Lemmikit

IS oli mukana, kun Ronja, Rambo sekä villi vesipeto Rudolf tutustuivat koirauintiin: ”Innokkaimmat kuulee kaukaa”

Julkaistu:

Koirat
Ammattilaisten mukaan kaikki koirat voidaan opettaa pitämään uimisesta.
Ovelta kuuluu kitinää, vikinää, haukkumista.

– Innokkaimmat uimarit kuulee jo risteyksestä saakka, kertoo koirien uimaopettajana eli uittajana työskentelevä Katja Pietiläinen.

Olemme saapuneet Helsingin Mellunkylään, jossa sijaitsee karvaisten vesipetojen keidas, koirauimala Sportti Hurtta.

Koirauimala muistuttaa monelta kantilta tavallista ihmisten uimahallia: ennen veteen menoa on peseydyttävä ja altaan ympärillä juokseminen on kielletty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan täällä ei tarvita uimahousuja ja altaalle saa ottaa omat eväät mukaan.


– Koiralle kannattaa ottaa mukaan runsaasti nameja ja myös omat lelut ovat plussaa. Omistajan kannattaa varustautua niin, että voi kääriä lahkeet ylös, sillä sekä koira että omistaja kastuvat täällä taatusti, Pietiläinen ohjeistaa.

Herkkuja ja muita kannusteita käytetään siihen, että koiralle luodaan vedestä positiivinen vaikutelma. Kouluttajan mukaan näillä konsteilla myös arimmat koirat innostuvat aikanaan uimisesta.

– Uintikerta riippuu täysin koirasta ja siitä, mikä sen taso on. Toisten kanssa leikitään kahluualueella ja totutellaan veteen, kun taas kokeneiden järviuimareiden kanssa päästään suoraan asiaan.

– Tärkeintä on, että koira saa tutustua veteen rauhassa, eikä sitä saa missään nimessä pakottaa.

Sopii kaikenlaisille koirille

Meillä on mukana kolme karvaista kaveria, vastarannan kiisket Ronja, 2, ja Rambo, 5, sekä villi vesipeto Rudolf, 7. Ronja ja Rudolf ovat shetlanninlammaskoiria, Rambo pikkuinen chihuahua.


Katjan mukaan uiminen sopii kaikenikäisille ja -rotuisille koirille. Vaikka kaikki koirat eivät osaa uida luonnostaan, niiden on mahdollista oppia.

– Sen takia meillä on täällä uimaliivejä, jos koiran oma kunto ei täysin riitä pinnalla pysymiseen. Kaikki koirat kyllä saadaan kellumaan oikeilla välineillä, Katja naurahtaa.

Sillä välin kun Ronja ja Rambo sujahtavat liiveihin, Rudolf hyppää empimättä altaaseen ilman rihman kiertämää.


Vahinko käy kalliiksi

Koirien uima-allas on 1,5 metriä syvä ja sen veden lämpötila on 23,5 astetta. Altaaseen mennään ramppia pitkin, jotta sen olosuhteet muistuttaisi mahdollisimman paljon luonnonvesiä. Pohja on karhea ja vaalean hiekan värinen.

Pienet arkajalat Ronja ja Rambo kahlaavat altaan matalassa päässä, kun Rudolf polskii toisessa päässä kuntouimarin elkein.

– On hyvin tyypillistä, että veteen tottumattomat koirat pysyttelevät ensimmäisellä uintikerralla pelkällä kahluualueella. Sen verran reippailta nämä kuitenkin vaikuttavat, että ensi kerralla uskaltavat varmasti jo uimaan asti, Pietiläinen selittää.


Omistaja saa tulla koiransa kanssa nilkkasyvälle kahluualueella, mutta sitä pidemmälle pääsee vain koiran uittaja.

Toisin kuin ihmisten uimahallissa, täällä ei ole yleisiä uintivuoroja, vaan allas varataan aina yhdelle käyttäjälle kerrallaan, ja vuorolle mahtuu samaan aikaan enintään kolme koiraa.


Allasta pidetään puhtaana tavallisella uima-altaan automatiikalla, mutta veden kemikaalitaso on huomattavasti ihmisten käyttämiä altaita alhaisempi.

Jos lemmikiltä käy veteen iso vahinko, koko allas on puhdistettava ja shokkikloorattava. Tällöin altaaseen ei voi mennä ja päivän loput vuorot on peruttava. Sportti Hurtassa koiran vesivahinko maksaa omistajalleen 250 euroa.

– Allas on suljettuna niin kauan, kunnes allasarvot ovat taas kohdillaan. Onneksi vahinkoja käy hyvin harvoin, ehkä muutaman kerran vuodessa, kertoo Pietiläisen yhtiökumppani Paula Järvinen.

Hellävarainen hoitokeino

Aivan kuten ihmisille, uinti on koirille äärimmäisen kokonaisvaltainen liikuntamuoto, joka kohottaa yleiskuntoa ja vahvistaa lihaksia.

– Syvä lihaksisto pääsee uidessa töihin aivan eri lailla, kuin missään muussa liikuntamuodossa, Pietiläinen selittää samalla kun Rudolf noutaa lelua altaan toisesta päästä.


Äärimmäisen hyödyllistä hellävarainen vesiliikunta on nivelrikosta kärsiville ja kuntoutuville koirille. Uinti on myös varsin väsyttävää puuhaa, joten se vie hetkessä mehut myös kaikkein energisimmiltä koirilta.

– Yksi uintivuoro on aina puoli tuntia. Kovimmat uimarit ottavat kaksi vuoroa putkeen, mutta hyvin harva jaksaa aktiivisesti uida sitä aikaa.

Uinnin jälkeen uni maistuu

Sportti Hurtta on tällä hetkellä pääkaupunkiseudun ainut koirauimala, mikä tarkoittaa sitä, että vapaat uintivuorot ovat kiven alla varsinkin kesäkauden ulkopuolella.

– Koirauinnin suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta ja kysyntää riittää, ajat täyttyvät nopeasti. Ahkerimmat kanta-asiakkaamme käyvät kerran tai pari viikossa, mutta joka päivään mahtuu myös joku ensikertalainen, nuoret yrittäjät kertovat.

Pulikointi päättyy aivan kuten uimahallissa. Koirat käyvät vielä kertaalleen pesulla ja kuontalo kuivataan hiustenkuivaajalla.

Kotiin päästyään päivällinen maistuu tavallista maukkaammalta ja illan tullen uni hiipii pyytämättä.

Myös täällä pääsee pulikoimaan

Koirauimala Polske, Rovaniemi

PetBros Wellness Center, Nurmijärvi

Huvihurtta, Mikkeli

Dog Spa Center, Hollola

Koirakylpylä AaltoTassu, Kuopio

Tampereen Koirauinti, Tampere

Hyvinkään Koirakylpylä, Hyvinkää

AquaBarks, Jyväskylä

HundSpa, Oulu

Lähde: koirasuomi.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt