”Maailma romahti” parikymppisenä – nyt Tommi Tiilikainen, 28, on työssään Suomen paras

Julkaistu:

Lentopallo
Tommi Tiilikainen musertui, kun joutui juniorina lopettamaan pelaajauransa. Nyt hän on 28-vuotias huippuvalmentaja.
On mahdotonta tietää, kuinka pitkälle suurella intohimolla harjoitellut Tommi Tiilikainen olisi voinut edetä pelaajaurallaan.

Ammattilaiseksi tähdännyt lentopalloilija joutui jättämään leikin sikseen jo parikymppisenä piinallisten selkävaivojen takia.

Rajusta takaiskusta toipuminen vei aikana, mutta Tiilikaisen lajirakkaus säilyi. Hän löysi itselleen uuden roolin valmentajana ja pomppasi nopeasti maan eturiviin.

Kokkolan Tiikerit on kaapannut vasta 28-vuotiaan Tiilikaisen johdolla jo kaksi Suomen mestaruutta ja kaksi Suomen cupin voittoa.

Nyt Tiikereillä on kotimaan kentillä uskomaton 32 ottelun voittoputki.

– En halunnut jättää lentopalloa. Tässä lajissa on jotakin sanoinkuvaamattoman kaunista ja kiehtovaa, Tiilikainen korostaa.


Siirtymä pelaajasta valmentajaksi vaati neljän vuoden mietintätauon.

– Kun pelit loppuivat, maailma romahti. Tuntui siltä, ettei ole mitään. Koko aihe oli arka, Tiilikainen myöntää.

Miten pitkälle rahkeesi olisivat riittäneet pelaajana?

– Tosi vaikea sanoa. Etsin aikani ratkaisuja selkävaivoihin spesialistien ja lajiliittojen lääkäreiden luota, mutta jossain vaiheessa luovutin. Tuskin olisin päässyt kovin pitkälle, koska luovutin. Tällä hetkellä en tunne tämmöistä ajatusta ollenkaan.

Tiilikainen uskoo, että tapahtuneella oli tarkoituksensa.

– Minulla oli siihen aikaan äärimmäisen suppea maailmankatsomus. Ajatukset ovat avautuneet tämän jälkeen. Lentopallo on loppujen lopuksi helkkarin helppoa. Samoin elämä Suomessa. Ei kannata hirveästi kitistä eikä valittaa.


Taikuriksi ristitty Tiilikainen ei halua itselleen glooriaa hienoista saavutuksista. Pelaajat tekevät työn – ja hän vain tukee pelaajia parhaansa mukaan.

– Olen tehnyt paljon virheitä – ja teen niitä edelleen, mutta haluan ottaa niistä opikseni. Niin, että olisin jonain päivänä suuri johtaja. Auktoriteetti ei ole iästä kiinni, vaan siitä, että hoitaa hommansa tarpeeksi hyvin.

Tiikerit on rellestänyt kotimaassa lähes mielensä mukaan, mutta Euroopan kentillä noutaja on tullut jo kolme kertaa aiemmin kuin kunnianhimoinen Tiilikainen odotti.

– Meillä on ollut todella hyvä arpaonni. Olemme päässeet pelaamaan ison kaliiperin joukkueita (kuten puolalainen Zaksa Kedzierzyn-Kozle ja venäläinen Surgut) vastaan juuri niin kuin haluankin. Pelitaso olisi riittänyt jättien kaatamiseen, mutta emme ole olleet henkisesti valmiita.


Tässä suhteessa Tiilikainen muistuttaa erehdyttävästi Suomea luotsannutta Mauro Berrutoa.

– Meidän pitää murtaa rajoja ja muuttaa ihmisten mieltä. Ravistella koko lentopallomaailmaa. Emme yritä, vaan tehdään. Sana yrittäminen jättää liikaa toivomisen varaa. Haluan tehdä jotain uutta ja suurta.

Tommi Tiilikainen

Syntynyt 2.6.1987 Porvoossa.

Naimisissa Sandran kanssa.

Porvoon NMKY:n kasvatti eteni juniorina maajoukkueeseen ja edusti Suomea myös beach volleyssa, kunnes pelaajaura päättyi selkävaivoihin.

Aloitti valmentamisen kaudella 2011–12 Kuortaneen urheiluopistolla ja poikien maajoukkueen apuvalmentajana.

On luotsannut Kokkolan Tiikerien liigajoukkuetta vuodesta 2012 lähtien. Saavutuksia: SM-kultaa 2013 ja 2015, SM-hopeaa 2014, Suomen cupin voitto 2013 ja 2014. Oli vain 25-vuotias voittaessaan ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Pikkusisko Riikka pelasi usean vuoden ajan liigassa. Nyt hän on Hampurissa ja pitää taukoa pitkään kiusanneiden säären rasitusmurtumien takia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt