Kun Mikki-kissan käytös muuttui, ennusti se joka kerta isoa uutista Tiinan elämään - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Kun Mikki-kissan käytös muuttui, ennusti se joka kerta isoa uutista Tiinan elämään

Omistajansa Tiina Pöyryn lenkki- ja päiväunikaveri Mikki-kissa menehtyi 14 vuoden kypsässä iässä. Kameran vieressä pidetty leikkele mahdollisti tämän kuvan ottamisen.

Julkaistu: 4.12.2019 18:31

Rakkaan lemmikin kuolema jättää omistajaan surumielisen kaihon. IS kertoo juttusarjassa edesmenneistä lemmikkieläimistä.

Hirvensalmelainen Tiina Pöyry menetti tänä kesänä Mikki-kissansa, jonka kanssa hän sai viettää 14 yhteistä vuotta. Pöyry tapasi Mikin silloisen asiakkaansa luona.

– Asiakkaallani oli paljon kissoja. Siellä joukosta erottui tällainen vähän syrjäytynyt kissanpentu, joka väritykseltään kilpikonna. Sain kuulla, että hän oli äitinsä ja oman veljensä sekoitus.

Mikin vanhempien läheisestä sukulaisuussuhteesta ei koitunut ongelmia.

Mikki oli Pöyryn mukaan ihana kissa, joka tuli hyvin toimeen lasten kanssa ja tuli syliin aina kun siltä tuntui. Mikki ei koskaan raapinut eikä purrut, ja oli muiden kissojen tapaan kova yökukkuja.

Mikin paras ystävä oli samanikäinen suomenpystykorva Piki, joka nukkui pois viime vuoden syyskuussa.

– Mikki nukkui Pikin kanssa aina samassa pedissä ja puski Pikiä. Kun lähdin Pikin ja toisen koiramme Taikan kanssa lenkille, Mikki lähti mukaan. Hän osasi kulkea tien vieressä ja kulki mukanamme koko lenkin, Pöyry nauraa.

Mikki nautti ulkona maalaiselämästä ja piti pihapiirin hiiretönnä ja myyrätönnä. Omaehtoisen ruuanhankinnan lisäksi Mikki söi pääasiassa kaupan märkäruokaa. Kissan erikoisherkkuja olivat lattialle pudonneet juustonaksut ja silloin tällöin saadut kalkkunaleikkeet. Harvemmin tarjolla ollut kulinaarinen elämys kermaviili teki sekin kauppansa.

Omistajansa Tiina Pöyryn lenkki- ja päiväunikaveri Mikki-kissa menehtyi 14 vuoden kypsässä iässä. Kameran vieressä pidetty leikkele mahdollisti tämän kuvan ottamisen.

Jos Mikki sattui olemaan sisällä päiväunien aikaan, kissa tuli mielellään nukkumaan Pöyryn kyljen päälle tai muuten viereen.

– Mikki tykkäsi olla lähellä ja kontaktissa. Olen sanonut häntä vähän läheisriippuvaiseksi.

Kuuden lapsen äitinä Pöyry huomasi, että Mikki tiesi hänen raskauksistaan jo ennen kuin hän ehti tehdä raskaustestin.

– Se ilmeni niin, että Mikki alkoi tavoistaan poiketen vahtia minua tiiviisti ja seurata joka paikkaan, esimerkiksi vessaan. Mikki nukkui päikkäreilläkin joko jalkojen juuressa tai kasvojen vieressä.

Joka kerta Mikin vahtimisen alkamisen jälkeen raskaustesti näytti positiivista.

– Joka kerta se myös yllätti. Kun vauvat syntyivät, Mikki tuntui vahtivan niitäkin.

Kuluvan vuoden heinäkuussa jo 14-vuotias Mikki katosi. Pöyryn poika löysi kissan kuolleena syyskuussa omalta takapihalta.

– Ilmeisesti Mikki oli sairas ja vetäytyi tarkoituksella. Jännä juttu, että koirat jättivät kuolleen kissan rauhaan, vaikka ne yleensä pyrkivät ilmaisemaan tällaisista asioista tai tuovat kuolleen eläimen näytille. Siinä oli varmaan joku eläinten keskinäinen kunnioitus, Pöyry arvelee.

Mikki jätti jälkeensä kaipuun ja surun.

– Sanotaan, että kissat ovat stressin poistajia, ja kyllä siinä on väittämässä on perää. Kissan silittely, rapsuttelu ja höpöttely auttavat poistamaan stressiä. Kyllä nuo karvakorvat ovat ihmisen parhaita ystäviä ja varmasti monelle myös lasten korvikkeita, Pöyry näkee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?