Lemmikit

Söpönä myyty lemmikki hajotti kuusi sohvaa ja keittiön – vasta silloin omistaja luovutti

Julkaistu:

Perjantaina tulivat voimaan uudet vaatimukset possujen ulkonapidosta. Hylätyille minipossuille joudutaan jo etsimään hätämajoitusta.
Entistä useampi minipossun hankkija haluaa luopua lemmikistään.

Luopumishaluihin innostaa kesäkuun alussa voimaan tullut sikojen ulkonapitokielto. Uusien vaatimusten mukaan siat saavat ulkoilla vain tukevan aitauksen sisällä tai valjaissa. Kielto on säädetty estämään sikaruton leviämistä.

– Odotan koko ajan, että puhelin soi. Minipossun omistajat kysyvät hätämajoitusta, Suomen Minipossuyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Saarimaa kertoo.

Minipossujen ulkoiluttaminen on käynyt hankalaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Possut eivät välttämättä suostu liikkumaan valjaissa, jos niitä ei ole siihen pienessä pitäen totutettu. Ja jos ei ole varaa rakentaa aitoja, lemmikistä luopuminen on edessä.

Ennen uusia aitavaatimuksia Suomessa oli luopumistahtina possu viikkoa kohden. Luopujien määrä on raju Suomen kaltaisessa maassa, jossa on 1 500 minipossua.

Viedäänkö minipossuja teuraaksi?

– Osa on lopettanut. Kun on ollut iäkkäämpi possu tai arka possu, omistajat ovat päätyneet siihen, että eläin on päästetty sikojen taivaaseen.

Ulkonapitokiellon lisäksi minipossuista luopumiseen vaikuttaa herätys karuun todellisuuteen. Minipossu ei ollutkaan sellainen söpö harmiton lemmikki, jota odotettiin.

Ihmiset eivät Saarimaan mukaan aina ymmärrä, ettei minipossua voi verrata muihin lemmikkeihin, esimerkiksi koiraan.

Saarimaa sanoo, ettei minipossulla ole minkäänlaista miellyttämishalua. Sillä on omaehtoinen ja hierarkkinen luonne. Se yrittää kokoko ajan korottaa asemaansa laumassa.

Suurimmat ongelmat tulevat vuoden isässä, kun minipossulle tulee uhmaikä. Minipossusta saattaa tulla sietämätön varsinkin, jos perheessä on lapsia.

Minipossun luontaiseen käytökseen kuuluu tonkiminen. Minipossu tonkii, oli se sisällä tai ulkona.

– Meihin otti yhteyttä yksi kodinvaihtaja. Minipossu oli hajottanut kuusi sohvaa ja pannut keittiön remonttiin.

Saarimaa pitää ongelmana sitä, ettei ihmisillä ole lähdekritiikkiä.

Ihmiset uskovat kaiken, mitä internetissä hehkutetaan. On syntynyt markkinatermejä, kuten mikropossu, teekuppipossu.

– On videoita, joissa ihanat söpöt pikkupossut kirmailee sisällä, niillä on mekko päällä ja ne nukkuvat sängyssä. Syntyy illuusio, että sehän on kuin ihmisvauva.

Minipossun hankkija ei Saarimaan mukaan ymmärrä sitä, että minipossu on aikuinen neljä viisivuotiaana. Aikuinen minipossu voi helposti painaa sata kiloa.

Minipossu elää 20-vuotiaaksi.

Saarimaa lisää, että minipossun hankkija saa varautua siihen, että minipossu saa samanlaiset taudit kuin ihminen.

– Olemme 95-prosenttia geneettisesti samanlaisia sian kanssa. Meillä elimistö toimii hyvin samalla tavalla kuin possulla. Minipossulla ylipaino syö nivelet. Se voi saada diabeteksen.

Minipossuyhdistys on huolissaan siitä, että minipossun kasvatus on villiä. Kuka tahansa voi kasvattaa miten paljon tahansa.

Saarimaa kertoo, että kerran joku oli myynyt leikkaamattomia karjuja lemmikeiksi. Hän oli ilmeisesti ajatellut säästää eläinlääkärikuluissa.

– Kastroimattomat karjut eivät todellakaan ole lemmikkikäyttöön. Hormonit hyrräävät ja torahampaat kasvavat valtavan pitkiksi.

Leikkaamattomat karjut kuuluvat siitoskäyttöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt