”Kukaan eläinlääkäri ei selviä työstään ilman tunteita” – uusi sarja valaisee helsinkiläisen eläinsairaalan arkea

Uusi dokumentaarinen sarja valaisee helsinkiläisen eläinsairaalan arkea.

Weimarinseisojan pentu Elsa ei pelkää eläinlääkäriä.

20.9.2018 10:58

Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos itse ei ole terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmia. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Yliopistollisen hevossairaalan johtava eläinlääkäri Kati Niinistö hoitaa Orvokki-laamaa.

Kuin salapoliisityötä

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun.

Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Minni-kissa putosi kuudennesta kerroksesta asfaltille.

”Ilman tunteita ei selviä”

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Ensiapuun tuotujen eläimien dramaattisiakin vaiheita nähdään. Esimerkiksi toisessa jaksossa hoidetaan vakavasti loukkaantunutta Minni-kissaa.

– Ohjelmassa käydään läpi paljon mieleenpainuvia tapauksia. Monia omistajia jännitti kameran edessä, ja itseänikin jännitti. Oli silti ihanaa tutustua usean potilaan persoonaan ohjelman teossa syvemmin kuin tavallisessa työssä, Sukura kiittää.

Eläinlääkäri Jenni Sukura tutkii sytostaattihoitoon tullutta Dobby-snautseria.

Yliopistollinen eläinsairaala torstaisin 20.9. alkaen TV2 klo 20.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?