Lentopallo

Suomalainen MM-lentopallotähti tunnusti dopingrikkeen

Julkaistu:

Lentopallon MM
Lentopallotähti tunnusti saaneensa kielletyn suonensisäisen nesteytyksen.
Suomen lentopallomaajoukkueen tähtipelaaja Olli-Pekka Ojansivu avautuu rehellisesti uransa vaiheista torstaina ilmestyneen Urheilusanomien haastattelussa. Kun Ojansivu pelasi kaudella 2011–12 Venäjän liigaa Pietarin Avtomobilistissa, hänelle pudotuspelien kiivaan ottelutahdin aikana tehtiin myös suonensisäinen nesteytys, keväällä 2012:

- Tuli koettua sellainenkin, että joukkueen lääkäri viritti tippapullon hotellihuoneen lamppuun, ja siitä tuli letku käsivarteeni. Tuskin se ihan laillista oli, Ojansivu muistelee Urheilusanomissa.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on samaa mieltä kuin Ojansivu.

- Sinänsä rehellistä puhetta. Hän tunnustaa haastattelussa dopingrikkeen. Suonensisäinen nesteytys on metodina kielletty maailman antidopingtoimiston Wadan säännöissä. Se oli kielletty myös jutun tarkoittamaan aikaan, Seppälä sanoo.

Ojansivulle ei koidu mitään seuraamuksia tästä asiasta.

Suonensisäinen nesteytys eli infuusio on sallittua hyvin pienessä määrin, urheilijalle saa antaa suoneen ainetta 50 millilitraa kuuden tunnin aikana.

- Se tarkoittaa noin pienenä määränä yleensä lääkettä, ei missään nimessä palautumista edistävää nesteytystä. Siinä nestemäärät ovat valtavasti suurempia.

Wadan säännöistä löytyy porsaanreikä: lääkäri saa määrätä urheilijalle nesteytyksen, jos katsoo sen lääketieteellisesti välttämättömäksi.

- Silloin toimenpide tulee kuitenkin käytännössä tehdä sairaalaoloissa, ja sen tueksi pitää olla diagnoosi. Tekstin mukaan tässä on toimittu vähän eri tavalla, Seppälä kertoo.

Nesteytykset tulivat suomalaisille tutuiksi Lahden MM-hiihtojen aikaan 2001, kun Suomen joukkueeseen osui massakäry.

- Metodi eli suonensisäinen nesteytys ei ollut silloin vielä kielletty, vaan käry kävi annetusta aineesta, Seppälä valottaa.

Venäjän lentopalloliiga ja kaikki suuret palloilusarjat kuuluvat normaalin dopingvalvonnan piiriin. Siitä vastaa Venäjän dopingvalvoja eli RUSADA.
Olympiakomitean vastaavan lääkärin Harri Hakkaraisen mukaan Wadan nesteytyssäännön porsaanreiälle tulisi tehdä jotakin.

- Tästä asiasta Kansainvälinen olympiakomitea ja Wada keskustelevat ensi viikolla Lausannessa. Minun on näillä tiedoilla mahdoton sanoa, onko Ojansivu tehnyt dopingrikkeen eli onko lääkäri todennut nesteytyksen välttämättömäksi. Silloinhan tippapullon voi joutua ripustamaan vaikka hotellihuoneen lamppuun.

KHL-jääkiekkoliigassakin lääkärinä toimineen Hakkaraisen mukaan nesteyttäminen oli Venäjällä epätavallista runkosarjan aikana, mutta pudotuspeleissä pelaajia hänen tietojensa mukaan nesteytetään jonkin verran.

- Venäjällä käytetään siihen yleisimmin natriumkloridi- eli käytännössä ruokasuolaliuosta. Sehän ei missään testissä tietenkään aiheuta käryä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt