Mysteeritauti tappaa koiria Norjassa – Kennelliitto kehottaa suomalaisia koiran­omistajia äärimmäiseen varotoimeen - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Mysteeritauti tappaa koiria Norjassa – Kennelliitto kehottaa suomalaisia koiran­omistajia äärimmäiseen varotoimeen

Kennelliitto suosittelee välttämään koirapuistoon menemistä.

Kennelliitto suosittelee välttämään koirapuistoon menemistä.

Julkaistu: 9.9. 15:45

Suomen Kennelliitto kehottaa koiranomistajia korostettuun varovaisuuteen koirien kanssakäymisissä. Varovainen kannattaa olla esimerkiksi koirapuistoissa ja koirien kuonokontakteissa.

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo STT:lle, että kyse on äärimmäisestä varotoimesta.

– Mutta parempi olla liian varovainen, kunnes asiasta selviää lisää.

Varoituksista kertoi ensin Keskisuomalainen.

Syynä varoitukseen ovat Norjassa ilmenneet koirien sairastumiset. Useita koiria on kuollut, ja Norjan Kennelliiton mukaan vakavasti sairastuneita koiria on noin 30–40.

Lue lisää: Norjassa tuntematon tauti on tappanut nopeasti 25 koiraa – Suomessa viranomaisen puhelin alkoi soida

Suomen Kennelliitto ei aio peruuttaa koiranäyttelyiden järjestämistä, mutta Norjassa asuvat koirat eivät voi niihin juuri nyt osallistua.

Lehkosen mukaan Kennelliitto ei ole saanut ihmisiltä suurta määrää yhteydenottoja Norjan tapauksen takia. Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat kuitenkin jakaneet julkaisuja, joissa on epäilty Suomessa ilmenneen samanlaisia oireita kuin Norjassa. Lehkonen rauhoittele huolestuneita.

– Eläinlääkärit kyllä tietävät, että Suomessa on joka päivä koiria, jotka saavat ripulin, joka voi muuttua pitkittyneeksi. Se ei ole mitenkään tavatonta. Norjan tapauksessa huolestuttavaa on ollut se, että tapaukset ovat keskittyneet yhdelle alueelle ja sairastumisia on ollut useita.

Norjassa sairastumisten syitä on selvitetty esimerkiksi tautiin kuolleiden koirien ruumiinavauksilla. Erikoistutkija Outi Simola Ruokaviraston tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaostosta sanoo, että kymmenelle koiralle on tähän mennessä tehty virallinen ruumiinavaustutkimus. Asiasta ei ole kuitenkaan vielä tiedotettu enempää.

Lue myös: Norjassa tuli ilmi mystisiä koirien sairastumisia – jo yli 20 kuollut tuntemattomaan tautiin