Pakkasenpuremat uhkaavat myös lemmikkiä – kaikkia koiria ei saisi jättää ulos kaupan eteen edes ostosten ajaksi

Lyhytkarvaiset koirat tarvitsevat takin myös lyhyille lenkeille.

6.2.2018 15:21

Ulkona paukkuvat kovat pakkaset voivat olla vaarallisia monille lemmikkieläimille. Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy muistuttaa, että pahimmillaan kovat pakkaset voivat aiheuttaa eläimelle pakkasenpuremia ja jopa hypotermian.

Eri koirarodut kestävät pakkasta hyvin eri tavoin, ja se pitää ottaa huomioon niitä ulkoilutettaessa.

– Pitkäkarvaiset alkuperäisrodut, kuten huskyt ja lapinporokoirat, kestävät kylmää hyvin, ja niitä voidaan pitää talvisin kohtalaisia aikoja ulkona. Lyhytkarvaiset rodut, kuten suomenajokoirat, dobermannit ja mopsit, eivät sen sijaan kestä pakkasta juuri lainkaan, eikä niitä saa jättää ulos kauppojen eteen edes ostosten ajaksi saatikka ravintolan eteen odottelemaan illanistujaisten päättymistä, Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen kertoo tiedotteessa.

Koira ulkoilemassa asiallisella varustuksella lumimyräkässä Helsingissä.

Suomen eläinsuojelulainsäädännössä määrätään, että ulkona saa ympärivuotisesti pitää vain sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Lain valvominen on kuitenkin vaikeaa.

Hesy kehottaa suojaamaan lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat takeilla lyhyilläkin ulkoilulenkeillä. Koiran tassuihin kannattaa myös laittaa talvella tossut, jotka suojaavat sitä samalla tiesuolalta.

Jos ulkona tapaa paukkupakkasilla ilman omistajaa harhailevan lemmikkieläimen, se kannattaa ottaa ensin sisätiloihin lämmittelemään ja viedä sitten paikkakunnan löytöeläintalolle.

Hypotermia voi pahimmillaan aiheuttaa eläimen kuoleman. Pakkasenpuremia taas ilmaantuu, kun eläin on kauan kylmissään. Veri virtaa tuolloin tärkeisiin elimiin ja samalla veren virtaaminen kehon uloimpiin osiin kuten korviin ja tassuihin pysähtyy. Se voi aiheuttaa kuolioita, joiden seurauksena esimerkiksi kissan korvan kärjet voivat irrota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?