Varo! Nämä jouluruuat ja -kukat voivat olla lemmikillesi hengenvaarallisia - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Varo! Nämä jouluruuat ja -kukat voivat olla lemmikillesi hengenvaarallisia

Köllötellä koiran kanssa sohvalla kuusen valoja katsellen, silitellä kissaa takkatulen loimussa... Ihania jouluhaaveita, joiden lisäksi lemmikkien ja kodin turvallisuudelle kannattaa uhrata jouluna muutama ajatus.

Muun muassa taikina voi olla haitallista lemmikeille. Kuvituskuva.­

24.12.2019 15:14

Jouluna pöytä täyttyy herkuista ja kynttilöitä poltetaan enemmän kuin ehkä tavallista. Siksi näistä harvinaisista ilmiöistä saattavat kiinnostua myös kotien karvakuonot ja silkkitassut. IS keräsi muutamia vinkkejä lemmikkien joulun turvaamiseksi.

Sekä jouluisissa ruoissa että esineissä ja kasveissa piilee muutamia, joiden kanssa lemmikit eivät tahdo pärjätä.

Katso jutun lopusta kätevä vinkkilista turvalliseen ja rauhalliseen lemmikkijouluun.

Jouluna monessa kodissa höyryävä ihana glögi on lemmikeille kuin suoraan kauhujen oppikirjasta. Glögin ainesosista esimerkiksi koirille ovat haitallisia melkein kaikki: alkoholi, rusinat, mantelit ja pähkinät...

Joulukinkku olisi varmasti monen lemmikin unelmien täyttymys. Suolaisena ja rasvaisena kinkku on kuitenkin kieltolistalla. Kinkun luut ja erityisesti verkko voivat olla todella vaarallisia.

– Kinkun ahmiminen voi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja ja jopa haimatulehduksen. Jos koira pääsee popsimaan kinkun verkkoineen päivineen, voi seurauksena olla hengenvaarallinen suolitukos, varoittaa Suomen Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula liiton tiedotteessa.

– Jos kinkun luun syö, voi seurata vakava ummetus, joka voi vaatia hoitoa, Lilja-Maula sanoo.

Mustin ja Mirrin tuotevalikoimasta ja hankinnasta vastaava Annika Lundström vahvistaa, että ihmisten ruuat ovat lähtökohtaisesti liian suolaisia.

– Lemmikin elimistö ei pysty samalla lailla prosessoimaan suolaa ja mausteita, Lundström kertoo.

Koiranomistajat yleisesti varmasti tietävät, etteivät koirat siedä esimerkiksi suklaata. Mutta joulupöydässä on paljon muutakin lemmikeille haitallista. Muun muassa avokado ja kinkku ovat tällaisia. Taikinat eivät ole myöskään hyväksi koiralle. Niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja saada sille aikaan humalaa muistuttavan sekavan olotilan.

Koiralta kiellettyjä ruokia

 • Alkoholi

 • Avokado (erityisesti sen kivi)

 • Kaneli

 • Kinkku

 • Kinkun paistorasva

 • Kofeiini

 • Ksylitoli

 • Mantelit

 • Pähkinät (erityisesti macadamiapähkinä)

 • Rusinat

 • Sipulit

 • Suklaa (etenkin tumma suklaa)

 • Taikinat (hiiva tai sooda)

 • Viinirypäleet

Millä ruualla lemmikkiään sitten kannattaa hemmotella?

– Turvallisia herkkuja ovat sellaiset, jotka on lemmikeille suunniteltu, Mustin ja Mirrin Lundström sanoo. Hän myös muistuttaa, että omalle lemmikilleen kannattaa ottaa sen käyttäytymisen ja luonteen mukaan valittu herkku.

– On esimerkiksi näitä hotkijoita. Ne hotkivat kaiken kitusiinsa liian nopeasti. Silloin kannattaa valita jotain vähän isompaa ja kestävämpää, Lundström ehdottaa.

Kissat ovat lähtökohtaisesti koiria rauhallisempia syöjiä ja jopa epäileväisempiä.

– Kissoille olisi hyvä olla todella maistuva herkku, että se kissalle maistuu, tuotehallintojohtaja Lundström sanoo.

Lundström kertoo, että luonnolliset lemmikkituotteet ovat edelleen tämän joulun herkkutrendejä. Esimerkiksi kuivatuotteet kiinnostavat. Myös pienet, palkitsemiseen liittyvät treeniherkut ovat nyt in.

Hyasintti voi aiheuttaa lemmikille monenlaisia oireita.­

Valitettavasti jouluna lemmikkejä vaanivat muutkin vaarat kuin pöydillä, kuisteilla ja roskiksissa hyvältä tuoksuvat ruuat ja ruuantähteet.

Myös monet joulukasvit ja -kukat ovat lemmikeille myrkyllisiä. Joulukasvit kuten jouluruusu, amaryllis, joulutähti, hyasintti ja misteli voivat aiheuttaa sekä kissoille että koirille myrkytyksen oireita. Kasvien aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia, mutta niitä silti toisinaan tapahtuu.

Joulukasveja, jotka voivat aiheuttaa kissoille myrkytyksen oireita

 • Liljakasvit

 • Jouluruusu

 • Hyasintti

 • Joulutähti

 • Misteli

 • Rautatammi

 • Amaryllis

 • Väriherneet

Ruokien ja kasvien lisäksi jouluun liittyvät kynttilät ja muut esineet voivat myös aiheuttaa vaaratilanteita.

Avotuli voi olla lemmikille yllättävän vaarallinen ja onnettomuus sattua nopeasti. Myös tavallisesti rauhallinen lemmikki voi muuttua yllättäen uteliaaksi ja haluta tutkia palavaa kynttilää tarkemmin. Myös ohi kulkiessaan eläin saattaa polttaa itsensä tai häntäkarvansa. Eläin voi myös kaataa tai tiputtaa kynttilän, jolloin kynttilä voi sytyttää tulipalon. Turvallisin kynttilä on sellainen, joka ei pala. Sähkökynttilät ja -tuikut ovat hyvä valinta erityisesti lemmikkitalouteen.

Myös paketointitarvikkeet ja lahjanarut saattavat olla lemmikeille vaarallisia. Moni lemmikki viihtyy avattujen lahjapapereiden seassa, mutta joulukorttien ja –pakettien koristeluun tarkoitetut tarvikkeet ja lahjanaru voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja tai jumiutua lemmikin ruoansulatuselimistöön.

Joulukuusi tai sen koristeet saattavat olla kissa- tai koirataloudessa vaaravyöhykkeessä. Esimerkiksi kissat saattavat joskus kiinnostua joulupuusta kiipeilypuuna.

Viisi vinkkiä ihanaan lemmikkijouluun

 1. Säilytä kaikki ruuat ja ruuantähteet lemmikin ulottumattomissa. Älä päästä eläimiä keittiöön kokkailun aikana.

 2. Opasta myös jouluvieraille (erityisesti pienille lapsille) mitä lemmikille saa ja ei saa syöttää.

 3. Jos lemmikki syö jotain sopimatonta, tarkkaile sen vointia ja ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa.

 4. Eläimille sopimattomat kasvit ja kukat tulee aina sijoittaa eläinten ulottumattomiin tai ostaa vain eläimille vaarattomia kasveja

 5. Pidä lemmikille vaaralliset esineet ja lahjapakettitarvikkeet poissa niiden ulottuvilta.

Lähteet: Kennelliitto, Evidensia, kuono.fi, eläinlääkäri.fi, Agria Eläinvakuutus sekä Musti ja Mirri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?