Lemmikit

Ex-tangokuningas Aki Samuli järjestää jokaiselle koiralleen oman loman pari kertaa vuodessa

Julkaistu:

Lemmikeille ostetaan kalleinta ruokaa ja näyttäviä vaatteita.
Ex-tangokuningas Aki Samuli, 35, rakastaa eläimiä. Hänellä on ollut vuosien varrella koiria ja hevosia. Tällä hetkellä kotona touhuaa kolme koiraa.

– Koirat ovat minulle paitsi perheenjäseniä, myös osa minua. Koirat ovat niin pyyteettömiä. Vaikka veisi vain roskat ja palaisi minuutin päästä sisälle, kolme koiraa juoksee iloisena ottamaan vastaan, Samuli sanoo.

Siksi hän on valmis tekemään paljon koirien takia.

– Niiden ollessa pieniä palkka valui Mustiin ja Mirriin. Söin itse vaikka kaurapuuroa, kunhan koirilla oli kaikkea. Ja kyllä niillä olikin aivan kaikki mahdollinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samulin omakotitalon pihalla on iso aitaus, jossa koirat saavat ulkoilla vapaasti. Aitauksessa on kesämökki, johon voi vetäytyä suojaan sateelta tai auringonpaahteelta. Aitauksen yhteydessä olevassa isossa piharakennuksessa on sohvalla varustettu tila koiria varten.

– En koskaan laske, kuinka paljon koiriin menee rahaa. Kun ne on hankittu, ne myös hoidetaan.

Koirilla oli aiemmin useita eri vakuutuksia.

–  Niihin meni 1600 euroa vuodessa, mutta luovuin niistä, koska koirien sairaus- ja hoitokulut ovat olleet vähäisiä.

Samuli järjestää koirilleen loman pari kertaa vuodessa.

– Jokainen pääsee johonkin itselleen aiemmin tuttuun paikkaan. Koirat saavat lomailla toisistaan ja kotiympäristöstä. Sillä tavalla jokainen saa olla huomion keskipisteenä, kun täällä kotona kukin on lauman jäsen. Pidän tärkeänä erottaa lauma aina hetkellisesti, uskon sen tekevän hyvää eläimen psyykelle.

Lemmikit ovat perheenjäseniä

Aki Samulin kaltaiset lemmikkiensä rakastajat ovat tuttua väkeä Musti ja Mirri -liikkeen kaupalliselle johtajalle Elli Holapalle. Hän näkee myyntikäyristä, että lemmikkeihin satsataan melkoisesti.

– Lemmikit ovat valtaosalle äärettömän rakkaita perheenjäseniä, joihin panostetaan koko ajan enemmän, Elli Holappa tietää.

Mustin ja Mirrin liikevaihto on noussut viime aikoina 20–30 prosentin vuosivauhtia. Liikkeiden määrä on noussut alle sadasta yli 250:een.

– Nyt myös kissan arvostus on kasvussa. Tällä hetkellä kissojen tuotepuoli kasvaa voimakkaammin kuin koirien.

Holappa näkee työssään laajan kirjon kansainvälisiä tuotteita, joita tarjotaan myyntiin myös Suomeen. Aasiassa ja Yhdysvalloissa tuotetarjonta on jo pitkällä.

 Koirista on tullut varsinkin Aasiassa täysin lasten korvikkeita, joita kävelytetään lastenvaunuissa ja puetaan aamuin illoin. Meillä kunnioitetaan edelleen lajityypillistä käyttäytymistä eikä mennä liiallisuuksiin.

Silti Suomessakin on tarjolla vaunuja, joilla lemmikkiä voi ulkoiluttaa, mutta niitä käytetään lähinnä näyttelyjen yhteydessä usean koiran samanaikaiseen liikutteluun. Meillä ei myöskään ole mennyt läpi aasialainen tapa pitää varsinkin pieniä koiria hiekkalaatikkoa käyttävinä sisäkoirina.

– Muutamat valmistajat ovat pyrkineet tuomaan tarjolle sisäkoirille tarkoitettuja ruokia, mutta ne eivät ole menestyneet. Kuluttajat ovat jopa närkästyneet, koska meillä muistetaan koiran tarvitsevan myös liikuntaa. Ei koiraa tulisi pitää vain sisätiloissa.

Kansainväliset trendit leviävät nykyään herkästi.

– Mitä maailmalla tapahtuu, se jalkautuu tännekin, mutta usein jälkijunassa ja osittain vain pienelle osalle kuluttajia. Suomalainen on lemmikinomistajana järkevä. Meillä panostetaan mieluummin lemmikin hyvinvointiin laadukkaan ravinnon, lisäravinteiden ja hammashoidon kautta kuin lakattaisiin kynsiä tai puettaisiin lemmikki naamiaisasuun.


”Koira ei ole ihminen”

Omistajien valmius satsata lemmikkiinsä luo tilaa uudelle tarjonnalle. Alan suurimpana toimijana Musti ja Mirri tekee linjauksia ja valintoja sen suhteen, mitä otetaan myyntiin.

– Mietimme paljon lemmikkien inhimillistämisen rajanvetoa. On hyvä todeta ääneen, että koira ei ole ihminen eikä kissa ole pieni koira. Sen takia niiden ruokavalion tulee olla lajille luonnostaan tyypillinen.

Lajityypilliseen ruokavalioon ei kuulu pelkkä kasvisruoka.

– Kissa on lihansyöjä ja koira sekaravinnonsyöjä, joten molemmat tarvitsevat lihaa. Siksi meiltä ei löydy kasvisruokatarjontaa.

Nykyinen terveystietoisuus näkyy ruokapuolella.

– Ihmisten ruokatrendit heijastuvat aina myös lemmikkien ravitsemukseen, koska lemmikki koetaan niin vahvasti osaksi perhettä. Lemmikki on monille aivan lasten veroinen perheenjäsen, Holappa sanoo.

– Suuntaus on nyt kohti viljattomuutta tai ainakin halutaan mahdollisimman vähän viljaa, korkeaa lihapitoisuutta, luonnonmukaisuutta sekä vähän prosessoitua ja ekologisesti valmistettua. Myös raakaruoka nostaa suosiotaan.

Pelkkä ruokakaupan tarjonta ei enää välttämättä riitä lemmikin ravinnoksi, vaan ateriat hankitaan lemmikkiliikkeestä.

– Myynti siirtyy koko ajan enemmän erikoisliikkeisiin. Päivittäistavarakaupan myynnit ovat pysyneet samoina tai olleet vähän jopa laskussa. Erikoisliikepuolta eli myös meidän liikevaihtoamme vauhdittaa eniten laadukas ruoka, Holappa mainitsee.

– Erikoisliikkeessä ruuan laatu alkaa siitä, mihin se päivittäistavarapuolella loppuu. Valikoima on laaja ja meillä myös osataan neuvoa.

Tarjonta on laajentunut yllättäviinkin suuntiin.

– Niin kauan kuin minä olen tämän yrityksen kaupallinen johtaja, meillä ei myydä olutta koirille eikä viiniä kissoille. Meillä ei myöskään ole koirille kynsilakkaa tai turkkivärejä. Emme vie lemmikin inhimillistämistä liian pitkälle. Nämä ovat niitä rajoja, joita vedämme vastuullisuuden nimissä.

Kaupallinen yritys tekee ratkaisuja toki tilanteen mukaan.

– Emme halua olla alalla kuitenkaan se toimija, joka tuo tämäntyyppisiä tuotteita tarjolle ainakaan ensimmäisenä.

Vaatteita ja lahjoja

Jos ei viiniä, niin herkkuja ja vaatteita kyllä. Varsinkin joulu saa osan lemmikinomistajista innostumaan.

– Joulusesonkina myydään kymmeniätuhansia kappaleita lemmikkien herkkupaloja sisältäviä joulukalentereita. Ylivoimaisesti kaikista myydyin joulutuote on kuitenkin tonttulakit.

Myös tonttupuvut ja koirien poronsarvet ovat suosittuja. Viime jouluna nousi suosioon uusi hittituote: yhtenevät villapaidat omistajalle ja koiralle.

Koiria vaatetetaan muutenkin kuin jouluaikaan.

– Vaatemyynti kasvaa jatkuvasti, varsinkin sadetakit, villapaidat ja talvivaatteet ovat suosittuja. Sadetakkeja menee ympäri vuoden, ja heti syksyn alkaessa viiletä villapaitojen myynti kasvaa.

Suomessa omistaja pukee koiraansa lähinnä vain sään sitä vaatiessa.

– Ja silloinkin vaatteen tulee olla käytännöllinen. Vain kapea kohderyhmä pukee lemmikkiään, vaikka siihen ei olisi tarvetta. Star Wars- ja muita elokuva-aiheisia naamiaisasuja koirille emme ole ottaneet valikoimaan, vaikka meillä Star Wars -leluja löytyykin.

Omistajiin vaikuttavat trendit ja muoti ovat alkaneet sanella myös tuotteiden ulkonäköä.

– Lemmikkien vaatteissa ja varusteissa on trendivärejä, joten seuraamme myös sisustuksen suuntauksia, koska ne vaikuttavat lemmikkituotteiden väritykseen. Silti suomalaisella kuluttajalla käytännöllisyys menee valinnoissa edelleen muiden seikkojen edelle, Holappa toteaa.


Aina monta lemmikkiä

Aki Samulilla on tällä hetkellä kaksi amstaffia, Taru ja Rico, sekä jackrussellinterrieri Sylvi. Yhdeksänvuotiaalla Tarulla oli veli Antero, joka kuoli nelisen vuotta sitten aivorappeumatautiin.

– Minulla on ollut parhaimmillaan talossa yhtä aikaa 15 amstaffia, kun ystäväni koira sai luonani pennut. Pentueesta omaksi koiraksi päätyi nyt kahdeksanvuotias Rico.-

Varreltaan vähäisin on kuusivuotias Sylvi, joka on lauman pomo.

Raisuissa leikeissä tavarat eivät kauan kestä ehjinä.

– Koirille annettu lelu on muutamassa minuutissa atomeina. Siksi teen nykyään vaikkapa vanhasta t-paidasta solmulelun, jota voi sitten kilpaa repiä. Sylville sukat ovat pakkomielle. Sylvin mielestä kaikki sukat kuuluvat hänelle, joten hän pöllii sukkia, nappaa vaikka pyykkinarulta sukat itselleen.

Alun perin Samulilla oli kaksi amstaffia, joilla oli oma huone ja siellä kummallakin oma sänky kaikkine varusteineen.

– Silloin homma lähti ihan lapasesta. Enää en ostele lemmikkiliikkeestä timanttikaulapantoja ja tossuja vaan lähinnä korkealaatuista ruokaa. Allergian takia koirat tarvitsevat erikoisravintoa. Koirien kummit tuovat niille kaikenlaista tavaraa lahjana, ja koirilla on sometileilläni myös omia seuraajia, laulaja kertoo.

Samuli arvelee elävänsä aina vähintään parin lemmikin kanssa.

– Joskus mietin, että näiden kuoltua en ehkä ota uutta koiraa, mutta luulen kyllä, että minulla tulee aina olemaan pari koiraa talossa. Yhtä koiraa en ottaisi, koska koirista on seuraa toisilleen.

Samuli on tehnyt testamentin, jossa on järjestellyt koiriensa hoidon.

– Viimeisin hirvikolari säikäytti sen verran. Olen sopinut, mitä tälle laumalle tapahtuisi, jos minulle sattuu jotain. Tarkoitus on, että kolmea koiraa ei erotettaisi kokonaan toisistaan, laulaja linjaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt