-ajasta tinkimistä. En ole pystynyt olemaan kavereiden enkä perheen kanssa niin usein kuin olisin halunnut, Vilponen myöntää.

Toisinaan myös lepo on jäänyt liian vähäiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun normaalisti olisin ottanut päiväunet aamutreenien jälkeen, nyt on pitänyt opiskella. Joskus on käynyt mielessä, mitä oikein teen. Se ajatus on mennyt kuitenkin nopeasti ohi.

Nakkilalainen on jaksanut kantaa kovan kuorman, koska sekä lentopallo että lakiopinnot ovat olleet hänelle suuri intohimo.

– Tämä on antanut paljon voimia. Samalla olen saanut sopivaa vastapainoa, koska intohimot ovat niin erilaisia.

Lentopallokentiltä tuttu tahdonvoima on tullut esiin myös opiskeluissa. Vilponen valmistuu samassa ajassa kuin ei-urheilijat keskimäärin.

Kuuden vuoden rykäys on kova temppu varsinkin siihen nähden, että Vilponen on ollut tästä ajasta kolme vuotta ulkomailla ammattilaisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En päässyt perusopintojen aikana ollenkaan luennoille. Piti lukea kaikki omin päin ja päätellä itse. Ei ollut mahdollisuutta käydä professorin juttusilla, vaikka olisi halunnut käydä läpi joitakin asioita.

Tilanteeseen nähden Vilponen sai tosi hyvät pisteet.

– Jokin kurssi olisi voinut mennä paremmin, jos olisin päässyt luennolle kuuntelemaan ja pureksimaan asioita siltä pohjalta.

Vilponen on suhtautunut yhtä tinkimättömästi sekä lentopalloon että opintoihin. Hän ei ole halunnut tehdä kompromisseja työläästä urakasta huolimatta.

Tämä tuli esiin viime kesänä, kun Vilponen jätti maajoukkuejakson kokonaan väliin. Hän asetti työharjoittelun etusijalle.

– Se oli erittäin tärkeä jakso sekä opintopisteitä että tulevaisuutta ajatellen. Kokemus nousee isoon arvoon, kun siirrytään työelämään.

Vilponen harjoitteli asianajotoimistossa ja huomasi juuri tämän alueen olevan hänen juttunsa.

– Työ ei ollut pelkästään lakitekstin osaamista. Siihen sisältyi myös kontakteja ihmisten kesken ja ryhmätyöskentelyä. Innostuin kovasti.

Niinpä Vilponen toivoo löytävänsä työpaikan tältä sektorilta syksyllä, kun hän jättää lentopallon EM-karsintojen jälkeen. Hän on tehnyt lopettamispäätöksensä ja aikoo pysyä siinä tiukasti.

– Olen sanonut jo agentille, ettei etsi minulle pelipaikkaa enää ensi kaudeksi. Jos pääsen johonkin asianajotoimistoon töihin, se vie niin paljon aikaa, etten pysty panostamaan enää lentopalloon.

Vilponen korostaa, ettei hän ole pelannut koskaan rahan takia, vaan rakkaudesta lajiin. Tämä on heijastunut myös seuravalintoihin. Korvauksen suuruus ei ole ratkaissut pelipaikkoja.

– En ole rakentanut elämääni koskaan pelkästään lentiksen varaan. Tiedostin jo varhain, että urheilu-ura voi päättyä lyhyeen monesta syystä. Loukkaantumisen takia, kehitys voi pysähtyä, ei saa välttämättä sopimusta...

Vilponen toivoo olevansa rohkaiseva esimerkki muille huippu-urheilijoille.

– Tähän ei löydy valmista mallia eikä systeemiä niin kuin Yhdysvalloista. Urheilijan pitää olla aktiivinen ja selvittää asiat itse. Organisointikykyä tarvitaan moneen otteeseen. Loppujen lopuksi kaikki on kuitenkin tahdosta kiinni.

Huippulentopalloilijan mukaan jokaisen pitää kuunnella itseään ennen kuin tekee ratkaisunsa.

– Ei ole olemassa yhtä oikeata mallia. Jollekin sopii, että pelaa ensin ja opiskelee sitten. Joku toinen voi tehdä toisinpäin. Minulle sopi parhaiten, kun tein molempia rinnakkain.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt