Marikan suomenpystykorvan pennut sulattavat sydämen: Monille tulee pikinokasta lapsuusmuistot mieleen - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Marikan suomenpystykorvan pennut sulattavat sydämen: Monille tulee pikinokasta lapsuusmuistot mieleen

Varsinkin vanhemmat ihmiset pysähtyvät usein lenkillä juttelemaan nähdessään lapsuudestaan tutun suomenpystykorvan.

Julkaistu: 21.2.2018 16:14

Marika Tuomela kuvailee suomenpystykorvia sisukkaiksi koiriksi, jotka rakastavat työntekoa mutta kaipaavat yhtä lailla seuraa ja paijaushetkiä.

Viisi suomenpystykorvan pentua vipeltää Marika Tuomelan kotona. 3-vuotiaan Kaartilaisen Sissin eli kutsumanimeltään Rillan kuukauden ikäisestä pentueesta erottuu jo eri persoonallisuuksia.

– Kaksi on sellaista riitapukaria, yksi on taas enempi rauhallinen. Se istuu ja mietiskelee, kun toiset painii. Sitten on yksi tyttö ja yksi pojista, jotka tahtovat olla paljon sylissä, Tuomela kuvailee.

Kaartilaisen suomenpystykorvakenneliä Oulun seudulla pyörittävällä Tuomelalla on Rillan ja pentueen lisäksi 8-vuotias Albus ja 6-vuotias Esme. Tuomela innostui suomenpystykorvista alun perin jo pikkutyttönä, kun hänen mummolassaan oli suomenpystykorva.

– Suomenpystykorva on kaunis, sosiaalinen, kiltti ja oppivainen rotu, joka on ihan samanlainen koti- ja perhekoira kuin muutkin. Niitä pidetään maineeltaan räksyttävinä, mutta se ei kyllä pidä paikkaansa. Haluan rikkoa käsityksiä pystykorvista ja näyttää Instagram-tililläni niiden lempeän ja kiltin puolen.

Tuomelaa kiehtoo pystykorvan luonteessa niiden ”suomalaisuus”.

– Ne ovat sisukkaita ja rakastavat työntekoa mutta yhtä lailla herkkiä ja kaipaavat seuraa ja helliä paijaushetkiä. Pystykorvan paikka ei ole tallin takana häkissä metsästyskauden ulkopuolella vaan niiden kanssa voi touhuta mitä vaan. Olen kyllä löytänyt oman rotuni, kun ensimmäinen pystykorvani Albus hurmasi minut täysin. Tätä rotua en vaihda ja haluan antaa oman panokseni rodun hyväksi.

Tuomela käyttää koiriaan metsällä, sillä pystykorva soveltuu hänen mukaansa kaikkeen metsästykseen.

– Kun se pääsee irti metsään, kyllä siitä näkee, kuinka paljon se nauttii.

Pennuista pari menee omistajille, jotka aikovat käyttää niitä puolestaan agilityssä.

Kun Tuomela käy lenkillä koiriensa kanssa, varsinkin monet vanhemmat ihmiset pysähtyvät juttelemaan. Tutunnäköinen pikinokka tuo muistot mieleen.

– Tosi usein lenkillä vanhat ihmiset pysäyttävät ja sanovat, että ”nyt on niin sievä koira, minullakin oli lapsena”. Tarkoituksenani onkin, että seuraavan itselleni jäävän pennun kanssa alan harrastaa kaverikoiratoimintaa eli käydä vanhusten palvelutaloissa koiran kansas vierailemassa.

Tuomela valittelee suomenpystykorvien rekisteröintimäärien alhaisuutta.

– Viime vuoden rekisteröinnit olivat todella alhaiset. Ne lähentelivät sotavuosien rekisteröintimääriä. Pitäisi järjestää enemmän näkyviä kampanjoita rodun hyväksi. Pitäisi muuttaa mainetta realistisempaan suuntaan eli siihen, että pystykorvat soveltuvat koti- ja perhekoiraksi.

Suomen Kennelliiton mukaan viime vuonna rekisteröitiin 588 suomenpystykorvaa ja sitä edeltävänä vuonna 737.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?