Sankarikissa Kaneli on pelastanut hädässä olevia kissoja – tiesitkö, että sinunkin kissasi voi auttaa? - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Sankarikissa Kaneli on pelastanut hädässä olevia kissoja – tiesitkö, että sinunkin kissasi voi auttaa?

Kaneli on luovuttanut verta neljästi. Vasemmalla se on kaverinsa Hapsun kanssa.

Julkaistu: 23.3.2019 20:17

Suomen Kissaliitto palkitsee Kanelin urotöistään Sankarikissan arvonimellä. Yhteensä kissoja palkitaan neljä.

Kanelin apua tarvittiin viime joulun alla. Helsingin Viikissä sijaitsevaan Yliopistolliseen eläinsairaalaan tuli hoitoon kissa, joka oli mennyt huonoon kuntoon synnytyksen jälkeen. Tutkimuksissa ilmeni kissalla olevan sisäistä verenvuotoa.

Klinikkaeläinhoitaja Anu Rosti oli tuona yönä töissä. Varastossa ei ollut kissan verta, joten Rosti tiesi, mitä tehdä. Hän lähti hakemaan omaa kissaansa Kanelia apuun.

Kaneli (kesk.) kaveriensa Joeyn ja Hapsun kanssa.

Leikattu kollikissa Kaneli sai luovutettua verta ja auttoi teollaan hädässä olevaa kissaa selviämään leikkauksesta.

Se oli neljäs kerta, kun pikkupentuna ulkoa löydetty Kaneli on luovuttanut verta. Edellisillä kerroilla sen luovuttama veri on auttanut muun muassa ikkunasta tippuneita kissoja. Kanelin verestä on myös eroteltu plasmaa, jota on annettu kyynpuremille kissoille.

Kaneli on ollut esimerkillinen luovuttaja. Se on tarpeeksi painava eli ylittää viiden kilon painorajan, sen veriarvot ovat kunnossa, se on rokotettu, se ei ulkoile vapaasti ja sitä on helppo käsitellä.

Kun kissa luovuttaa verta, se joudutaan nukuttamaan, koska veri otetaan kaulasuonesta. Sitä varten ajetaan kaulasta karvat. Kanyylin vuoksi karvaa ajetaan myös tassusta. Kaneli ei ole ollut moksiskaan herättyään. Se on vain onnellinen, että saa ruokaa.

– Kissa on pari tuntia valvonnassa klinikalla ja lähtee sitten takaisin kotiin karvoja kasvattelemaan, Rosti kertoo.

Monelle kissanomistajalle tulee yllätyksenä se, että kissat voivat luovuttaa verta. Rostin mukaan erityisesti maine coonit ovat hyviä luovuttajia. Viikissä pidetään veripankkia kissoille ja koirille kuukausittain sekä hevosille silloin tällöin. Jotkut kissat käyvät kerran, jotkut useammin.

Rosti kertoo, että tarvitaan enemmän kissoja, jotka voisivat tulla lyhyemmälläkin varoitusajalla. Jos kiinnostuit kissojen verenluovutuksesta, eläinsairaalan sivuilta löydät lisätietoa täältä!

Kaneli on jäänyt eläkkeelle verenluovuttajan tehtävistä ja keskittyy Hapsun kanssa loikoiluun.

8,5-vuotias Kaneli jäi eläkkeelle verenluovuttajien tehtävistään joulukuussa, sillä eläinsairaalassa verta luovuttavien kissojen tulee olla iältään 1–8-vuotiaita. Nykyään se keskittyy köllöttelyyn ja leikkimiseen kaveriensa Hapsu-kanin ja Joey-kissan kanssa.

– Kaneli saa keskittyä nyt olemaan muuten oman elämänsä sankari, Rosti nauraa.

Anu Rostin mukaan Kaneli ei ole ollut moksiskaan verenluovuttamisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?