Emän hylkäämä Urho-poro polskii järvessä ja viettää kesää Elsa-koiran kanssa – video kaksikon uintihetkestä sulattaa sydämet

rac

Julkaistu:

Temperamenttinen Urho-poro on valloittanut ylitorniolaisperheen ja lähialueen asukkaiden sydämet.
Ylitornion Raanujärvellä Miia Järven, 45, kotona on tänä kesänä kuulunut korkokenkien ääntä muistuttavaa kopinaa. Kopistelija on ollut pieni Urho-poro, 6 viikkoa, joka herättää Järven välillä päättäväisesti öisinkin antamaan maitoa.
  • Katso otsikon alla olevasta videosta, kun Urho-poro ui järvessä.
Järvien perhe adoptoi Urhon 17. kesäkuuta, sillä Urho tuli emänsä hylkäämäksi.

Urhosta ensimmäisenä kirjoittanut Lapin Kansa kertoo, että Järven puoliso on Palojärven paliskunnan poroisäntä.

– Täällähän alkukesästä juhannuksen aikoihin on tapana kerätä porot aitoihin ja merkata vasat, jotta ne saavat emän korvamerkin itselleen, Miia Järvi aloittaa kertomuksen siitä, miten Urho-poro päätyi heille.

– Poroja oli yöaikaan kerätty aitaan, ja aamulla miehet laittoivat veräjät kiinni ja lähtivät levähtämään.

Päivän aikana poroaitaan oli syntynyt vasa. Kun miehet saapuivat illansuussa uudelleen aitauksen luo siirtämään poroja pienempään aitaukseen, maassa makasikin muutaman tunnin ikäinen Urho, joka ei pystynyt vielä kävelemään tai juoksemaan.


Yksi miehistä nappasi Urhon syliinsä ja kantoi sen muiden porojen luo. Emä ei kuitenkaan tullut hoitamaan vasaansa.

– Liekö syy, että siihen vasaan tarttui ihmisen haju eikä emä enää tullut hakemaan sitä, vai oliko tilanne niin stressaava emälle, että se hylkäsi vasan. Sitähän me emme saa koskaan tietää, Järvi kertoo.

Joka tapauksessa Järvet odottelivat muutaman tunnin, josko emä tulisi hoitamaan vasaansa. Kun niin ei käynyt, Miia Järvi kysyi, saisiko hän yrittää pitää poron hengissä kotona.

– Sain luvan siihen, joten nostin Urhon auton etupenkille ja lähdimme ajamaan kotiin, Miia Järvi sanoo ja naurahtaa.


Sen jälkeen Järvien kesä onkin ollut melkoista hässäkkää. Naapureita, tuttuja ja tuntemattomia on käynyt ihmettelemässä ja silittelemässä Urhoa lähes päivittäin.

– Monelle ihmiselle se, että pääsee koskemaan noin pientä poroa, on kokemus.

Järvi sai aiemmin poroa hoitaneelta tuttavapariskunnaltaan neuvon, että Urholle kannattaa antaa ternimaitoa ja kuohukermaa. Hän lähtikin pikaisesti tuttipullo-ostoksille, sillä perheen lapset ovat jo niin isoja, ettei tuttipulloa ole tarvittu vuosikausiin.

Aluksi maitoa meni 3–4 kiloa painaneelle pikkuporolle vain muutamia millilitroja, mutta nyt maidontarve huitelee jo lähes litrassa per päivä.

– Toki hän syö jo ulkoakin jotain, eli ei elä pelkällä maidolla, Järvi sanoo.

Järvi kertoo, että Urho on tällä hetkellä yhtä korkea kuin perheen sileäkarvainen noutaja Elsa. Painoa hän arvelee porolla olevan nyt kymmenisen kiloa.

Punnitsemaan poroa ei enää pysty, sillä se alkaa rimpuilla ja sätkiä, jos sen nostaa syliin.

– Lokakuussa tuollaiset vasat painavat jo yli 40 kiloa. Kasvuvauhti on hurjaa, Järvi sanoo ja lisää, että porot ovat täysikasvuisia kolmevuotiaina.


Miian lisäksi myös perheen Elsa-koira on hoivannut Urhoa minkä pystyy. Elsa on yrittänyt imettää Urhoa, ja lisäksi se on osallistunut poron pitämiseen puhtaana.

– Elsalla äidinvaistot heräsivät jotenkin, ja sillä alkoi hiukan tulla maitoa. Ei kuitenkaan niin paljon, että vasa olisi pysynyt sillä hengissä, Järvi kertoo.

– Kun Urho oli pienempänä enemmän sisällä, meillä ei ollut pissaa eikä kakkaa joka puolella, sillä Elsa hoiti ja putsasi Urhon takapuolen ja pissat. Hän hoiti Urhoa kuin omaa pentua.


Perheen lapinkoira ei ole välittänyt porosta eikä poro liiemmin lapinkoirasta.

– Välillä, kun lapinkoira makaa lattialla, Urho saattaa mennä siihen viereen ja jopa potkia koiraa etujalallaan. Elsalle se ei koskaan tee niin.

Elsan kanssa Urho on käynyt uimassa Raanujärvessä – nyt helteisillä keleillä joka päivä.

– Urho-poika tykkää uimisesta, Järvi kertoo huvittuneena.

Hän oli ladannut hiljattain Facebookiin videon uivasta Urho-porosta, ja video keräsikin runsaasti ihastusta sosiaalisessa mediassa.Miia Järvi luonnehtii tuoretta perheenjäsentä hyväluontoiseksi. Välillä temperamenttinen ja malttamaton poro hoputtaa jalallaan Miia antamaan sille maitoa, mutta muutoin Urho on ”ihan tällainen lupsakka nuorimies”.

Aika kuitenkin näyttää, mitä tuleman pitää.

– Urho kun on urosporo, niin rykimäaika on sellainen, että hormonit alkavat hyrrätä. Jos poro ei yhtään pelkää ihmistä, niin en tiedä, miten siinä sitten käy. Luultavasti se joudutaan salvaamaan, että se rauhoittuu. Mutta sen aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Järvi sanoo.


Hän kuitenkin toteaa, ettei Urhoa luultavasti laiteta muiden porojen sekaan ainakaan ensi talvena.

– Kun aidoissa on paljon poroja, vasoilla on emät matkassa ja emät huolehtivat siitä, että vasat saavat ruokaa ja pärjäävät siellä. Mutta kun emää ei ole, Urhoa ei pysty sinne laittamaan. Se joutuisi siellä kiusatuksi.

Niinpä Urho pysyttelee ainakin toistaiseksi Järvien kotona ja viettää kesäpäiviään uiskentelemalla Elsan kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt