Kolikoita, sytkäreitä, sylkeä... – Olli Kunnari muistelee Kreikan hurjaa katsomokulttuuria - Lentopallo - Ilta-Sanomat

Kolikoita, sytkäreitä, sylkeä... – Olli Kunnari muistelee Kreikan hurjaa katsomokulttuuria

Kreikan lentopallofinaalit päättyivät melkoiseen hulabaloohon. Lentopalloammattilainen Olli Kunnari muistaa hyvin villin lännen touhun.

Olli Kunnari juhli tänä keväänä Suomen mestaruutta VaLePassa. Kunnari on myös Kreikan mestari seitsemän vuoden takaa, ja silloin tunnelmat Ateenassa olivat paljon tuimemmat – ainakin katsomokäyttäytymisen suhteen.­

10.5.2017 16:54

PAOK Thessaloniki voitti viime sunnuntaina Kreikan lentopallomestaruuden, kun se kaatoi ratkaisevassa loppuottelussa vieraskentällä suurseura Olympiakosin.

Ei ollut kuitenkaan puhettakaan, että PAOK olisi voinut jäädä juhlimaan mestaruutta kentälle.

Alta kymmenen sekuntia siitä, kun viimeinen pallo läsähti kenttään, koko PAOKin joukkue oli mellakkapoliisien ympäröimä, ja poliisit suojasivat kilvillään pelaajia katsomosta lentävistä tavaroista.

Osa pelaajista suojasi liinalla kasvojaan ja osa käänsi tuolin ylösalaisin päänsä suojaksi.

Ja sitä tavaraa tosiaan satoi PAOKin pelaajien niskaan: kolikoita, sytkäreitä ja lensipä kentälle jopa useita katsomon muovikuppi-istuimiakin.

Katso video ratkaisevan finaalin loppuhetkistä tästä.

Yllä oleva tilanne on tuttu Suomen maajoukkueen tähtipelaajalle Olli Kunnarille, joka voitti keväällä 2010 Kreikan mestaruuden Olympiakosin riveissä.

Olli Kunnari sanoi, että Kreikassa satoi joskus räkää niskaan, kun hän oli valmistautumassa syöttämään.­

– Me sentään voitimme mestaruuden kotiyleisön edessä, mutta tavaraa lensi silti – vierasjoukkueen niskaan. Tilanne oli silloin ehkä vielä pahempi, kun pelasimme paikallisvastus Panathinaikosia vastaan, Kunnari muisteli IS:lle.

– Kreikassa sattui paljon sellaista, johon en ole muualla törmännyt. Kentälle heiteltiin kolikoita ja sytkäreitä, ja jossakin hallissa mennessäni syöttämään syljettiin niskaan, kun päätykatsomo oli sopivan lähellä kenttää.

– Vakavin oli kuitenkin ehkä se, kun joku oli jäädyttänyt täynnä vettä olleen puolen litran muovimukin ja heitti sitten sen jäämöhkäleen kentälle. Sellainen tapahtui onneksi vain kerran, mutta kyllä silloin mietti, että jos tuo olisi osunut, niin olisi tullut todella pahaa jälkeä.

Kuin ihmeen kaupalla Kunnari välttyi osumilta koko kauden ajan.

– Kerran yhtä meidän pelaajaamme osui kolikko silmäkulmaan. Hän joutui paikattavaksi sairaalaan, Kunnari sanoi.

Olli Kunnari pelasi Kreikassa lopulta vain yhden kauden mutta viihtyi kaikesta huolimatta.­

Eikö villille katsomokäyttäytymiselle sitten voida tehdä mitään?

– Välillä sanktioita tuli ja otteluita pelattiin tyhjille katsomoille. Touhu on kuitenkin siellä tosi syvällä kulttuurissa. On siellä toisaalta valmistauduttukin hyvin, sillä poliisit ovat valmiina täydessä mellakkavarustuksessa – ja vierasjoukkueen kannattajia ei päästetty lainkaan katsomoon.

– Kyllähän se sellaista oli, että kun eli vihellettiin päättyneeksi, niin kannatti hakeutua mahdollisimman kauas lähimmästä katsomonreunasta, Kunnari naureskeli.

Kunnari pelasi Kreikassa vain yhden kauden mutta viihtyi ikävästä lieveilmiöstä huolimatta hyvin.

– Tykkäsin, ja perhekin viihtyi. Olympiakos oli tuolloin todella hyvä joukkue, mutta Kreikan talouskriisi oli alkamaisillaan, ja meilläkin oli ongelmia palkkojen saamisessa. Ja katsomokulttuurin kannalta tuli nähtyä melkein kaikki, Kunnari naurahti.

Luitko jo nämä?